21. května 2015

Střet zájmů Andreje Babiše je vážný problém, proto vyslovíme nedůvěru vládě

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala. Hovořil o tom, proč chce ODS vyslovit vládě nedůvěru.

 

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou v Událostech, komentářích můžete zhlédnout na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Česko si zažije další hlasování o nedůvěře vládě. Zatím vždy s jednou jedinou fatální výjimkou to dopadlo dobře pro vládnoucí stranu. A nic nenasvědčuje tomu, že příští úterý by to mělo dopadnout jinak. Proč to tedy opozice dělá? A je potřeba neustále připomínat Babišův střet zájmů? Začínají Události, komentáře, dobrý večer. A proč vlastně k hlasování o nedůvěře dochází? Trojice opozičních stran reaguje na včerejší hlasování o podpoře biopaliv. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


I přesto, že žlutá není ve sněmovně často k vidění, je teď tato barva tématem číslo jedna. Za všechno totiž může tato rostlina - řepka olejka. V Česku se pěstuje na víc než 380 tisících hektarech, což je víc než 10 % orné půdy, a právě ona slouží k výrobě biopaliv a teď i jako důvod pro vyslovení nedůvěry vládě. Část opozice kritizuje vládu za to, že včera podpořila zachování daňové podpory biopaliv a je přesvědčená, že profit z ní bude mít Babišova společnost Agrofert. 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/: 


Koalice nevěří vlastním slovům, kde si potom koaliční strany vzájemně vyčítají, kdo koho v tom podrazil. 

 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Je potřeba něco udělat, proto jsme se rozhodli vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. 

 



Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit/: 


Porušila svůj slib občanům a místo veřejného zájmu slouží zájmu jedné firmy a jednoho oligarchy. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


A reakce z vládních lavic na sebe dlouho nenechaly čekat. Ještě během tiskové konference opozice poslal prohlášení premiér a další následovaly záhy i přes sociální sítě. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/: 


Opozice dnes nemá hlasy na to, aby mohla vyjádřit vládě nedůvěru v Poslanecké sněmovně. Bude to tedy spíše jen plané gesto. 

 



redaktor /citace: Pavel BĚLOBRÁDEK/:
 


"Vyvolání nedůvěry vládě je pokrytectví opozice, když sama to samé prosadila za Nečasovy vlády." 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí; ministr financí /ANO/: 


To je absurdní debata, kterou já jako odmítám a znovu opakuji, nemám jako výrobce biopaliv ani korunu, žádná dotace, nula. 

 


Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Opozice ví, že nemá šanci vládu sesadit. Padesátku potřebných podpisů pro svolání mimořádné schůze ale sehnala. Vedení sněmovny je předá zítra. Název této rostliny stejně jako téma biopaliv se bude opět ve velkém ve sněmovně skloňovat příští týden v úterý. Vládu Bohuslava Sobotky totiž kvůli nim čeká vůbec první hlasování o nedůvěře. 

 



Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/: 


Dosavadní kroky vlády budeme velmi pečlivě znovu posuzovat. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Že sněmovnu čeká bouřlivá diskuse, bylo vidět už dnes. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí a ministr financí /ANO/: 


Považuji za skandální, že opilý poslanec Kalousek, protože on byl opilý už ve 12 hodin, kdy jsem vedle něho seděl, a který pokračuje ve svých lžích. 

 


Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany; předseda poslaneckého klubu /TOP 09/: 


Celý den si z jakéhokoliv videozáznamu může kdokoliv ověřit, zda jsem byl či nebyl pod vlivem. Tam, kde prostě chybějí argumenty, nastupují sprosté pomluvy. 

 



Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:


Pouhou výměnou názorů byla v minulosti téměř všechna hlasování o nedůvěře vládě. Z 12 pokusů ji opozice svrhla jen jednou. Redakce a Štěpánka Martanová, Česká televize. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A se mnou ve studiu už sedí předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A ve spojení jsme také s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem, předsedou KDU-ČSL, dobrý večer i vám. 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Dobrý večer. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A já jenom řeknu a děkuju vám, pánové, za návštěvu a dodám pro diváky, že my jsme pochopitelně také zvali jak předsedu ČSSD, tak i předsedu hnutí ANO, jeden z nich na nabídku nereagoval, druhý se omluvil. Já začnu u vás, pane předsedo Fialo, pojďme si říct na rovinu, že se vám to asi nepodaří. Tak mně zkuste vysvětlit, proč to vlastně chcete dělat? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já nevím, jestli se nám to nepodaří. My dáváme šanci poslancům z vládní koalice, aby opravdu přemýšleli nad tím, co se tady děje, nad tím střetem zájmu, který se odehrává tady v případě biopaliv. Ono nejde jenom o tuto kauzu, jde o spoustu dalších věcí, ale v tomto případě zrovna, kde sám pan ministr financí řekl, že je pro zrušení podpory biopaliv, jeho poslanec to navrhl a potom zcela pokrytecky se odehrálo to, čeho jsme byli svědky, nakonec podporu biopaliv vládní koalice podpořila. A je to přímá nahrávka finančních prostředků nebo zvýhodnění pro hlavního producenta biopaliv, což je Agrofert. A já nevím, jestli tohle někomu nepřipadá vážné. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se omlouvám... 

 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My jsme tady svědky, opravdu jsme tu svědky porušování základních pravidel demokratické kultury, tady prostě jeden podnikatel je ve vládě a přihrává své firmě finanční prostředky, ostatní mu to dovolují a je toto opravdu malý důvod pro to, abychom my vyhlásili nedůvěru vládě? Mně to připadá jako velmi vážné. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To je téma, kterým se budeme zabývat tu následující debatu. A vy jste mi v začátku řekl takovou větu, já jsem si jí zapsal: "No nevím, jestli se nám to nepodaří." To znamená, že vy počítáte s tím, že se vám to skutečně může podařit? A otázka, která s tím souvisí, co bude dál? Vy předpokládáte, že pokud svrhnete vládu, už máte nějaký plán B? Co bude dělat prezident republiky? Nebojíte se, že si jaksi sestaví vlastní novou úřednickou vládu nebo pověří Andreje Babiše? To je to, co chcete? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, to jsou spekulace. My dáváme šanci... 

 

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


No ne, počkejte, ale vy jste sám řekl... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My dáváme šanci poslancům vládní koalice, aby hlasovali podle svého svědomí, přemýšleli nad tím, co se tady odehrává a nějakým způsobem korigovali buďto politiku této vládní koalice nebo jiné vládní koalice. To je všechno. Naše... 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Takže vy počítáte s tím, že může padnout vláda? Já se omlouvám, že vám skáču do řeči, ale ta otázka je poměrně jednoduchá. Vy opravdu počítáte s tím, že může padnout vláda a jste na to připravení? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já s ničím nepočítám, já nejsem žádný prognostik, nic neprognózuju. My děláme to, co je naší povinností a co odpovídá úloze opozice. My shledáváme způsob, jakým tato vláda vládne a to, co provedla vládní koalice v Poslanecké sněmovně, za natolik nepřijatelné, že jsme se rozhodli vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. My pro to máme dostatek podpisů, my povedeme velmi seriózně debatu o tom, co vládě vyčítáme v Poslanecké sněmovně a uvidíme, jaký bude výsledek. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Vy mně pořád opakujete to samé dokolečka. Já jsem se ptal na to, jestli prostě počítáte s tím, že ta vláda padne a jestli jste na to připraveni. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, já jsem vám to vysvětlil velmi podrobně a ještě jsem vám řekl, že nejsem prognostik, a to opravdu nejsem. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


To jste řekl, to je pravda. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale tu šanci, aby všichni poslanci se mohli rozhodnout, jestli chtějí tuto vládu podporovat, nebo nechtějí, tak tu... 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ano, to se omlouvám, to se opakujete. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Tu jsme všem dali. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Respektuju a chápu vaše stanovisko. Zeptám se pana vicepremiéra Bělobrádka, řekněte mi, chápete nebo dokážete pochopit opozici, proč chce vyvolat to samotné hlasování a ten důvod, to znamená ten střet zájmů, o tom, jak tady mluvil pan předseda Fiala? 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Dneska vám evidentně nějak nejdu do pusy, nebo aspoň moje příjmení. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Omlouvám se za to, asi příliš složité jméno, omlouvám se za to. 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Ne, to se nemáte za co omlouvat, to je přirozené. Každopádně já to chápu, já myslím, že to je zcela standardní politický krok, který k demokracii patří k parlamentní. Já bych to vůbec opozici nevyčítal. Já tomu rozumím. Je to určitě otázka protahovat vlastně tu nepříjemnou situaci, která se tady s biopalivy už delší dobu táhne sněmovnou, kdy je to samozřejmě snadný útok, protože útok na tento zákon je zároveň útok na jednoho z koaličních partnerů. Takže já tomu rozumím. Já se domnívám, že je to krok, který pouze má protahovat celou tu situaci, protože zákon byl v podstatě schválen a rozumím i těm důvodům, i když na druhou stranu pokud hovoříme o nějakých standardech a politické kultuře v tom, myslím, že nepolitickém, nepolitologickém slova smyslu, tedy o tom, jak se chovají politici, tak myslím, že opozice se zrovna také dvakrát nepředvedla, aspoň ústy některých svých představitelů. Každopádně střet zájmů Andreje Babiše tady bezpochyby je, to bylo jasné dopředu. Na druhou stranu, řekněte mi, která oblast se dá vyloučit, že tam nemá střet zájmů. A myslím si, že ústava mu nezakazuje, aby kandidoval, proto toho využil. Myslím si, že to je spíš otázka voličů. A já jsem stále přesvědčen, že tady jiná smysluplnější koalice zatím se nerýsuje. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se s laskavým dovolením k tomuto vašemu výroku ještě vrátím, pane předsedo Bělobrádku, teď se mi to povedlo. Ale pojďme ještě dát prostor tomu, o kom se tady bavíme, to znamená panu Babišovi. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/ (záznam): 


Pan Kalousek a opozice v podstatě zdržovala nás od práce. Mně bylo vyčítáno, že se vyjadřuji nějakým způsobem ke sněmovně a já jsem šel do politiky proto, abych dělal práci ministra. A já jí nemůžu dělat, protože opozice dělá všechno pro to, aby nám zabránila přijímání zákonů, aby nám zabránila v tom, abysme pracovali. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane vicepremiére, vy jste sám řekl, že chápete, že to je úloha opozice v zásadě mít takovéto možnosti a dělat to, co dělá, to znamená vyvolávat. Neměl byste si vzít stranou Andreje Babiše a vysvětlit mu, že koneckonců i ústava mluví o souboji politických stran a mluvit o tom, že jaksi opozice zdržuje vládní koalici od práce, není příliš šťastné? 

 


Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Já jsem ještě politické embryo a v mnoha směrech nejsem v politice déle než pan Babiš, takže já se vůbec necítím povolán ho poučovat. Konečně je ve věku, kdy by mi pomalu mohl dělat otce. Každopádně jsou tady ústavní principy...

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pardon, že vám skáču do řeči, ale politicky jsme si rovni tedy, se vším respektem. 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Jistě, a tak rozhodně se necítím na to poučovat. Já myslím, že někdy je dobré tyto věci zopakovat. Já je občas opakuji, většinou to ovšem není veřejně. Občas se to stane, abych vyjádřil svůj názor, protože prostě tohle patří k demokracii. Diskuse konečně, jak říká Masaryk, je demokracie nebo demokracie je diskuse, a k tomu patří samozřejmě diskuse na parlamentní půdě a k tomuto patří samozřejmě i určitá forma jak obstrukcí nebo vyvolání nedůvěry vlády. Každopádně to, co je pravdou, opozice našla v jednacím řádu určitou kličku, kterou použila u zákona o státní službě a může jí možná opakovat znovu, a pak je otázka, jestli to není na dotaz nebo na otázku pro Ústavní soud, zda menšina má mít možnost znemožnit většině odhlasovat zákon. Ale to je trochu jiná situace, než vyslovení nedůvěry vlády, a to hlasování je zcela v pořádku a je standardní a patří k demokracii parlamentního typu. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane předsedo Fialo, já jsem si dnes zaznamenal vaší větu, kdy vy jste říkal, že jsme tady svědky jakési, a teď vás cituji, "tiché dohody, na které funguje vládní koalice, spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy". To je poměrně, pokud já to mohu hodnotit, poměrně jaksi ostrý výrok. Máte pro to nějaké důkazy? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Stačí se podívat na výsledky té vlády a na to, co prosadila. Když se dobře podíváme na všechna ta omezení, na ten třídní boj, který se tady vede proti živnostníkům a drobným podnikatelům, tak vidíme, že se tu realizují zájmy sociální demokracie. Podívejte se na sociálnědemokratický program, který se podařilo realizovat, ať už je to zrušení třeba regulačních poplatků ve zdravotnictví, zrušení druhého důchodového pilíře a řada dalších věcí. Vláda neustále něco reguluje, omezuje, vytváří tady evidence, to je prostě socialistický program, který se daří realizovat Bohuslavu Sobotkovi a levému křídlu sociální demokracie a... 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já se omlouvám, skočím vám do řeči, hluboce se za to omlouvám. Ale budu vám oponovat, naplňují svůj program. Nedělají nic jiného, než že naplňují svůj program, ale vy jste řekl, že to je dohoda. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Počkejte, moment, pane redaktore, toto je dohoda, to realizuje sociální demokracie, a co se děje naproti tomu jako ten druhý výdobytek koalice? No realizují se nebo uskutečňují se ekonomické zájmy Agrofertu. Vezměte si zelenou naftu, jen tak 32 milionů korun ročně jde do Agrofertu, možná to nejsou pro ně velké peníze, ale mně to jako velké peníze připadají. A teď to tady bude vyvrcholovat tou kauzou s biopalivy, kde vlastně Agrofert nebo skupiny Agrofertu, podniky pod Agrofertem jsou klíčovým producentem v oblasti biopaliv a ty z toho budou mít zjevnou výhodu. To je přece jasné. Na čem jiném by ta koalice mohla fungovat, než na tiché dohodě, my budeme uskutečňovat socialistický program, vy nás ho necháte realizovat a vy nás zase naproti tomu necháte si dělat ekonomické zájmy pro skupinu Agrofert. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane předsedo... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Mimochodem, ještě jedna poznámka. My jsme tady slyšeli od pana Babiše, že on šel do politiky proto, aby se stal ministrem. Já jsem šel do politiky o něco později, protože jsem se na to nemohl dívat a chci, aby se v této zemi dělala dobrá politika, dobrá politika pro lidi této země. A já věřím panu Babišovi, že šel do politiky proto, aby se stal ministrem a dokonce ministrem financí, aby si mohl pro svoje firmy přihrávat finanční prostředky. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Já doufám, že do politiky... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já to docela chápu, ale nechápu, že tomu koaliční partneři přihlížejí a že to dovolí. Mimochodem, pane redaktore, je symptomatické, že to tady hájí a velmi zdrženlivě pan vicepremiér Bělobrádek z KDU-ČSL, ale ti, kterých se to hlavně týká, pan premiér Sobotka, který má za to absolutní odpovědnost, a pan ministr Babiš tady nejsou a vůbec se k tomu nevyjadřují. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Byla to jejich vůle. Pojďme dál, pojďme v tom tématu pokračovat a já bych se zastavil u toho, o čem jste hovořil vy. Pojďme dát prostor ještě jednou Andreji Babišovi. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí /ANO/ (záznam): 


Já jsem si nevymyslel biopaliva, biopaliva si vymyslela Evropská unie. Já jsem do toho zainvestoval 2 miliardy, zaměstnal jsem stovku lidí. Takže samozřejmě já jsem se k tomu vyjadřoval jako Andrej Babiš a já jsem žádal od klubu, aby v podstatě jsme byli proti. Ale z titulu, který jsme tady vysvětlili na koalici, já jsem se toho nezúčastňoval, no tak jsme koaliční partneři a pokud je to vládní návrh, tak, kde jsem se zdržel, no tak samozřejmě jsem v pozici, kde vlastně jsem se vyjadřoval jako Babiš, ale následně samozřejmě jsem se zdržel, protože mám ten střet zájmů. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pane vicepremiére, vy jste, pokud se nemýlím, jaksi druhým nejvyšším činitelem exekutivy, musíte neustále obhajovat koneckonců i před opozicí ten střet zájmů, který vy v zásadě, pokud to mohu tak říct, berete jako smířlivě. Je tohle to věc, která vám nijak nevadí? 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Je to samozřejmě nepříjemné a my se tím vůbec netajíme. Ale já můžu zopakovat pouze to, co už jsem řekl, že nevidím žádnou jinou smysluplnou variantu prozatím většinové vlády v tomto uspořádání. Samozřejmě mohli bychom najít asi další desítky kauz, které se dotýkají Agrofertu a kde pan ministr Babiš, a často to tak je, hlásí střet zájmů. Na druhou stranu, jelikož Agrofert má poměrně velký záběr a rozšiřuje ho, tak od zdravotnictví přes lesnictví, zemědělství, potravinářství, tak samozřejmě není vyloučeno, že začne investovat i do nějakých dejme tomu průmyslových podniků a do všech sfér a jak tomu zabráníme? Takže ten střet zájmů tam prostě je, mě to nějak netěší, ale voliči prostě evidentně si řekli, že to problém není a já jsem ANO 2011 nevolil. Prostě tak rozhodli voliči. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ale vy jste členem vlády, jejíž součástí je právě ta strana, s kterou, se vším respektem, s obrovskou lehkostí říkáte, může se stát, že třeba začnou také investovat do nějakého průmyslu. Řekněte mi, pane vicepremiére, co se tedy musí stát, nebo co by se muselo stát, abyste si řekl: tak to už je teda moc, tohle to už by teda někdo měl s tím něco udělat? 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Víte, já musím ctít ústavní principy a zákony této země. A jelikož to není zakázáno, tak je to povoleno. To znamená, tady já to neříkám s žádnou lehkostí, já to říkám poctivě z toho důvodu, že je to prostě realita a může se mi líbit, nebo se mi líbit nemusí. Já si dovedou představit daleko jiné koalice, ale voliči rozdali karty takto. Já věřím, že zase pan Babiš by rád vládl sám bez koaličních partnerů, ale prostě je to realita a je to koaliční vláda. Tak jako ODS byla ve vládě s Věcmi veřejnými a také si nemyslím, že je to plnilo zrovna štěstím. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím a nechci vás nějak nabádat nebo navádět, ale na druhou stranu tahle ta situace má poměrně jednoduché řešení, a to řešení je, kdyby prostě Andrej Babiš se zbavil toho svého vlastnictví. Není tohle to vaše role, role vládní koalice nebo koaličních partnerů, abyste mu řekli, nás to zatěžuje a obtěžuje, zbav se toho majetku? 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Pokud si dobře vzpomínám, tak tuto variantu už pan premiér řekl. Je to už delší dobu a evidentně to nevedlo k tomuto cíli. Na druhou stranu, já se panu Babišovi nedivím a jet o jedna z možností. Já v té situaci nejsem, a kdybych v té situaci byl, tak si to moc nedovedu představit. Každopádně to je vyloženě spekulace. Toto od nás zaznělo, že s tím je problém, pan premiér to jasně říkal, že nejčistší by bylo, kdyby se vzdal této firmy, každopádně k tomu nedošlo a realita je taková, že pokračujeme. A dále bych chtěl říct, že co se týká biopaliv, tak to není jenom otázka samozřejmě řepky, také ne všechno, co je žluté a kvete na polích, je řepka, jsou i jiné plodiny. A také bych chtěl říct, že se jedná o řepu cukrovku, protože cukrovka je také významný zemědělský produkt a pokud bychom jaksi přestali podporovat biolíh, no tak by to znamenalo možná i krach českého cukrovarnictví. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Dobrá, to už tu debatu ale trochu posouváme někam jinam. A já se zeptám, velmi stručně, jenom poprosím o stručnou odpověď, budete na toto téma chtít s Andrejem Babišem ještě mluvit a budete mu třeba důrazně opakovat to stanovisko premiéra, o kterém jste hovořil? 

 



Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:


Víte, já nemám rád zbytečnou práci, takže já to považuju za bezpředmětné. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Zeptám se ještě pana předsedy Fialy. Koneckonců o tom mluvil pan vicepremiér, prostě tak ty karty byly rozdány, vy sice mluvíte o tom, že většina národa nemá důvěru v tuto koalici, ale podle posledních průzkumů něco jiného, 45 % lidí by volilo strany současné vládní koalice, prostě karty jsou takto rozdány a lidem to evidentně nevadí, proč tedy bojovat? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Karty jsou rozdány, je to realita, musíme se s tím smířit. No, to já prostě neberu, takto se nedá dělat politika. Ale to není standardní situace, to není, že tam je zvolená nějaká strana a teď s ní vládneme, toto přece nemá žádnou obdobu v demokratické zemi. Já žádný takový případ neznám, aby někdo byl jeden z největších podnikatelů v zemi, stal se ministrem financí, vlastnil podstatnou část médií a my jsme si řekli, no s tím se nedá nic dělat, to je v pořádku. No to není v pořádku, to prostě není možné. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Ale lidé ho zvolili a zvolili ho právě s tímto. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale lidé možná ani nevěděli, jak velký ten střet zájmů bude a jak se bude pan Babiš chovat. A to, že se chová tak, že si přihrává finanční prostředky pro svoje firmy, to, že Agrofert dostane ročně, možná se v té částce úplně netrefím, ale zhruba miliardu korun na dotacích a pak si ještě další miliardy přihrává tímto způsobem, to je přece naprosto nehorázné. A je potřeba, abychom na to upozorňovali. To nejde jenom o koalici a opozici, tady jde prostě i o úplné základní demokratické principy, bez kterých prostě nemůže existovat kvalitní demokracie. A mně o kvalitní demokracii jde a já za lidi této země budu na tyto věci poukazovat, i kdyby si většina zrovna v tu chvíli myslela, že se nic neděje. Oni to neví, ale já vím, že se něco děje a pojďme nad tím přemýšlet. A já vyzývám i pana premiéra Sobotku, aby se tomu věnoval. Já vím, že dneska křtil někde zebru v Olomouci, nebyl ani na interpelacích, není tady v televizi, ale to je tak vážný problém, za který nese odpovědnost především předseda vlády. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Pánové, já myslím, že ta debata bude ještě dlouhá, bude pokračovat nejenom příští úterý, ale myslím si, že se jí dožijeme ještě mnohokrát nejenom tady ve studiu. Pánové, díky vám za vaši návštěvu. Těšilo mě, mějte se hezky, na shledanou, dobrou noc. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Pěkný večer.