14. ledna 2015

Multikulturalismus selhal

Hostem diskusního pořadu Interview ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vláda souhlasila s poskytnutím azylu pro syrské uprchlíky. Má jít o 15 rodin, dětí a jejich příbuzných. Prchají před válkou, která je v Sýrii už od roku 2011. Ze země vyhnala téměř 4 miliony lidí, další se museli přesídlit v rámci Sýrie. ODS přišla s vyjádřením, že nesouhlasí s jejich automatickým trvalým pobytem na území Česka, je podle ní také čas odhodit jazyk politické korektnosti. Co to bude znamenat? Zeptám se předsedy ODS Petra Fialy, který je v čele strany téměř jeden rok. A mezitím se svět výrazně mění. Dobrý podvečer. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Dobrý večer přeji. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já bych se chtěla vrátit k dnešní titulní straně časopisu, časopisu Charlie Hebdo, který vyšel v mimořádném vydání a nákladu. Je na něm vyobrazen prorok Mohamed, který používá tu větu ‚Je suis Charlie‘, která má vyjadřovat jakousi sounáležitost s oběťmi teroristického útoku, vyjadřovat nesouhlas s terorem. Není to otázka možná úplně politická, ale zajímalo by mě, jestli právě souhlasíte s takovouto formou vyjádření a postoje? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Je určitě dobře, že časopis vychází dál, že nepřistoupil na to, o co vlastně šlo teroristům, a to je, aby nepokračoval v té své linii. Je dobře, že vyjadřujeme všichni solidaritu s tím, co se stalo nebo s oběťmi útoku v Paříži a že si taky uvědomujeme některé hodnoty, které jsou pro naši civilizaci klíčové, jako je třeba svoboda slova, svoboda projevu a to, že prostě nemůže být zastavena nějakým brutálním násilím tak, jak jsme toho byli všichni svědky v Paříži. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


V této souvislosti se vede debata o tom, jestli v podstatě je nějaká hranice urážky, urážky náboženského vyznání nebo urážky čehokoliv, co může mít nějaký osobní rozměr. Mě by i zajímalo, jestli si myslíte, že je vůbec na toto téma vhodná debata, zdali se na jednom satirickém časopisu dají měřit nějaké evropské hodnoty a postoje? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, takovouto debatu veďme, ale neveďme jí teď. Teď mně ta debata připadá nepřípadná a nevkusná. Jestli se budeme bavit o tom, jaká je hranice satiry, jaká je hranice kritiky, tak o to diskutujme, na to máme nástroje v rámci naší evropské civilizace docela dobré. Ale ve chvíli, kdy je prostě brutálně vyvražděna redakce nějakého časopisu kvůli tomu, že prezentuje nějaký názor, nějaký postoj, tak diskutovat o tom, jestli ta satira je přílišná nebo je ještě příhodná, to mně připadá opravdu nevkusné a nesprávné. A vezměme si jiný příklad. Budeme takto posuzovat třeba literární díla, nesmí Salman Rushdie napsat knihu, která se někoho dotkne, prostě proto, že se to někoho dotkne? Vždyť to jde proti základním hodnotám, které jako evropská nebo západní civilizace vyznáváme, takže tuto debatu klidně veďme, ale ne teď. Teď je naprosto nevhodná a do jisté míry je i neuctivá k obětem toho pařížského útoku. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Tuto debatu na českém území otevřel Tomáš Halík. My si ještě krátce připomeňme jeho slova. 

 



Tomáš HALÍK, teolog a filozof /Události, komentáře, 13. 1. 2015/: 


Já samozřejmě naprosto nesouhlasím s těmi, s tím teroristickým činem, nejsem ani proti vydávání toho časopisu. Myslím si, že prostě ke svobodě patří. Je to daň za svobodu, že vycházejí i takovéhle časopisy, ale proto jsem proti tomu, aby z toho časopisu se dělal symbol naší kultury. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vy jste v podstatě odpověděl na to, že asi nemá teď smysl se v těch jednotlivých postojích nějakým způsobem hlouběji, když to řeknu jednoduše, vrtat, ale na druhou stranu má smysl poměřovat to, co je více, svoboda slova, svoboda vyznání, protože možná dle i mého názoru listina základních práv a svobod staví obě tyto svobody na roveň, vy tam vidíte nějaký rozpor? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Tady nikdo žádnou svobodu vyznání a ničeho neohrožuje a nejméně ze všeho je to evropská civilizace, která něco takového dělá. Ale my jsme tady svědky útoku na naše hodnoty, na to, co vyznáváme, k čemu se všichni hlásíme a v tuto chvíli vést debatu o tom, jestli jsme něco překročili nebo ne, mně připadá opravdu, promiňte mi to, absurdní. To přece není na pořadu dne. Bavme se o tom jindy, ale teď tuto debatu prostě neveďme. A jestli něco my děláme špatně, tak je to třeba falešná politická korektnost, která nám brání mluvit o některých věcech otevřeně, přiznávat si, s čím máme problémy. To je to, nad čím bychom třeba mohli přemýšlet. Ale přemýšlet nad tím, že jsme přehnali nějakou satiru ve chvíli, kdy tady někdo brutálně vraždí lidi, mně připadá úplně nepřípadné. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vláda se rozhodla poskytnout pomoc syrským uprchlíkům, chce poskytnout azyl 15 rodinám, jaké k tomu máte výhrady? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, k tomu samotnému aktu žádné výhrady nemám. Je určitě v pořádku, že Česká republika tady poskytuje humanitární pomoc. Samozřejmě, že toto nestačí. Těch 15 rodin, i kdyby jich bylo 300, tak to neřeší ten syrský problém a problém uprchlíků na Blízkém východě, proto důležité, aby se Česká republika zapojila do humanitární pomoci, která je realizována v tom konfliktním regionu, protože to je vždycky humanitární pomoc nejužitečnější. Ale to, co zaznělo na naší tiskové konferenci a na co možná narážíte, to není výhrada k tomu, že tento krok jsme teď udělali, ale je to spíš obava, aby tento krok neznamenal další kroky, s kterými už nesouhlasíme. A já jsem schválně použil větu, toto, co teď vláda znamená, by nemělo znamenat, že tito lidé automaticky získají trvalý pobyt na území České republiky. Mně připadá naprosto logické, že jim poskytneme pomoc a budou tady do doby, než třeba nebezpečí v Sýrii pomine, než tam skončí válka. Ale nemusí tu být automaticky celý život. Proč taky? A to hlavní nebezpečí, které je tady a kvůli které jsem tuto větu také řekl, že neustále z Evropské unie zaznívají nesmyslné nápady, abychom problém imigrace, se kterým si některé země neví rady, řešili tak, že budeme přistěhovalce rozdělovat podle určitých kvót do jednotlivých zemí. A to je věc, kterou bych... 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale takové nařízení v Evropské unii zatím přeci neexistuje. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Není, ale ty debaty jsou a jenom, protože česká vláda nejedná v evropské politice dostatečně rozumně a přestože nám třeba říká, že nedělá kroky, které vedou k přijetí eura, tak dělá kroky, které vedou nezvratně k přijetí eura, tak já se jenom obávám, aby si česká vláda byla opravdu vědoma toho, co všechny kroky, které dělá, znamenají a jestli tohle náhodou není příprava na něco takového. Nic víc. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:

 

To znamená, vy byste chtěl, abychom měli vlastní výlučnou imigrační politiku? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, my se musíme podílet a v našem zájmu musí být zpřísnění migrační politiky, která v Evropské unii je. Pokud se podíváme na Českou republiku a na naší azylovou politiku, tak ta patří k těm přísnějším. V tom problém není, ten problém mají spíše jiné země, ale nemůžeme si dělat iluze, že se nás to netýká. Ti, kteří říkají, že se nás to netýká, tak buďto tomu nerozumějí, nebo lidem lžou, protože ve chvíli, kdy máme problematické osoby na území Evropské unie a v zemích, které jsou součástí schengenského systému, mohou se zde volně pohybovat, tak to samozřejmě ohrožuje i nás. A ještě bych řekl jeden údaj, který možná není tak mediálně diskutován, ale je zajímavý. Nedaleké Maďarsko mělo dlouho poměrně nízká čísla žadatelů o azyl. Za loňský rok se ten počet zdvojnásobil a loni tam o azyl požádalo 35 tisíc lidí. To znamená, že ani Česká republika není napořád chráněna před vyšším počtem přistěhovalců, musíme se na to připravit a musíme mít odpovídající politiku, která bude dostatečným způsobem chránit bezpečí našich občanů, protože to musí být základní měřítko. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Když se vrátíme k těm syrským uprchlíkům, mě by zajímalo, proč si myslíte, že by neměli mít možnost tady zůstat trvale? Protože vláda s takovouto možností počítá a zároveň říká, nejde o to, že otvíráme nějakou hromadnou vlnu přizvávání uprchlíků, chceme jim pomoci z humanitárních důvodů a budeme je pečlivě vybírat. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Protože my v Evropě máme teď dva základní problémy. My nemáme problém jenom s imigranty, ale máme problém i s lidmi, kteří tu dlouhodobě žijí, ale neintegrovali se... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Promiňte, pane předsedo, ale já bych přece jenom ráda zůstala u těchto 15 rodin, u kterých vláda říká, pojedeme do Jordánska nebo budeme mít své zástupce, budeme se snažit ty lidi vybírat podle klíče, který si určíme my sami, a budeme dávat a budeme obezřetní dostatečně, abychom se vyhnuli nějakým problematickým případům. 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ale to je moje odpověď. Já jsem před tím, než jsem šel do tohoto pořadu, mluvil krátce v rozhlase s panem vicepremiérem Bělobrádkem a ten na otázku paní moderátorky, jaká jsou ta kritéria, podle kterých to vláda bude vybírat, řekl, že to je věc ministra vnitra a že se tím na vládě nezabývali. Tak pokud se tím nezabývali, tak v tom vidím docela problém, protože na těch kritériích hodně záleží. Ale já jsem vám tím, co jsem... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ale předpokládám, že se tím zabývat budou, protože například ministr vnitra Milan Chovanec řekl už kdysi v pořadu Otázky Václava Moravce, že by chtěl, aby se jednalo o křesťanské uprchlíky například. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Doufejme, doufejme. Ano. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To by mě mimochodem zajímalo, jestli si myslíte, že by jedním z těch kritérií mělo být i to, jakého jsou náboženského vyznání. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A já jsem vám odpovídal, ještě se k tomu vrátím. Prostě druhý problém je s integrací a jestliže na jedné straně budeme zpřísňovat migraci, což je naprosto v pořádku, a vnější hranice Schengenu, na druhé straně se musíme bavit o tom, proč se nedaří integrovat přistěhovalce, proč ve druhé a třetí generaci se staví proti společnosti, která jim poskytuje maximální výhody a v čem selhal... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


K tomu bychom se určitě dostali. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A v čem selhal ten princip multikulturalismu, který jednoznačně selhal. Takže my pomožme syrským uprchlíkům, proč ne. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře. A co byste s těmi rodinami dělal? Mě zajímá skutečně to, když se zapojíme do nějaké pomoci, jak to bude mít praktické dopady, takže... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A co je špatného na tom říct, že tyto rodiny tady budou po dobu, po kterou to bude nutné, bude jim poskytnuta pomoc... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já se vás ptám. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...bude jim poskytnuta lékařská, sociální, veškerý typ pomoci, který je potřeba, a až situace v Sýrii se uklidní, pokud se uklidní a doufejme, že se uklidní, tak se zase vrátí do své země. Já myslím, že to je pro všechny... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To znamená v době bezpečí, v době ukončení válečného konfliktu například. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


V době bezpečí, ano, je to pro všechny lepší. Podívejme se na čísla, kdo přichází do zemí Evropské unie. Ve velké míře jsou to ekonomičtí uprchlíci. Tady ten počet uprchlíků, kteří přicházejí z humanitárních důvodů, není tak vysoký. A to je věc, nad kterou tady musíme přemýšlet, takže jediné, co my říkáme a říkáme to ale dost důrazně, ano, pomožme, ale ti lidé tu nemusí být trvale. To není výhodné ani pro nás, ani pro ně. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, když jsem se ptala na ta kritéria vás, protože kritizujete vládu z toho důvodu, že se tím nezabývala, tak mi řekněte například, když jsem se zmínila o tom, zdali by se mělo jednat pouze o křesťany, jestli i takovýto parametr má být zohledňován v případě přijímání uprchlíků? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A to je věc zase, já mluvím o falešné politické korektnosti. Tak většina vám řekne někde za dveřmi, že určitě by křesťané byli lepší, ale v televizi to neřeknou, tak já to... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A řekněte to vy, jste v televizi. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já to například říkám. A mám pro to jeden důvod, protože pravděpodobnost integrace těchto lidí do naší společnosti je prostě vyšší. A já neříkám, že máme uplatnit pouze náboženské kritérium, to je nesmysl, těch kritérií musí být víc a já očekávám, že vláda, když toto rozhodnutí učinila, tak se tím zabývala. Takže náboženské kritérium nemusí být a nemůže být výlučné, ale co musí být výlučné, jsou předpoklady nebo na co musíme dbát, jsou předpoklady pro integraci. A to není žádné strašení něčím, vidíme to v zemích kolem nás, ta integrace se nepodařila u řady komunit, u řady přistěhovalců, nedaří se ve druhé, třetí generaci, což je varující, a musíme s tím něco dělat. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Věříte v nějaký individuální přístup, vlastně v podstatě i ve svobodu jednotlivce a v unikátnost člověka, který může být sice toho či onoho vyznání, ale může se integrovat, pakliže bude dejme tomu zapojen do podmínek a do pravidel, která si nastavíme my tady? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A těch příkladů pozitivní integrace je velmi mnoho. A nechci, aby mě někdo chytal za slovo, když řeknu, že se nedaří integrace, tak to neznamená, že se nedaří integrace nikoho, to samozřejmě ano. Ale my jsme přece svědky toho, že celé komunity tu žijí v ghettech, využívají obsáhle, rozsáhle výhod sociálního systému Evropské unie a přitom se staví proti těm zemím, které jim ty výhody poskytují. A dokonce jsou připraveni proti nim bojovat. To je něco, co prostě nemůžeme ignorovat. A když tady...

 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


V čem podle vás spočívá ta příčina právě u té druhé, třetí generace, která už se narodila v Evropě a zároveň může mít a opravdu část této generace pocit, že v podstatě nechce souznít s evropskou západní kulturou nebo obecně s jinou kulturou? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Těch příčin je celá řada a není na to jednoduchá odpověď. A já tady nechci podávat nějakou politologickou přednášku. Co je na tom celém dobré, je, že se o tom aspoň začalo diskutovat. V zemích, které s tím problém mají, ta diskuse probíhá a ty příčiny jsou jednoduché. Ty komunity žijí uzavřeny mezi sebou, využívají obrovských výhod sociálního systému, nepracují, mají pocit, že nejsou plně zapojeny do té společnosti, i když by tu možnost mohly mít, kdyby studovaly, věnovaly se prostě stejným nebo přistupovaly ke svému životu na základě stejných hodnot, jaké vyznává naše společnost, ale oni to prostě nedělají, a proto se ta integrace nedaří. A ten stát dostatečně nedbá na to, aby tyto přistěhovalce k integraci nutil. Jestliže my dovolíme, aby lidé žili v ghettech, aby používali výhod našeho sociálního systému, ale nemuseli za to společnosti nic odvádět, tak prostě děláme chybu. A vzpomeňte si...

 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale v tomto Evropa asi udělala chybu už v minulosti. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


V tomto Evropa určitě udělala chybu, a proto, ne, to není náhoda, že přední evropští politici už několik let začali mluvit o tom, že koncept multikulturalismu selhal a on selhal dalekosáhle. A já uvedu jenom jeden příklad. Po útocích v New Yorku, když se začaly vlastně více evropské země zabývat tím, jak fungují islámské komunity a co se děje, tak třeba Německo zjistilo, že platilo vzdělávání muslimů v jejich školách, kde prostě ty děti byly vedeny k tomu, aby nenáviděly společnost, aby používaly násilné akce. Tak tohle není rozumný přístup státu, a to jsou přesně ty příklady špatné praxe integrace, které musíme změnit. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Také věříte v genetickou závislost původu, jak o tom hovořil pro Deník prezident Miloš Zeman, když mluvil právě o této druhé, třetí generaci? 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To nevím, co měl na mysli. Já se opravdu bráním, opravdu velmi se bráním tomu ten problém zlehčovat a nabízet nějaká úplně jednoduchá řešení. Nikdo je nemá. Kdo říká, že je má, tak prostě lže. Tady jdou vždycky proti sobě některé principy a hodnoty, není vůbec jednoduché z tohoto najít cestu. Fakt je ten, že máme v Evropě, a my ani neznáme přesné číslo, najdete od 15 milionů do 25 milionů lidí, kteří se hlásí k islámu, kteří tady žijí legálně nebo jsou dokonce občané Evropské unie a z nichž mnozí prostě nepřijali naše hodnoty a staví se proti této společnosti a jsou připraveni podporovat islámský radikalismus. A s tím musíme opravdu něco dělat. A když se dneska podíváte na debaty v zemích, jako je Velká Británie, Německo, Francie, tak vidíte, že ty společnosti si to konečně uvědomily a že jsou připraveny s tím něco dělat. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale ve Velké Británii například strana UKIP mluví také o zpřísňování imigrační politiky, ale to by se nedotýkalo přeci jen lidí z Afriky, z Blízkého východu. Víte sám, že tam se ta debata zase zužuje na ten prostor Velké Británie, kterak přistěhovalci berou práci nám, Britům, a to se může týkat i lidí z Česka, z Polska a vlastně celého toho systému, který jsme vytvořili a podporovali. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, a proto říkám, že nejsou žádná jednoduchá řešení a že musíme hledat tu míru a tu hranici, která zajistí bezpečnost našich společností a současně ten prostor úplně neuzavře, a to není jednoduché. A řekl bych k tomu jednu věc, jestliže my jsme před pár lety, mluvím o evropské civilizaci, se prostě bránili ty věci pojmenovávat, neříkali jsme si, že problém je v islámských komunitách, že tam spousta lidí inklinuje k radikálnímu islámu, podporuje skrytě terorismus, chce uplatňovat islámská práva, když jsme toto nedělali, tak jsme se vlastně vystavovali tomu, že jsme toto téma nechávali radikálním extremistickým politickým stranám a hnutím, které to téma přinášely do... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Na druhou stranu ale těch teroristických útoků bylo několik v minulosti a vždy se o tom hovořilo. Teď je otázka, jak to politici naplňují. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, po těch teroristických útocích ano, ale ten problém, který s neintegrací přistěhovalců máme, ten zdaleka nespočívá jenom v těch teroristických útocích. Teroristické útoky jsou spouštědlo, kdy se o tom začne mluvit. Ale lidé to vidí, vidí, jak existují komunity, které využívají rozsáhle výhod sociálního systému a přitom vlastně zneužívají tu společnost a tu velkorysost, která je jim poskytována. To je nepřijatelné a z toho taky vzniká potom to podhoubí pro... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Když takhle mluvíte v těch obecných pojmech, jak velká část lidí to podle vás je? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Abychom nemluvili v obecných pojmech, tak se podívejte konkrétně na nárůst radikálních nebo extremistických politických stran v západní Evropě v posledních letech. A tam máte odpověď na otázku. Nepodařená evropská integrace a neřešení problémy s imigranty, to jsou základní zdroje té popularity těchto politických stran. Předtím prostě nelze zavírat oči. Česká republika má do jisté míry štěstí, že je národnostně nejhomogennější společností v Evropě a že my řadu těch problémů neznáme, ale protože jsme... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste dokonce dneska, promiňte... 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


...protože jsme v otevřeném prostoru, tak ty problémy se nás prostě týkají také. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste dneska mluvili o tom, že sice u nás nehrozí radikalizace, ale je snaha o větší akceptaci islámského práva. To jste měli na mysli území České republiky? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ano, a tato věta je z otevřených zdrojů, z toho, co si můžeme přečíst... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A jak se to projevuje? Protože jinak je samozřejmě toto právní území jaksi limitováno ústavou a zákonem. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ne, my jsme tady pouze citovali analýzy BIS, které se týkají této záležitosti. A my samozřejmě jako opoziční strana můžeme čerpat jenom z veřejných zdrojů, nemáme k dispozici ty informace, které má vláda. A já očekávám, že tyto informace detailnější velmi bedlivě studuje pan premiér a zajímá se o to, protože... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, a vy to nějak osobně, když to používáte, vnímáte, cítíte ve společnosti? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Já to osobně ve společnosti necítím, ale to není podstatné. Přece nemůžeme se v politice a v bezpečnosti občanů, v zájmech České republiky řídit tím, co pociťujeme osobně. Oni to někteří politici tak dělají, ale někteří lidé ve veřejně debatě, ale to je přece absurdní. Máme tady bezpečnostní službu, ta nám poskytuje určité informace, podle toho musíme jednat. Mimochodem, i to je jeden z důvodů, proč Občanská demokratická strana bude iniciovat debatu o migrační politice a o všech souvisejících otázkách na půdě parlamentu, protože chceme znát odpovědi na otázky, které trápí občany, chceme vědět, jak k tomu vláda přistupuje, jakou má koncepci, aby to představila a podrobila to diskusi, na to parlament určitě je. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vnímáte imigraci a migraci jako takovou jako přirozenou součást fungování světa? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Do jisté míry ano a byl bych asi špatný historik, kdybych neviděl ty pohyby, které se tady v minulosti odehrávaly. Ale samozřejmě nemusíme chodit nikam do minulosti, všichni víme, s jakými problémy se česká společnost setkávala, lidé odcházející do exilu, kteří získali politickou svobodu a vlastně často si zachránili život tím, že byli přijati v jiné zemi. To jsou všechno věci, které jsou důležité, ale které nestojí vůbec proti tomu, co já tady říkám. Já tady mluvím o integraci lidí, kteří neakceptují ty podmínky svobody, neakceptují ty výhody, které jim ten nový systém poskytuje. A  stavět problém neintegrace nebo inklinace části islámské komunity k radikálnímu islámu, kterému dnes čelíme v Evropě, s nějakou emigrací a exilem v minulosti, je opravdu nesprávné. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Já se na to ptám také proto, protože je samozřejmě důležité, do jaké míry Evropa, Spojené státy a vůbec všichni ti, kteří teď mají obavy, dejme tomu podcenili situaci, která je v těch problematických regionech. Například co se týče Sýrie, vy víte dobře sám, že to byla velmi citlivá otázka a právě to je ohnisko válek a lidi, kteří prchají, tak by možná také raději zůstali na místě a jsou to miliony lidí, kteří odcházejí a odcházejí i do zemí v blízkosti Sýrie. Není to jenom tak, že Evropa je všechny musí pojmout, protože to není v podstatě možné. Je tady nějaká takováto objektivní chyba, kterou Evropa udělala? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Strašně těžko se mluví o objektivní chybě, ale určitě politika západních demokracií nemůže být taková, že se vyváží v uvozovkách demokracie do zemí, kde pro demokracii nejsou vůbec žádné podmínky. Pro nás je mnohem důležitější dívat se na to, aby v těch kritických regionech byla spíš stabilita, aby tam nedocházelo k tomu, k čemu dochází. Já se dívám... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To se ale možná nikdy nepovede. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


To se nepovedlo a já se dívám na mezinárodní politiku opravdu realisticky a z hlediska zájmů a bezpečnosti České republiky a z tohoto hlediska je stabilita na Blízkém východě mnohem cennější než nějaké iluzorní představy o tom, že tam zavedeme demokracii, kterou tam stejně nezavedeme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, díky, že jste přišel do dnešního Interview. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Děkuji za pozvání, na shledanou.