30. října 2014

Televizní noviny

Hostem hlavní zpravodajské relace TV NOVA byl poslanec a člen sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl.


Reynolds KORANTENG, moderátor:


A ve vysílání je teď s námi poslanec, člen zemědělského výboru sněmovny a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. Dobrý večer. 

 



Petr BENDL, poslanec a bývalý ministr zemědělství /ODS/:


Hezký dobrý večer i vám. 

 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Pane poslanče, jako bývalý ministr zemědělství máte pocit, že strach českých zemědělců, že je opodstatněný, opravdu jsou v konkurenční nevýhodě? 

 



Petr BENDL, poslanec a bývalý ministr zemědělství /ODS/:


Problém producentů mléka v České republice je ten, že produkujeme více mléka, než sama Česká republika spotřebovává nebo potřebuje. Jsme více než soběstační. Tudíž cenová tvorba na trhu je problém, té konkurence je tady poměrně hodně. Je potřeba také říct, že o zrušení kvót se mluví poměrně dlouhou dobu. To za prvé. Za druhé nedodržování kvót není nijak sankcionováno v Evropské unii, na což jsme upozorňovali dlouhodobě. A za třetí, v podstatě dnes cenotvorbou a tou spotřebou mléka hýbá opravdu více trh než skutečnost, že existují nějaké limity, které jsou, doufám, před zrušením, protože ty zemědělcům ani nepomohou, ani nijak super neubližují. My to, co potřebujeme, je, aby se ministerstvo zemědělství více zaměřilo obecně na podporu živočišné produkce. 

 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Pane poslanče, ministerstvo zemědělství na příští rok vyčlenilo 2 miliardy korun na podporu produkce mléka. To ten problém vyřeší podle vás? 

 


Petr BENDL, poslanec a bývalý ministr zemědělství /ODS/:


Víte, v minulosti také jsme v jednu chvíli hodně dotovali všechny ty, kteří produkovali mléko. A najednou toho mléka bylo tolik, že tehdy si možná, tuším, že to bylo někdy před 7 lety, vzpomenete, že farmáři tehdy protestovali a vylévali mléko tehdy před ministerstvem zemědělství a říkali, že jej nikdo nechce, protože stát tehdy napumpoval dotační peníze do produkce mléka. Všichni začali dělat mléko a najednou se zjistilo, že není, kdo by ho kupoval, protože zkrátka ho bylo příliš mnoho a nebylo na to zpracování. Tudíž to není ta cesta, jako že budu dotovat mléko. Cesta je ta, abychom podporovali všechny farmáře, kteří produkují cokoliv, co má něco společného s potravinami jako celkem. Je potřeba vytvářet systém, který povede k obecné podpoře chovu dobytka. A je nutné připomenout, že jsme soběstační jak v hovězím mase, tak v mléce. Tudíž tady ta konkurence v tomto ohledu je už velká. 

 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Právě čeští zemědělci říkají zatím, protože argumentují třeba případem vepřového masa, kdy jsme také byli soběstační. To už je daleká minulost. A oni říkají, že podobné to může být i v případě mléka, proto směřovala ta moje otázka tam, jestli jsou opravdu naši zemědělci oproti německým nebo polským v konkurenční nevýhodě. Protože víceméně dotace užívají všichni zemědělci v Evropské unii. 

 



Petr BENDL, poslanec a bývalý ministr zemědělství /ODS/:


Já bych varoval před jakoukoliv panikou v tomto ohledu. Myslím si, že Česká republika má a měla by mít nástroje na to, aby si s tou situací poradila. To za prvé. A za druhé, co se vepřového týká, tak poslední dva roky jeho spotřeba a produkce stoupá také díky zásahům, které se v minulosti na ministerstvu zemědělství udělaly. 

 



Reynolds KORANTENG, moderátor:


Pane poslanče, já vám děkuji za rozhovor a přeji klidný večer. Díky, že jste přišel. 

 


Petr BENDL, poslanec a bývalý ministr zemědělství /ODS/:


I vám děkuji za pozvání. 

Ing. Petr Bendl

poslanec PČR