7. února 2012

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla poslankyně Lenka Kohoutová.

Jan BUMBA, moderátor:

Čeští handicapovaní sportovci dosahují často na mezinárodních soutěžích vynikajících úspěchů. Těžkými soupeři by byli pro své kolegy z jiných zemí určitě i na paralympijských hrách letos v Londýně, pokud se tam ale dostanou. Spory týkající se českého paralympijského výboru, kterému mezinárodní výbor pozastavil členství, totiž v krajním případě mohou vést k tomu, že čeští paralympionici do Londýna nepojedou. Podle posledních informací ministr školství pozastavil veškeré financování paralympijských sportů a dokonce i někteří poslanci bijí na poplach a problém by se mohl tento týden řešit ve sněmovně. Ve studiu je mluvčí Českého paralympijského výboru Pavel Lukeš. Vítám vás. Dobrý den.

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:

A ve sněmovním studiu Českého rozhlasu poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Dobrý den i vám.

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:

Pane Lukeši, já vím, že podle vás je přehnané to varování nebo ta možnost, že by čeští sportovci mohli přijít o účast v Londýně, nebo že by se tam třeba nesměla hrát česká hymna, ale než se dostaneme k možným důsledkům, tak prosím vezměme to od Adama, ta situace je velice složitá. Kde vznikl ten problém, proč Mezinárodní paralympijský výbor pozastavil tomu českému členství?

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Ten problém je opravdu velice složitý a datuje se až do roku 2004, kdy tehdejší předseda Českého svazu tělesně postižených sportovců, pan Jan Nevrkla, učinil neplatný právník úkon, aspoň tak jak to shledaly české soudy v roce 2010. On tehdy oznámil vystoupení svého svazu na protest proti tomu, že většina zamítla jím prosazované změny v rámci českého paralympijského výboru. Od té doby se vlastně táhly soudní spory a v roce 2010 až byl vlastně vynesen finální rozsudek, podle kterého Český svaz tělesně postižených sportovců nikdy nepřestal být členem Českého paralympijského výboru.

Jan BUMBA, moderátor:

Ale nevidíte to mezinárodní výbor tak, že se Český paralympijský výbor nezachoval úplně fér k Českému svazu tělesně postižených sportovců.

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Tam samozřejmě ta minulost byla složitá a komplikovaná a Český paralympijský výbor v těch daných chvílích v minulosti postupoval i na základě koordinace s Mezinárodním paralympijským výborem. Já bych jenom chtěl připomenout, že například v letech 2006 až 2010 se reprezentace řešila na základě jednotných pravidel, které byly schváleny Mezinárodním paralympijský výborem. K té změně postoje IPC, tedy toho mezinárodního výboru, došlo vlastně až v roce 2010, kdy došlo k tomu nešťastnému vyloučení Českého svazu tělesně postižených sportovců pro neplacení členských příspěvků za ty předešlé roky. A už bylo několikrát ze strany představitelů ČPV řečeno, že se to nemělo stát, že to byla chyba a to byl ten důvod ke změně postoje Mezinárodního paralympijského výboru.

Jan BUMBA, moderátor:

Paní poslankyně, omlouvám se, že vám dávám slovo až teď, ale opravdu je to složitá věc a potřebovali jsme vysvětlení od pana Lukeše. Podle vašeho soudu, kde vznikl ten problém, je to takhle korektně podané?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

V základu ano, ale už tady pan Lukeš nezmiňuje to, že sportovcům z Českého svazu tělesně postižených sportovců například utekly paralympiády. Oni nebyli stavěni na všechna sportovní klání. Dokonce by se dalo prokázat, že někteří prostě se na mezinárodní klání prostě nedostali. Ale to je opravdu složité a já bych do těchto detailů nechtěla zacházet, protože si myslím, že právě proto, že to je tak složité, tak bychom měli udělat tlustou čáru.

Jan BUMBA, moderátor:

Ale ještě mi řekněte, uděláme tlustou čáru, ale před tou čárou ještě, je to tedy tak, že jeden funkcionář kdysi před několika lety se urazil a učinil nějaké rozhodnutí a na základě tohoto rozhodnutí vznikly všechny tyhle problémy?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Tlustou čáru jsem chtěla udělat proto, protože jsem nechtěla říkat, za jakých podmínek to udělal. Český paralympijský výbor jako takový má ne zcela demokratické stanovy. Oni tehdy napadli, to je Český svaz tělesně postižených sportovců právě ty stanovy, financování, rozhodování a tak dále až se nakonec nepohodli. A protože se nepohodl, když nebudu, když se oprostím od těch jednotlivých jmen, tak se prostě nedohodli nějací funkcionáři. Protože se nedohodli, tak se začali vylučovat nebo jedni začali vystupovat a prohlašovat, že jsou vystoupeni, ti druzí je začali nenávidět a obracet se proti sobě a podobně, a proto chceme tlustou čáru.

Jan BUMBA, moderátor:

Zůstaňme u toho, co říkala paní poslankyně, že výbor má nedemokratické stanovy, protože to, pokud se nepletu, je věc, na kterou upozorňuje právě i Mezinárodní paralympijský výbor. Pane Lukeši, to už je opraveno, už máte nové stanovy, demokratické?

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Tak Český paralympijský výbor samozřejmě má v úmyslu splnit veškeré podmínky ze strany mezinárodního výboru ...

Jan BUMBA, moderátor:

No, to je jiná věc, má v úmyslu nebo už má nové stanovy?

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Už dělá všechno pro to, aby se to napravilo. Došlo k tomu, že byli bezprostředně změněny stanovy a byly z nich odstraněny ty prvky, které považoval ten mezinárodní výbor a ČSTPS za diskriminační a bylo řečeno a je v tom jednoznačná shoda, že dojde k vytvoření nových stanov a nové struktury ČPV, to ovšem není věc, která by se dala udělat za týden nebo za 14 dnů, protože to je proces, který musí zahrnout všechny ty členské svazy. Není to prostě možné rozhodnout od stolu. A bylo řečeno, že tam panuje neshoda, protože většina členů výkonného grémia uvažuje o nejzazším termínu do konce letošního roku, zatímco ČSTPS by chtěl tento termín splnit již do 31. března.

Jan BUMBA, moderátor:

Než se úplně ztratíme v těch zkratkách. Paní poslankyně, když se zeptám jednoduše, vy jste řekla, že situace je vážná a že opravdu hrozí, že na paralympiádu naši sportovci neodjedou. Je to tak vážné, proč si to myslíte?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Je to tak vážné, protože já mám v ruce tři dopisy z Mezinárodního paralympijského výboru, ten poslední je z 24. ledna, kdy skutečně, pokud nedodržíme podmínky, které nadiktoval Mezinárodní paralympijský výbor, tak pořád budeme mít pozastaveno členství a naši sportovci, pokud do 19. dubna nebude vše vyřízeno, tak nebudou vůbec nominováni na Mezinárodní paralympijské hry. V tomto ohledu bych teda ale ráda řekla, že kdyby toto se stalo u zdravého sportu, a v této republice by se řeklo, že nikam nepojedou naši olympionici, tak vás upozorňuji, že je tady oheň na střeše a půl republiky se bouří. To, že se toto děje s paralympioniky, tak jsem ráda, že to zajímá alespoň Český rozhlas. To je velký problém, je to velikánská mezinárodní ostuda a já vůbec nevím, nad čím Český paralympijský výbor váhá, než aby velmi rychle udělal vše pro to, aby do 19. dubna tohoto roku mohl nanominovat všechny své sportovce.

Jan BUMBA, moderátor:

Rozumím. Pane Lukeši, stručná reakce.

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Já bych na to chtěl rychle zareagovat. Paní poslankyně nemá k dispozici nejnovější korespondenci od Mezinárodního paralympijského výboru, kde IPC přesně definuje to minimum, co očekává od všech členů Českého paralympijského výboru. To znamená, abychom se dohodli na nové formě stanov, na nové struktuře, na shodě o tom, jakým způsobem bude probíhat financování.

Jan BUMBA, moderátor:

A stihnete to všechno tak, aby mohli reprezentanti odjet do Londýna?

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

My doufáme, že ano, a tam, kde ty termíny, kde tam není shoda v těch termínech, tak tam jsme požádali IPC o to, aby sdělil svůj názor a ten to názor IPC na to, zda ty termíny kolidují nebo nikoliv, ještě není znám.

Jan BUMBA, moderátor:

Našimi hosty zůstávají mluvčí Českého paralympijského výboru Pavel Lukeš. A poslankyně Lenka Kohoutová. Na lince je teď handicapovaný reprezentant v plavání Jan Povýšil. Dobrý den.

Jan POVÝŠIL, handicapovaný reprezentant v plavání:

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:

Jak se na to celé díváte, pane Povýšile, věříte, že se ty spory podaří vyřešit a že pojedou čeští sportovci na paralympiádu do Londýna?

Jan POVÝŠIL, handicapovaný reprezentant v plavání:

Já si myslím, že se to nakonec povede vyřešit, protože nám vlastně nic jiného nezbude, takováhle mezinárodní ostuda by asi nebyla úplně dobrou vizitkou pro Českou republiku. Já si myslím, že se to stihne i do 19. dubna, teda ono to má být do 30. března, ale že se to stihne všechno sloučit a že bude všechno v pořádku.

Jan BUMBA, moderátor:

A kdo myslíte, že je teď na tahu, kdo by co teď měl udělat, aby se spor vyřešil?

Jan POVÝŠIL, handicapovaný reprezentant v plavání:

Teď jsou na tom obě dvě strany, obě dvě strany sporu. Ta jedna strana nechce ustoupit ze svých požadavků. Český paralympijský výbor, resp. výkonný grémium řeklo, že jsou ochotni udělat úplný maximum pro to, abychom odjeli, pro to abychom udělali nový stanovy a tak dále, ale pořád nepanuje ta shoda na těch termínech. A pokud budou dál trvat na tom, že to má být všechno, včetně /nesrozumitelné/ svazu a stanov do 31. března, tak si myslím, že je to nesmysl.

Jan BUMBA, moderátor:

A vidíte nebo nevidíte, pane Povýšile, u funkcionářů vůli se dohodnout, že byste registroval tu snahu, že opravdu jim jde o to se dohodnout.

Jan POVÝŠIL, handicapovaný reprezentant v plavání:

Já tam vidím snahu se dohodnout, ale zase nevidím jako z obou stran občas úplně znovu ten kompromis, který by se musel udělat. Takže ta jedna strana prostě má svoje tvrdý požadavky, ta druhá strana se snaží nějakým způsobem přizpůsobit a splnit požadavky, aspoň IPC, to se dá v všechno stihnout, ale bohužel ta druhá strana sporu má velmi, velmi tvrdý postoj vůči tady tomu a myslí si, že se to musí stihnout co nejdřív.

Jan BUMBA, moderátor:

Děkujeme za vaše vyjádření. Reprezentant České republiky v plavání Jan Povýšil. Pane Lukeši, najde se nakonec ta vůle, ta dobrá vůle, aby se ty strany dohodly?

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Já myslím, že pan Povýšil to popsal naprosto přesně svými slovy. Ta situace je taková. Ten kompromis se hledá bod po bodu každý týden, výkonná grémia se konají každý týden, jsou to dlouhé maratony jednání, kde se prostě snaží členové najít kompromis přijatelný pro všechny. Ten vzkaz pro veřejnost je - nechceme hlasovat stylem, aby většina přehlasovala menšinu, ale aby byla nalezena shoda všech ...

Jan BUMBA, moderátor:

Koneckonců musíte, protože i mezinárodní výbor vás vyzývá k tomu, abyste postupovali demokratickým způsobem. Paní poslankyně, co politici, bude se tím zabývat sněmovna?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Bude se tím zabývat petiční výbor, protože toto je v rámci projednávání petice za rovná práva handicapovaných sportovců. 9. února zasedá nebo je schůze tohoto výboru. A já věřím, že sportovci přijdou s nějakým návrhem, co bude, co nebude, protože já jsem minulý týden na výkonném grémiu slíbila, že pokud už tady budou předloženy nějaké návrhy, stejně tak jakási zpráva z Mezinárodního paralympijského výboru, tak sama pomůžu s tím, že se finanční prostředky co nejrychleji uvolní státu.

Jan BUMBA, moderátor:

A můžete vy ze své pozice poslankyně Parlamentu České republiky nějak se zasadit o to, aby Mezinárodní paralympijský výbor přijal zpět český výbor?

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Samozřejmě jednak my jsme informovali Mezinárodní paralympijský výbor o tom, že finanční toky se právě kvůli rozhodnutí Mezinárodního paralympijského výboru v České republice handicapovaným sportovcům zastavili, tak stejně tak my v případě, že budeme mít pocit, že ta jednotlivá kritéria jsou plněna, tak budeme určitě chtít svojí zprávou pomoci.

Jan BUMBA, moderátor:

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:

Na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor:

A hostem ve studiu byl také mluvčí Českého paralympijského výboru Pavel Lukeš. Děkujeme, že jste přišel. Na shledanou.

Pavel LUKEŠ, mluvčí Českého paralympijského výboru:

Taky děkuji, na slyšenou.


Lenka Kohoutová

předsedkyně místního sdružení
členka vedení poslaneckého klubu PČR