9. června 2014

Hyde park

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl 1. místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dobrý večer. Od tohoto roku je po letech znovu prvním místopředsedou strany, která se po sebezničujícím skandálu kolem jejího, teď už bývalého, premiéra snaží zvednout, ale zatím se jí to příliš nedaří, spíš jako by bojovala o bytí a nebytí. Sám pak svou stranu jako lídr vedl do eurovoleb a i když ani v nich ODS úspěch neslavila a počítala velké ztráty, on sám získal mandát europoslance už na třetí volební období v řadě. Má ODS ještě politickou budoucnost, proč se ani novému vedení v čele s Petrem Fialovou nedaří voliče přesvědčit a lze vůbec parlamentní stranu, která se chce znovu dostat vzhůru, řídit z Evropského parlamentu? Hostem dnešního Hyde Parku je první místopředseda ODS, europoslanec této strany Jan Zahradil. Pane Zahradile, dobrý večer, vítám vás ve vysílání. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A my se na úvod podíváme na vaši krátkou vizitku, vizitku politika Jana Zahradila, připravil ji Martin Krepindl. 

 



Martin KREPINDL, redaktor:


Rok 2002 a třináctý kongres ODS, strana po neúspěšných volbách do Poslanecké sněmovny hlasuje o novém vedení. Po zakladateli Václavu Klausovi chce kormidlo převzít další výrazná tvář Jan Zahradil. To se mu nedaří, šéfem se nakonec stává budoucí premiér Topolánek. Zahradil ale jako poražený neodchází, stává se prvním místopředsedou a potvrzuje tak silnou pozici ve straně. 

 



Jan ZAHRADIL, tehdejší 1. místopředseda strany /ODS/ /16. 12. 2002/: 


Já se domnívám, že jsem byl volen kvůli tomu, co představuji a co reprezentuji v ODS, že jsem byl volen kvůli svým osobním kvalitám. 

 


Martin KREPINDL, redaktor:


Jako poslanec českého parlamentu pracoval už do roku 98, v tom samém roce se stal taky stínovým ministrem zahraničí. Za hranice ho to táhlo i dál, v roce 2002 ho sněmovna zvolila zástupcem Česka v konventu o budoucnosti Evropy. Zásadní kariérní zlom ale přišel o 2 roky později v prvních tuzemských eurovolbách. Jen měsíc a půl po vstupu Česka do Evropské unie. 

 


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka ČT /16. 4. 2004/: 


Volby vyhrála ODS, 30 % hlasů. 

 



Jan ZAHRADIL, zvolený europoslanec /ODS/ /16. 4. 2004/: 


Třicetiprocentní hranici se nám podařilo zdolat poprvé od roku 1992, takže to je, řekl bych, historický úspěch. 

 



Martin KREPINDL, redaktor:


Vítězství to bylo přesvědčivé a potvrdilo, že strana je po několika hubených letech na vzestupu a i když Zahradil od tuzemských novinářů schytával kritiku za neviditelnost, v roce 2009 navázal na minulý volební úspěch. 

 



Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka ČT /8. 6. 2009/: 


Krátká rekapitulace, ODS 9 mandátů, ČSSD 7, KSČM 4 a lidovci 2. 

 


Martin KREPINDL, redaktor:


Složení europarlamentu se proměnilo. Směr ODS nikoliv. Vznikly dvě euroskeptické skupiny, k jedné z nich se přidali i občanští demokrati. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/ /14. 7. 2009/: 


Doufám, že se tady budou vytvářet koalice zájmové, koalice názorové a nikoliv koalice mocenské, jak tomu bylo doposud. 

 


Martin KREPINDL, redaktor:


Zahradil se v roce 2011 jako spoluzakladatel dostal nakrátko i do čela Evropské konzervativní a reformní skupiny. Odmítání větší politické integrace osmadvacítky nebo vzdor společné měně ale třetí úspěch za sebou ODS nepřinesl. Strana zmítaná skandály katastrofálně pohořela v loňských sněmovních volbách a reputaci si nezlepšila ani v těch do Evropského parlamentu. Občanští demokrati oproti minulému volebnímu období přišli o 7 mandátů, v Bruselu a Štrasburku je budou zastupovat jen Evžen Tošenovský a do třetice Jan Zahradil. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Www.hydeparkct24.cz je naše adresa na internetu a s dalšími informacemi a kontakty a právě z nich si můžete vybrat ten, který vám bude nejvíc vyhovovat, pokud se s námi budete chtít spojit a ve vysílání položit vlastní dotaz. Než dojde na dotazy diváků, pane místopředsedo, byla o tom řeč v té úvodní reportáži. V roce 2004 30 %, 5 let na to, v roce 2009 31 %, dalších 5 let na to, před 2 týdny 7,7 desetin procenta a ztráta 7 mandátů z 9. To jsou výsledky ODS ve volbách do Evropského parlamentu, ve volbách, v nichž jste byl lídrem své strany. O čem ten sešup vypovídá? Jak si ten propad vysvětlujete? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


My jsme vlastně rok jako strana v situaci, kdy se projevuje, a já už jsem to tady říkal v lednu po svém zvolení, ta zátěž minulosti daleko silněji, než jsme vůbec kdokoliv očekávali. To znamená, že pro spoustu lidí jsme bohužel stále ještě stranou Rittigů, Janoušků, Dalíků, přestože toto vedení už s tím nemá vůbec nic společného. No, a pro další část našich voličů jsme také stranou, která něco jiného slibovala před volbami, jako například, že nebude zvyšovat daně a potom ve vládě je zvýšila. A ukazuje se, že kombinace těchto faktorů je prostě daleko silnější zátěž a že se nám ani za ty 4 měsíce, co je toto nové vedení ve funkci, nepodařilo ještě tuto kletbu zlomit. Bude to chtít trpělivost, bude to chtít tvrdou práci a pokud to toto vedení nezvládne, tak samozřejmě dříve nebo později bude vystřídáno nějakým jiným vedením. To tak je prostě, to je demokracie a tak se politické strany vyvíjejí. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vy jste před těmito volbami v rozhovoru, který uveřejnil server EurActiv řekl: "Určitě bychom chtěli dosáhnout lepšího výsledku, než jsme měli na podzim ve sněmovních volbách, chtěli bychom, aby bylo vidět, že ODS stoupá, kdyby se náš výsledek přehoupl do dvouciferné hodnoty, bylo by to povzbudivé." Takže ten výsledek 7,7 desetin procenta je navlas stejný, jako v podzimních sněmovních volbách. ODS tedy nestoupá, takže nic povzbudivého. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Nestoupá, na druhou stranu ani neklesá. My jsme dokonce někdy v zimě měli průzkumy veřejného mínění, kde jsme se objevovali už pod 5 procenty, a to bylo opravdu varovné. Já z toho výsledku voleb do Evropského parlamentu nejásám, nikdo z nás to za úspěch také neoznačoval, označili jsme to za maximum možného. A mně je samozřejmě líto, že ta naše reprezentace v naší frakci evropských konzervativců bude oslabena z 9 mandátů na 2, ale tak to prostě je. Máme těžké období za sebou, zřejmě ještě těžké období před sebou, budeme se prostě snažit, aby se ta značka očistila a aby ODS zase nastartovala nějakou vzestupnou dráhu. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Jdeme za diváky, jdeme za jejich dotazy. "V předvolební kampani jsme se dozvěděli, že ODS je proti euru. Proč tedy vláda ODS schválila Lisabonskou smlouvu, aniž za to požadovala výjimku z eura. Není to promarněná příležitost?" 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Lisabonská smlouva nesouvisí s eurem nebo s jeho přijetím v České republice, to se týká té přístupové smlouvy, která byla v platnosti od roku 2004. Podle ní jsme vstoupili do Evropské unie. A vlády Mirka Topolánka a potom Petra Nečase neusilovaly o tu výjimku, kterou teď my chceme prosadit z jednoduchého důvodu. Nebyly to vlády, které by podnikaly aktivní kroky směrem ke vstupu do eurozóny. Tato vláda, vláda Bohuslava Sobotky, se k tomu zavázala, řekla, že bude podnikat všechny kroky, tak aby se sblížila Česká republika s eurozónou, někdy po roce 2020 aby do konce do eurozóny vstoupila, takže v tomto případě je ta výjimka zcela na místě, je dokonce na ni nejvyšší čas. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale v tomto světle nebylo to slovy vašeho bývalého a čestného předsedy trošku falešné, ta vaše volební kampaň? Proč jste vyjednat výjimku nechtěli po vládách, ve kterých hrála prim ODS, proč to chcete po této vládě, která se jednoznačně profiluje jako proevropská? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ten důvod jste právě řekl. Nebo jeden z těch důvodů, on existuje ještě jeden. Ale ty vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase byly vlády eurorealistické, byly to vlády, které se nehnaly za každou cenu do každého chomoutu připraveného v Bruselu a nehnaly se bezhlavě také do eurozóny. Tato vláda, přestože její vlastní voliči s tím nesouhlasí, tak se naopak k něčemu podobnému chystá a my se zase chystáme jí v tom zabránit. To je jeden důvod. Druhý důvod ale, a ten je možná ještě závažnější, je ten, že podmínky fungování samotné eurozóny se změnily. Že nyní musíte při vstupu do eurozóny počítat s tím, že například zaplatíte 350 miliard korun do evropského záchranného mechanismu, to před 10 lety neexistovalo. Budete muset vstoupit do fiskálního paktu, do bankovní unie, nic takového před 10 lety také neexistovalo, takže podle našeho názoru je i právně důvod k tomu, abychom ten svůj závazek 10 let starý přehodnotili. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale vstupem do Evropské unie jsme se vlastně zavázali k přijetí eura, dřív nebo později, takže nechcete něco nemožného? Nejste zase jen takovými marnými potížisty? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že to nemožné není, ono v politice se často říká, že to nebo ono je nemožné, ale ukazuje se, že když se chce, když je politická vůle, tak je možné leccos. A jenom musím znovu zopakovat, ty podmínky případného vstupu do eurozóny se za těch 10 let od toho našeho původního závazku natolik změnily, že je naprosto čas k tomu, abychom my sami si řekli, jestli ten závazek pro nás ještě je platný. Nejsme to my, kdo změnil ty podmínky, byla to Evropská unie. A jestliže vám smluvní partner změní podmínky, tak vy máte právo popřemýšlet, jestli za těch podmínek pro vás ta smlouva ještě platí, nebo ne. A to je přesně případ našeho závazku ke vstupu do eura. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A také chcete měnit smluvní podmínky. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ale teprve jako reakci na toho, kdo je změnil první, a to byla Evropská unie. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ondřej na nás navazuje: "Jak hodnotíte volební výsledek 7,67 setin %? Nemáte pocit, že vám voliči neskočili na boj proti zavedení eura? Jak přesvědčíte dalších 27 vlád, aby se otevřely přístupové smlouvy? Kdy začnete a jakou garantujete úspěšnost v procentech?" Tady to, co píše Ondřej: „7, 7 zhruba desetin procenta, to je vlastně vaše vizitka té vaší kampaně, petice za korunu, proti euru, čili voliče jste tím asi nepřesvědčili.“ 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Nemyslím si tak úplně, že je to vizitka naší kampaně. Já jsem s tou kampaní byl docela spokojen. Podle průzkumu veřejného mínění 75 % českých občanů nesouhlasí se vstupem do eurozóny. Já si myslím, že na tom výsledku, aniž bych se chtěl na cokoliv vymlouvat, přece jenom sehrává větší roli ta zátěž minulosti, ze které jsme se ještě nedokázali vymanit. Já si mohu myslet, že je to nespravedlivé, ale je to tak. Musíme se prostě víc snažit. Pokud jde o to zavedení nebo nezavedení eura a o to, jak přesvědčit další vlády. Tak především my budeme muset přesvědčit nebo dotlačit k tomu českou vládu, aby o něco podobného vůbec začala usilovat, proto jsme také rozjeli tu petici a přeneseme ji na půdu Senátu, který ji povinně musí projednat. No, a pokud britská vláda, která to má v úmyslu, otevře ty smlouvy, které se budou týkat členství Velké Británie v Evropské unii, protože britský premiér chce změnit fungování Británie v Evropské unii, pak to bude ideální příležitost pro českou vládu, aby se do těchto otevřených dveří tak trochu vlomila a o tu výjimku si řekla. Jsem velmi zvědav, jestli té příležitosti česká vláda využije. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale britský premiér to chce změnit v termínu, kdy už možná nebude premiérem a podle průzkumů možná ne. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To se uvidí. V Británii jsou volby za rok květnu, ty preference jsou takové, řekněme, trochu na houpačce. Teď jsem viděl nějaké 14 dní nebo 3 neděle staré preference, kdy Konzervativní strana premiéra Camerona vedla zase o jeden nebo dva body nad svou opoziční Labouristickou stranou, takže já bych si netroufal vůbec předpokládat, jak ty volby v Británii skončí. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vy jste mluvil o tom, jak většina Čechů si nepřeje vstup do eurozóny momentálně. Na druhou stranu, jak si vysvětlujete, že v eurovolbách víc než vy uspěly ty vládní strany, které jsou proevropské? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Vláda je u moci zaprvé krátkou dobu, to jsou v podstatě necelé 4 měsíce. Její popularita je poměrně vysoká. Za 4 měsíce toho nestihnete ještě mnoho zkazit, to je pravda. Já myslím, že za rok ta popularita v uvozovkách vlády bude přece jenom poněkud jiná. A nesmíme také zapomenout, že ten takzvaný úspěch vládních stran se počítá z těch 18 % voličů, kteří vůbec k těm eurovolbám dorazili. Takže 82 % voličů Evropská unie buďto nezajímá, to je jedna možnost, která to vysvětluje, a nebo vůči ní dokonce mají určité výhrady, a proto se k těm volbám vůbec neobtěžovali přijít. Takže já bych to s tím úspěchem, neúspěchem neviděl tak jednoznačně. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A propos účast 18 %, 18 % voličů, o které mluvíte, zmiňuje i tento divák: "K volbám do Evropského parlamentu přišlo jen 18 % voličů," také konstatuje. "Nemělo by se konat referendum o setrvání Česka v Evropské unii?" 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


My takové referendum nepodporujeme. Myslíme si, že jedno referendum o vstupu České republiky do Evropské unie se konalo, to dopadlo kladným výsledkem. Pokud nějaké referendum, tak si dovedu představit referendum o vstupu České republiky do eurozóny právě z těch důvodů, o kterých jsem mluvil, tedy že se eurozóna změnila a že ty podmínky, za kterých my jsme podepisovali a schvalovali přístupovou smlouvu, jsou dnes úplně jiné, takže referendum o vstupu do eurozóny ano, referendum o setrvání nebo o vystoupení České republiky z Evropské unie, to v tuto chvíli nepodporujeme, to není náš program. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Těch 18 %, čím si to vysvětlujete, že v těch původních, starých zemích Evropské unie byla účast daleko větší, 40, 50 %, i v těch zemích, kde tedy, nemluvím o Belgii, kde účast je povinná, a v těch východních nebo nových zemích Evropské unie je takto nízká. Proč ten rozdíl v účasti? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ono také je dobré se podívat, jak ty volby při té relativně vysoké volební účasti dopadly třeba v Británii, ve Francii nebo v Německu. Ano, byla tam vyšší volební účast než v České republice, nějakých těch 30, 40 %, ale vyhrály tam výrazně protestní strany, strany eurokritické. Například v Británii Strana nezávislosti Spojeného království, ve Francii vyhrála Marine Le Penn a Národní fronta. V Německu dokonce poprvé v historii strana, která přímo odmítá jednotnou měnu, tedy euro, Alternativa pro Německo se jmenuje ta strana, čili já mám pocit, že v těchto zemích možná voliči vyslyšeli spíše ten kritický apel vůči Evropské unii, než že by volili takzvaně proevropsky. U nás možná právě ten kritický apel se schoval někam mezi těch 82 % voličů, kteří k těm volbám vůbec nepřišli. Mě to mrzí, já bych uvítal vyšší účast, ta legitimita samozřejmě takto zvolených českých europoslanců by byla vyšší, kdyby byla vyšší volební účast, ale tak to prostě je. Nejsme v tom sami, na Slovensku například, tedy v bývalé části našeho společného státu byla volební účast ještě nižší. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Tam byla vůbec nejnižší, 13 %. Jakub se ptá na webu takto: "Čím si vysvětlujete mizivou volební účast," to jste naznačil, že podle tedy vašeho mínění, tím lidé vyjadřovali... 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:

 

Jistou rezervovanost vůči Evropské unii. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


„A co byste navrhoval, aby se trend nezájmu o Evropskou unii zvrátil,“ ptá se Jakub. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já si právě myslím, že Evropská unie musí sama sebe reformovat, musí ukázat, že lidem k něčemu je, že to není jenom nějaká kasička na peníze, odkud přijdou z fondů nějaké peníze, za které se potom leckdy postaví nesmyslné projekty, že prostě Evropská unie je spolupracující celek zemí, které něčemu společnému slouží. To se nedaří, ani ten Evropský parlament, jak je vidět, není tak příliš reprezentativním tělesem, protože celoevropská účast do Evropského parlamentu 43 % také není příliš vypovídající. Je tady prostě něco strukturálně špatného v samých základech Evropské unie, a to, prosím, není žádné antievropanství ani euroskepticismus, ale to si musíme už jednou umět přiznat. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A čím vy jako europoslanec a jako muž číslo dvě v ODS ten zájem o evropskou politiku tady v Česku chcete podnítit? Protože z toho, co říká, je slyšet spíš takový despekt vůči Evropské unii a jejímu fungování. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ano, je to od určité míry despekt vůči té současné podobě Evropské unie. Já jsem přesvědčen, že kdyby se nám jí podařilo předělat, přetransformovat na něco pružnějšího, na celek, ve kterém bychom nebyli povinni za každou cenu přijímat každé nařízení nebo každou směrnici, kde bychom si mohli vybrat, jestli v té nebo oné politice chceme, nebo nechceme spolupracovat, že by to lidi taky oslovilo. Například mám pocit, že Evropský parlament, teď, až zasedne, tak by možná rok, dva se měl věnovat nikoliv vytváření a přijímání nové legislativy, ale měl by se pokusit projít ty desítky tisíc stran různých těch nařízení a regulací, které v tuto chvíli už existují, trošku je prosekat, možná některé z nich a možná dokonce řadu z nich zrušit a že by tím udělal pro popularitu Evropské unie více práce, než když bude přijímat regulace nové. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Kdyby, kdyby, ale jak? Čili toto je ten váš recept? To rozvolnění? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Tohle je určitě náš recept, reforma, jisté rozvolnění, jisté okleštění nebo prořezání evropské legislativy, proto jsme také založili tu frakci Evropských konzervativců a reformistů, aby tam vůbec byla nějaká politická platforma, ze které něco takového se dá prosazovat. Jak se ukazuje, nejenom na tom britském případu, ale teď i na reakcích třeba německé kancléřky, tak ty evropští státníci si začínají pomalu uvědomovat, že takhle se dál pokračovat prostě nedá, že je skutečně zapotřebí tu Evropskou unii nasměrovat někam směrem k hospodářskému růstu, k růstu konkurenceschopnosti nebo to všechno špatně dopadne. A to je i náš názor, tedy nikoliv ji bourat nebo z ní vystupovat, ale nějak ji zreformovat smysluplným způsobem tak, aby byla funkčnější, než je doposud. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Jenže má-li mít Evropská unie nějaké slovo, má-li mít nějakou sílu, už teď je problém se na něčem jednotně dohodnout. Kam by vedlo další rozvolnění? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já si myslím, že Evropská unie, když to řeknu velice stručně, má toho dělat sice méně než teď, ale má to dělat lépe, než to dělá teď. Možná právě proto, že si Evropská unie všechny ty evropské orgány, Evropská komise, Evropský parlament, že si na sobě naložily příliš velké břemeno, že toho chtějí dělat víc, než zvládnou, tak vede potom k tomu, že ty dohody na některých věcech jsou nemožné. Proč máme usilovat o nějakou společnou zahraniční politiku, třeba směrem k nějaké krizové oblasti, v případě Ukrajiny se to ukázalo, když ty velké členské státy vlastně nejsou schopny se dohodnout na nějakém elementárním společném postupu. Dohodněme se tam, kde to jde a tam postupujme společně. Tam, kde to nejde, tam ať má každý stát právo postupovat samostatně, to je podle mě rozumné. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pavel na webu se zajímá o toto: "Jaká je vaše představa o voliči ODS? Z předvolebních billboardů jsem příliš nepochopil, kdo by vás měl volit? Tedy krom toho, který nechce euro, které stejně nemůžeme přijmout, i kdybychom chtěli." Podotýká Pavel. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já doufám, že nás bude volit, když tedy vyjdu z té billboardové kampaně, že nás bude volit volič, který není antievropský, který, jak jsem říkal, nechce vystupovat z Evropské unie, ani ji bourat, ale chce ji reformovat a podpoří náš reformní program. Volič, který, ano, nechce, aby Česká republika vstoupila do eurozóny, protože v tom spatřuje určitá rizika a mimochodem to nebylo jediné téma té naší evropské kampaně. Měli jsme i téma šetření v evropském rozpočtu, měli jsme téma bezpečné a levné energie pro Evropu, tedy společné energetické politiky a další témata. Tohle jsme samozřejmě vypíchli právě proto, že rezonovalo poměrně s velkou částí české veřejnosti, ale takového voliče pozitivního, kritického já si představuji. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vy zůstáváte na svém a kdo výrazně zabodoval, jsou Svobodní. Překročili 5 %, jejich předseda se dostal do Evropského parlamentu. Máte z té strany obavy? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Určitě je to do jisté míry naše konkurence. Oni jsou mladí, neokoukaní, takoví svěží, do jisté míry opsali náš volební program, trochu ho zradikalizovali. Oni to neradi slyší, když to říkáme, ale je to tak. A já samozřejmě budu dělat všechno pro to, abychom ty ztracené voliče, kteří přešli od nás ke Svobodným, abychom je získali zpátky. Na druhou stranu jsem rád, a to tady říkám zcela otevřeně, že v osobě pana Macha ten kritický hlas z České republiky vůči Evropské unii bude zaznívat i odjinud než z ODS, že je tedy vidět, že přece jenom to, co jsme tady začali před 10 lety, že zapustilo nějaké kořeny. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


V čem jste jiní? Co třeba vás a Petra Macha odlišuje, abychom divákům v tom udělali jasno. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Pokud vím, tak Petr Mach nebo celá Strana svobodných se nikdy nebránila myšlence na vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. To je právě ta hranice, za kterou my nikdy nepůjdeme. Jak už jsem tady odpovídal na jeden ten dotaz, my nechceme vypsat referendum o setrvání nebo vystoupení České republiky z Evropské unie, my v ní chceme setrvat, my v ní chceme zůstat, ale chceme ji změnit, to je možná rozdíl v tom radikálním pohledu a umírněném pohledu. My jsme ti umírněnější, Svobodní jsou ti radikálnější, jsou mladší, jsou, řekněme, novější, takže asi na to mají právo na určitý radikalismus. Možná se v tom projevuje určitá nezkušenost, ale touhle cestou radikalizace my určitě nepůjdeme. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Zkusíme Facebook: "Tvrdíte, že eurozóna bude nutně čelit další krizi? Co byste navrhoval, jak by se měla eurozóna proměnit, aby ke krizi podle vás nedošlo?" 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Především mně nevadí eurozóna nebo zóna jednotné měny jako princip, já si umím představit, že kdyby euro, jednotná měna platilo třeba na území Německa, Rakouska, Beneluxu a Finska, tedy zemí s podobnou ekonomickou výkonností, že by to byla velmi stabilní měna a možná, že Česká republika by pak měla důvody do takové eurozóny vstoupit. Ve chvíli, kdy tam máte státy, které jsou zcela nekompatibilní, neslučitelné s tím zbytkem, že tam máte státy jako Řecko, ale i jiné, které se dostávají vinou svého špatného hospodaření do potíží a pak to ty bohatší, takzvané severní státy musí platit, tak je to začarovaný kruh, ze kterého není úniku. Já si myslím, že eurozóna by se měla zmenšit. Že by se měla zredukovat, že by měla umožnit některým svým členům, aby z ní vystoupili a potom by možná došlo k vytvoření stabilnější zóny jednotné měny, pak bychom možná neměli takový důvod k odporu vůči vstupu do eura, ale tak, jak je to teď, tak to pokračovat nemůže. To znamená, tak jak je teď nastavená eurozóna, že se budou pořád přelívat peníze z Německa, z Nizozemí, z Rakouska, do zemí, jako je Řecko. Jak dlouho to ten německý nebo rakouský volič bude ochoten trpět, to je velká otázka. Já myslím, že věčně to ochoten trpět nebude. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale je v zájmu Česka sami sebe vystavit mimo tento exkluzivní klub, který navrhujete vytvořit? Vytvořit exkluzivní klub těch vyvolených, těch bohatých a sami stát mimo a chtít to? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Především, tady máte země, které určitě jsou také svým způsobem exkluzivní a docela bohaté a úspěšné, jako je Velká Británie, jako je Dánsko, jako je Švédsko, které do eurozóny nevstoupily z velmi dobrých důvodů, protože věděly, že by to v jejich případě nefungovalo. A také země v našem okolí, s výjimkou Slovenska, to znamená, Polsko, Maďarsko a další nejsou členy eurozóny. Takže není podmínkou členství v Evropské unii být v eurozóně. My říkáme, že je zapotřebí teď eurozónu bedlivě sledovat, že je zapotřebí, a to už jsem tady říkal, vypsat referendum před případným rozhodnutím, zda vstoupit či nevstoupit. A hlavně že je zapotřebí v tuto chvíli dát jasně najevo, že tam vstoupit nemusíme, že nemáme povinnost tam vstoupit, a proto žádáme tu výjimku.

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale co jistá a značná závislost české ekonomiky na německé, provázanost české ekonomiky s ekonomikou německou, s ekonomikou, která disponuje eurem? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To je obchodní provázanost. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Naše situace je odlišná než situace Dánska, Švédska, Británie. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Není to tak úplně pravda. Když se podíváte a obchodní bilanci Dánska a Švédska, to jsou země, které také velmi obchodují se zeměmi eurozóny, dokonce s Německem. Pravda je, že náš podíl obchodu s Německem je vyšší třeba než v případě Švédska, na druhou stranu není podmínkou obchodu s nějakou zemí, abyste obchodovali ve stejné měně. My si můžeme zachovat svoji vlastní měnu a můžeme být nadále velice silným obchodním partnerem Německa. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Na webu se ptá Ondra: "Jaký skutečný význam má Evropská unie? O světových událostech, jak řekl sám poslanec Karel Schwarzenberg ve sněmovně, rozhoduje trilaterální komise, Bilderberg a jiné, pro koho tam tedy jste a čí zájmy doopravdy prosazujete?" Děkuje vám za upřímnou odpověď Ondra. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


My jsme tam určitě, mohu-li mluvit za sebe nebo za kolegy, v tuto chvíli kolegu z ODS, my jsme tam za Českou republiku, byli jsme zvoleni českými voliči a budeme hájit a hájili jsme a hájíme to, o čem se domníváme, že jsou české zájmy. S těmi různými neformálními uskupeními, jako tady je trilaterální komise, Bilderberg a podobně. Já chápu, že to může vzbuzovat u někoho podezření, ale já nejsem stoupenec konspiračních teorií, nemyslím si, že je všechno řízeno odněkud ze zákulisí nějakými tajnými spolky. Jsem přesvědčen, že ty procesy, které se odehrávají v Evropské unii, jsou viditelné, transparentní, nejsou vždycky úplně voňavé, nejsou vždycky úplně čisté, to je pravda, ale určitě to není něco, co by se odehrávalo v nějakém přítmí a řídily to nějaké tajné spolky. Tohle to je vidění světa, které já nesdílím. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Proč ty teorie vznikají? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Samozřejmě je to jednak lákavé, těch konspiračních teoretiků. Dneska jich najdete na Facebooku a na sociálních sítích celou řadu a je to také zjednodušující vysvětlení, které prostě umožňuje tu realitu pochopit v takovém černobílém podání. Já nepodceňuji a skutečně si nemyslím, že někde neprobíhají nějaká kuloární jednání nebo jednání za scénou, to určitě ano, ale není to to rozhodující, co by ovlivňovalo dění v Evropské unii. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Hroší kůže, občanské sdružení: "Od roku 2004 působíte jako europoslanec, jak se z vašeho pohledu změnil europarlament a byly to změny k lepšímu nebo k horšímu? Jaké budete navrhovat změny vy sám v tomto volebním období?" Tak o něčem už jsme mluvili. Dál? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Podle mě se europarlament změnil bohužel k horšímu. Europarlament totiž nabyl od roku 2004 více pravomocí. Ty pravomoce mu vlastně svěřila ta nová smlouva a on si ty pravomoci takzvaně užívá. A užívá si je způsobem, který bohužel je někdy konfrontační. To znamená, že Evropský parlament se pouští do zbytečných půtek s členským zeměmi, s jejich vládami, je tam taková atmosféra věčného zápasu s tou Evropskou radou. Mně se to nelíbí. Já bych byl rád, stejně jako u těch ostatních evropských orgánů, aby Evropský parlament toho dělal méně, aby to dělal lépe a jak bych to chtěl změnit, to už jsem tady říkal, byl bych rád, kdyby se nám podařilo donutit Evropský parlament, aby se věnoval revizi té evropské legislativy. Tedy aby nepřijímal nové zákony, nové směrnice, nová nařízení, aby se je spíš snažil redukovat a ztenčovat ten balík té evropské legislativy. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A propos, ty pravomoci Evropského parlamentu, co říkáte tomu a jak dopadne to, že post předsedy Evropské komise by měl zaujmout předseda nebo nominant nejsilnější frakce Evropského parlamentu. Zdá se, že to tak nemusí být. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Zdá se to, že to tak nemusí být a já ten vývoj vítám, mně se nelíbilo, a ODS s tím nesouhlasila, ani naše frakce evropských konzervativců s tím nesouhlasila, aby se z těch evropských voleb stalo nějaké klání fiktivních budoucích předsedů Evropské komise. A já myslím, že třeba v Německu nikdo nevolil CDU kvůli osobě jakéhosi lucemburského expremiéra nebo v České republice asi KDU-ČSL kvůli tomu také nikdo nevolil. Mně to připadalo jako trošku falešná hra, jako něco, co je vlastně ohlupováním těch voličů. Každý volič volí tu stranu zejména ze svých vlastních domácích důvodů a ne kvůli tomu, že si někoho vystaví na piedestal jako ten svůj symbol. Takže já bych byl rád, kdyby to proběhlo jako vždycky. Vlády členských zemí se dohodnou na tom, kdo bude dělat předsedu Evropské komise, přivedou toho člověka do parlamentu, parlament si ho prozkouší, pak ho eventuálně schválí nebo odmítne. Ale ne, aby to byly evropské politické strany, které budou určovat vládám členských zemí, koho mají vybrat za předsedu Evropské komise. Takhle to nefungovalo a já doufám, že to tak ani fungovat nebude. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale co na Jeanu-Claudu Junckerovi vadí? Co na něm vadí Británii, Davidu Cameronovi? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Jednak na něm vadí ten princip, jakým byl vybrán, protože on skutečně byl zvolen jako nějaký symbol Evropské lidové strany. Evropská lidová strana shodou okolností ty volby vyhrála. Ta je poskládaná z několika desítek stran z nejrůznějších evropských zemí a najednou pan Jean-Claude Juncker dělá, jako by to bylo jeho vítězství. No, to není jeho vítězství, to je vítězství těch politických stran v Německu, v Itálii, v České republice, v Polsku a podobně a... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Čili jde o princip, nejde o tu osobu bývalého lucemburského premiéra? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Jde samozřejmě i o tu osobu. Pan Jean-Claude Juncker je starý, řekněme, eurokrat. To je člověk, který je federalisticky zaměřen, který určitě bude chtít pokračovat v tom kurzu Evropské unie tak, jak byl nastolen doposud, tedy stále více pravomocí Evropské komisi a Evropskému parlamentu, žádné rozvolňování, žádná pružnost, žádná flexibilita, žádná reforma a takhle se pokračovat dál nedá. Jestli nepochopily ty politické strany v Evropě, že na tu výzvu, která vzešla z těch evropských voleb, nemůžou odpovědět tím, že pana Junckera postaví jako svého kandidáta, pak tedy nepochopily nic. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A na webu nám mezitím naběhl už dotaz další, dotaz od Milana: "Vaše strana se považuje za euroskeptickou, nově budou v Evropském parlamentu lidé jako Marine Le Pennová, tedy mnohem drsnější podoba skepticismu k Evropské unii. Neměla by ODS, potažmo i celá euroskeptická evropská frakce změnit rétoriku? Umírnění skepticismus, zdá se, netáhne." Myslí si Milan. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Myslím, že, my jsme nikdy o sobě neříkali nebo nepoužívali ten termín euroskeptická. Vždycky jsme říkali, že jsme strana eurorealistická. On je mezi tím určitý rozdíl, nejenom rétorický. Paní Le Penová je opravdu velmi radikální. Je to něco, co v mnoha ohledech podle našeho názoru vůbec překračuje limity akceptovatelnosti a přijatelnosti a ta její rétorika určitě není naší rétorikou. My si rádi naopak ponecháme ten umírněný tón. Rádi se budeme od paní Le Penové distancovat a jsme dokonce rádi, že je tady teď v tuto chvíli nějaká radikálnější skupina protože alespoň se ukáže, že ten náš, jak řekl tazatel, umírněný skepticismus je v podstatě konstruktivní, že se k té Evropské unii staví pozitivně, že ji nechceme bourat a ničit nebo z ní vystupovat, jako třeba paní Le Penová, že ji chceme prostě přeměnit a reformovat, a to je pozitivní. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A k té vaší frakci, Milanem zmíněné frakci Evropských konzervativců a reformistů, dosud v ní ODS a i vy sám osobně jste měli velké slovo, byla to frakce hodně profilovaná jako dokonce britsko-česká, ale obě tyto strany teď hodně ztratily. Po 7 mandátech britští konzervativci i ODS. ODS tam zůstává s pouhopouhými dvěma europoslanci a naopak hodně posílili třeba polští Právo a spravedlnost, německá Alternativa pro Německo. Čili vy s vašimi dvěma mandáty už tam takové slovo mít nebudete, to je evidentní.

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To se určitě projeví na naší síle v té frakci. Na druhou stranu ODS a já osobně jsme tu frakci zakládali, takže určitou morální autoritu a vliv tam stále ještě máme, ale je pravda, že ta česko-britská rovnováha, ta osa, která tu frakci ovládala v tom minulém volebním období, tak se velmi pravděpodobně změní na polsko-britskou rovnováhu, protože Britů je tam v tuto chvíli 20, Poláků 19, takže mají skoro vyrovnané síly. My samozřejmě budeme usilovat o to, aby náš hlas tam byl slyšet. A já jsem rád, že teď už mohu potvrdit, že dokonce ta frakce bude početnější, než byla v tom minulém volebním období, a to i přes ty ztráty, které utrpěla ODS. Takže jak je vidět, je to projekt, který táhne a který je atraktivní. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Kdo do ní přistoupí, řekli jsme, nové mandáty získali polští europoslanci z Práva a spravedlnosti, ti němečtí z Alternativy pro Německo. Máte zájem třeba i o onoho Petra Macha, o kterém byla řeč v této frakci? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Kdyby se panu Machovi nepodařilo vstoupit do žádné jiné frakce, kdyby zůstal nezařazený, protože ti nezařazení poslanci to mají těžké, nemají žádné vlastně zázemí, žádný aparát k dispozici, a pokud by o to stál a pokud by mu to nebylo proti srsti, tak já vůbec nejsem nějakým jeho smrtelným nepřítelem. My se na některých věcech neshodneme, na spoustě věcí se naopak shodneme, takže pokud by projevil zájem o vstup do naší frakce, já bych rozhodně proti nebyl. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale zatím to na to nevypadá. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Zatím to asi nepřichází v úvahu. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dotaz od Petra: "Pane Zahradile, prosím vás o dvě jména. Kdo by měl být českým eurokomisařem a kdo šéfem Evropské komise? Líbí se vám nějaký kandidát z těch navrhovaných vládními stranami?" Tak pojďme nejprve k tomu českému eurokomisaři. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Mně se nelíbí z těch jmen ani jeden a nelíbí se mi to z jednoho prostého důvodu. To jsou v podstatě straničtí kandidáti a já už jsem tady vyslovil před chvílí určité výhrady k té podobě Evropské komise koncipované jako politický orgán. Já nechci mít politického předsedu Evropské komise, ale já nechci mít ani politického komisaře za Českou republiku. Já bych uvítal, kdyby to byl nějaký vysoký kariérní úředník, nějaký profesionál, teď jsme tam měli pana Füleho, který byl vlastně kariérním diplomatem, spravoval docela důležitou agendu. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale byl europoslancem v podstatě neviditelným, jak se mu vytýká, nebyl velkým jménem, nebyl výrazným evropským politikem. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ale svoji práci odvedl a je otázkou, jestli ten komisař je tam od toho, aby byl viditelný a aby se předváděl někde doma v médiích. To je spíš asi úkol europoslanců, protože ti byli zvoleni. Anebo jestli tam má spíš tiše a trpělivě pracovat. Já jsem stoupenec té druhé varianty. Mně pan Telička za hnutí ANO a pan Mertlík za ČSSD a ani kolegyně Roithová za lidovce, jak ji mám rád, tak mi nevyhovují právě proto, že jsou příliš politickými kandidáty. Já bych chtěl někoho, kdo bude spíš tím expertním, možná trochu úřednickým, možná ne úplně mediálně výrazným, ale třeba o to efektivnějším komisařem za Českou republiku. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale to je asi nereálné. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To já doufám, že se časem ukáže, že to reálné je, protože pokud se ve vládě neshodnou na jednom kandidátovi, pokud se ti jejich tři kandidáti vzájemně mezi sebou vytlučou, tak budou muset sáhnout po někom čtvrtém. A to myslím, že je velice brzo. Takže já to odhaduji na několik týdnů, maximálně několik měsíců, do léta by mělo být jasné, kdo to bude. Možná ještě budeme překvapeni. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Jak je to s eurokomisaři jiných členských zemí? Většinou to mají také stranicky nominované lidi. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Máte tam obě varianty, to musím přiznat, že ano. Někdy se to stává odkladištěm pro různé bývalé premiéry nebo ministry, někdy naopak se sáhne po člověku, který má vysloveně expertní profil. Dám jeden příklad. Současná nebo tedy právě končící komisařka za Bulharsko, paní Georgijeva nebyla politickou nominací. To byla velmi vysoká úřednice při Světové bance a vlastně se dostala do Evropské komise díky své odbornosit, tak po ní bulharská vláda sáhla, řekla: "Tady máme opravdu skvělého experta na rozvojovou pomoc," a takhle se dostala do Evropské komise. Já bych něco podobného uvítal třeba i v případě České republiky. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Kdo by měl být novým předsedou Evropské komise. Už byla řeč o Jeanu-Claudu Junckerovi a výhradách vůči němu, kdo by tedy měl být podle vás a kdo má největší šance, že bude? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Nechci tahat žádné jméno jako králíka z klobouku. Tady jsou nějaká ta stranická jména, jedno jméno je pan Juncker za ty lidovce, pak je tady pan Schulz za socialisty, pan Verhofstadt za liberály. Mně se zase nelíbí ani jedno z těchto jmen, protože to byla jména, která neprošla schvalovacím procesem v Evropské radě. Nesouhlasili s nimi zatím předsedové vlád nebo prezidenti členských zemí Evropské unie. A já bych napřed chtěl, aby ta debata proběhla na úrovni členských států, ne, aby si lidovci nominovali někoho, socialisté někoho a liberálové také někoho a stal se z toho nějaký souboj těchto politických figur. To vlastně jakoby znamená, že ta Evropská komise se přetváří do podoby nějaké celoevropské, politické vlády a já nechci mít Evropskou komisi jako vládu, protože Evropská unie není stát, tak nemá co mít vládu. Ta má mít prostě sbor úředníků, který ji spravuje. To je podle mého názoru nejčistší řešení. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Jméno Christine Lagardeová, které padlo ze strany německé kancléřky? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


To by možná bylo řešení. Na druhou stranu už jsem si přečetl zase někdy včera nebo předevčírem v novinách, že to rezolutně popřela a dementovala, že by vůbec něco takového bylo ve hře, tak to beru tak, že už to ve hře zase není. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale bude nakonec hrát roli i toto politikum, z které země ten předseda Evropské komise bude? Že ne Lucemburčan, ale třeba Francouz či Francouzska? 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Může tomu tak být. Bývalo takovým zvykem, aby to všechno nepobraly ty velké země, že právě předsedové Evropské komise, až na některé výjimky se často rekrutovali právě z těch malých zemí. Předsedu Evropské komise z Lucemburska už jsme měli, byl to pan Santer, pak jsme měli předsedu Evropské komise z Portugalska, pan Barroso, další malá země. Měli jsme ale předsedu Evropské komise z Francie, měli jsme předsedu Evropské komise z Itálie, takže uvidíme, jak to dopadne tentokrát, může to být i malá země i někdo z rozhodujících hráčů Evropské unie. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


"Není současná struktura Evropské unie nepřehledná a neefektivní. Je skutečně důvod pro všechny ty výbory, podvýbory a delegace, jak zabránit tomuto samovolnému rozšiřování?" 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Evropský parlament, když tady tazatel naráží na výbory a podvýbory a delegace, pracuje trošku podobně jako český parlament, tam ti poslanci prostě musí být rozřazeni do výborů, v nějakém výboru prostě musíte pracovat, nemůžete tam sedět jenom bezprizorně. Ale souhlasím s tím, že stejně jako v českém parlamentu ty výbory a různé podvýbory leckdy vznikají velmi účelově, jenom aby se mohla někomu dát funkce, aby se někomu prostě mohlo vyjít vstříc a v rámci koaličního jednání někoho posadit do nějakého křesla. Tak bohužel tahle praxe funguje i v Evropském parlamentu. Tam funguje taková tichá koalice mezi evropskými lidovci a evropskými socialisty, stoupenci toho jsou právě evropští lidovci a evropští socialisté, my se proti tomu snažíme jako europarlamentní opozice bojovat, ale jsme v menšině, prostě vždycky jsme přehlasováni. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pan Novák se ptá: "Proč vy politici máte sklon sedět na několika židlích současně? Proč nepřenecháte místopředsednictví strany někomu, kdo se této činnosti bude věnovat na 100 %." 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:
Teď zrovna sedím na jedné židli, ale fakt je, že kongres, což je nejvyšší orgán ODS, mě zvolil do funkce prvního místopředsedy s tím, že jsem byl europoslancem v té době a že jsem deklaroval, že znovu budu kandidovat do Evropského parlamentu. Já jsem přesvědčen, že v tuhle chvíli zatím nenastala žádná kolize těch mých dvou funkcí, teď například do televize jsem šel přímo ze zasedání toho našeho expertního týmu, dříve tedy nepřesně zvaného stínová vláda. Probírali jsme tady první nástřel našeho politického programu do příštích let. Takže jak je vidět, dá se to stíhat. A pokud to nebudu stíhat, no, tak mě kongres příště, až budou volby, což bude někdy v roce 2015, vymění a to místopředsednictví svěří někomu jinému. Zatím mám pocit, že se to stíhat dá, řekl jsem to před volbou a stejně mě poměrně výrazná většina kongresu a jeho delegátů do té funkce zvolila, zřejmě to tedy naše členská základna nepovažuje až za takový problém. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Stíhat dá, ale víte, jak to je. Politici, kteří zmizí v Bruselu, tak prostě z Česka logicky zmizí, prostě pracují i v Bruselu. A je to to, co ODS potřebuje, strana, která se musí zviditelnit, že je jiná, jak chce voliče přesvědčit? Která se chce dostat nahoru? Je to správné, aby měla prvního místopředsedu v Bruselu nebo ve Štrasburku? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Řekl jste správně i v Bruselu, protože já opravdu nejsem jenom.... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Protože nejenom tady. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


...v tom Bruselu, teď například sedím ve studiu České televize a snažím se nějak zviditelnit svoji se stranu a nějak jí naklonit sympatie těch, kteří se eventuálně na to dívají. Skutečně nemám pocit, že bych si to nedokázal zorganizovat, ale znovu říkám, pokud členská základna na příštím kongresu dospěje k názoru, že jsem to nezvládl, že jsem na to nestačil a že jsem byl příliš rozevlátý, roztříštěný mezi ty dvě funkce, tak tu funkci určitě svěří někomu jinému. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dotaz od Honzy: "Proč se ODS už několik let navenek projevuje formou neurčitých hlav opakujících naučené fráze bez vlastních myšlenek a vize? Očekáváte s tímto přístupem nějaký lepší volební výsledek?" 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já nevím, koho pan tazatel myslí neurčitou hlavou. Pokud tím myslí mě, musím trvat na tom, aspoň si to myslím, že já tedy naučené fráze neopakuji a vlastními myšlenkami také disponuji. O Evropské unii jsem zpracoval celou řadu materiálů a myslím si, že docela odvážných. Takže za tuto práci já se nestydím, asi by bylo spíš lepší, kdyby řekl, koho má konkrétně na mysli. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vezměme to, co se nejvíc nabízí, hlavu nejvyšší, hlavu předsedy, nového předsedy Petra Fialy, že možná není tím úplně pravým lídrem, tím charismatickým lídrem, o tom už i jistou pochybnost vyjádřil Václav Klaus, bývalý předseda. Podle těch volebních výsledků se skutečně zdá, jako by ta očekávaná léčba Fialou, když to tak řeknu, nezabírala. Na podzim pod Miroslavou Němcovou výsledek 7,7 %, teď navlas stejný. 

 


Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Ale já si to přece jenom nemyslím. Myslím si naopak, že Petr Fiala prokázal velkou osobní statečnost, že se pustil do takového nelehkého úkolu tu stranu pozvednout. Je to člověk, který má vizi, je to člověk, který je jednoznačně politicky vyhraněný. Je to člověk, který dává záruku, že nevypadnou za jeho zády žádní kostlivci ze skříně, člověk naprosto s čistou minulostí a s čistým štítem. A jak já ho znám, je to člověk, který opravdu má ty věci v hlavě srovnané. Takže mojí podporu rozhodně má. Myslím si, že o tom dokáže... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


To nikdo nezpochybňuje. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


...přesvědčit i veřejnost. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Má charisma lídra? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Věřím, že ano a že o tom veřejnost přesvědčí. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A když jsme u těch hlav a tady, jak tam Honza píše, neurčité hlavy a opakující se fráze. Nechme stranou hodnocení, ale zůstaňme u osoby Jiřího Pospíšila, bývalého místopředsedy ODS. Bylo to dobře pro ODS, pro stranu, která se musí zviditelnit, pozitivně zviditelnit, že nechala odejít nebo dokonce přiměla k odchodu tohoto člověka, který jako nestraník na kandidátce TOP 09 získal tolik preferenčních hlasů, víc než lídr, přispěl k úspěchu této strany, která jen o jednu desetinu procenta skončila za vítězným hnutím ANO. Je to dobře pro ODS, že tito lidé z ní odcházejí? Lidé, kteří evidentně u voličů bodují? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Pana Pospíšila z ODS nikdo nevyštípal, nikdo ho nevyhodil, nikdo ho z té strany nevykopl. Pan Pospíšil pouze prohrál jeden z mnoha politických soubojů na kongresu, to se v politice stává. Já jsem takových soubojů prohrál mnoho a z té strany jsem neodešel. Pan Pospíšil si to vyhodnotil jinak, odešel, dokonce na kandidátku jiné politické strany, což také něco vypovídá o jeho ideovém zakotvení. A já nemohu než to konstatovat. Já myslím, že nebylo možné nějakým způsobem přesvědčovat nebo prosit pana Pospíšila, aby zůstal v ODS, když on sám tam zůstat nechtěl, protože tu jednu jedinou volební porážku neunesl. Ale to tak je, prostě v politice se musíte naučit i prohrávat. Teď pan Pospíšil prožívá asi jisté zadostiučinění. Já mu ho přeju a to je tak asi všechno, co k tomu mohu dodat. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Že mu ho přejete, Jiřímu Pospíšilovi to zadostiučinění? A co jste myslel svojí povolební reakcí, že TOP 09 Jiřího Pospíšila přejete? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že TOP 09 má velice zvláštní pozici v tom, že ze 4 jejich zvolených poslanců do Evropského parlamentu není vlastně ani jeden členem této politické strany. Jeden je nezávislý ekonom, druhý je bývalý odésák, dokonce místopředseda ODS, třetí je člen Starostů naopak a čtvrtý je pan senátor Štětina, který kdysi kandidoval do Senátu za zelené nebo jako nezávislý kandidát. Mně to připadá zvláštní, že strana, která si takovým způsobem zakládá na své profilaci, najednou nasadí čtveřici nezávislých nebo nestranických kandidátů na první místa kandidátky. Je to samozřejmě jejich věc a jak oni sami se dokáží sžít s Jiřím Pospíšilem nebo jak on se dokáže sžít s nimi, to ukáže až budoucnost. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A není to i pro ODS cesta oslovovat nestraníky, kteří u voličů bodují? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já tomu rozumím, my jsme měli jednoho takového nestraníka na třetím místě evropské kandidátky, byla to paní inženýrka Zamrazilová, bývalá členka bankovní rady, odvedla podle mě obrovský kus práce v té kampani. Ale to je něco trochu jiného, když máte mezi prvními 4 jednoho a když máte mezi prvními čtyřmi 4. To asi zase něco vypovídá o té politické straně a o tom jaké má personální rezervy nebo spíš nemá. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale výsledky má lepší. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Výsledky v tuto chvíli, v 18procentní volební účasti má lepší, uvidíme, jak to bude s tou stranou do budoucna. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Facebook a Ondřej: "Nepřišlo vám jako vrchol trapnosti označení ministryně Marksové za krávu?" Tady bychom asi měli divákům, kteří nevědí, o co jde, připomenout o co tedy šlo. Šlo o to, že ministryně Michaela Marksová v jakési reakci na výsledky eurovoleb vedla, dokonce na banner pod hlavičkou ministerstva práce a sociálních věcí: "V několika zemích uspěly ve volbách do Evropského parlamentu radikálně pravicové strany, i proto je třeba připomínat si náš vlastní boj proti fašismu," a umístila to pod foto auta říšského protektora Reinharda Heydricha zasaženého parašutisty, atentátníky. Vy jste k tomu na Facebooku napsal: "Napište sem někdo, prosím, že paní ministryně je kráva, ať to nemusím psát já sám." Citace doslovná.

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Přece jenom je to trochu rozdíl mezi tím, co je napsáno tady a co jsem napsal na ten Facebook já a v každém případě, mě to pobouřilo, to, co paní ministryně vydávala za vlastně svůj osobní názor nebo za jakousi propagandu a zneužila k tomu ty hrdiny toho protinacistického odboje a atentátu na Heydricha. Myslím, že ten Facebook, jak všichni vědí, je trochu lehčí komunikační médium, že se tam komunikuje trochu jiným způsobem. Já jsem si tam o sobě také leckdy přečetl leccos a věřím, že paní ministryně Marksová Tominová jako stoupenkyně rovnoprávnosti a genderové vyrovnanosti to také tak vzala. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A pořád si to tedy o ministryni práce a sociálních věcí myslíte? 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Já si myslí, že paní ministryně zneužila k politické propagandě památku parašutistů, kteří spáchali atentát na Heydricha, to jsem napsal v tom svém úvodním statusu, kde o tom oslovení nic nebylo. To byla až záležitost další debaty pod tím statusem. Já si myslím, že to nebylo skandální a myslím, že bylo dobře, že to paní ministryně pak vzala zpátky a že ten status, ten původní svůj status dokonce smazala a že se za něj omluvila. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:
A ještě tento dotaz, zřejmě už poslední: "V politice jste už 22 let, posledních 10 sedíte v Bruselu. Máte představu, jak žijí v naší zemi lidé? Co je tíží, s čím se běžně potýkají, odkud informace o našich občanech čerpáte?" 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Tady zase je vidět z toho takové trochu nedorozumění o tom, jak všichni sedíme pořád jenom v Bruselu. Tak já rozhodně nesedím 10 let v Bruselu. Já tam sedím v době, kdy je plenární zasedání, kdy jsou výbory, ale to není 365 dní do roka. Já jsem každý víkend zpátky, od pátku do neděle jsem v České republice. Já samozřejmě jako poslanec jezdím po České republice, snažím se stýkat s lidmi, kontaktovat občany, mimo jiné právě proto, aby se dozvěděli víc o Evropské unii, tak dělat různé kolokvia, kulaté stoly, besedy, semináře a podobně, takže já jsem nikam se na 10 let neztratil, neodjel a není pravda, že bych nebyl v kontaktu s Českou republikou. Já tady bydlím, já tady žiju, moje děti tady chodí do školy a já se nikam do Bruselu nestěhuji, neodstěhoval jsem se a ani se odstěhovat nehodlám. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Tečka. Tolik tedy dnešní Hyde Park, vážení diváci, jehož hostem byl první místopředseda ODS, europoslanec Jan Zahradil. Pane Zahradile, já vám děkuji a přeji vám dobrý večer. 

 



Jan ZAHRADIL, europoslanec a 1. místopředseda ODS:


Děkuju za pozvání, hezký večer. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dobrý večer, vážení diváci, přeji i vám, zítra na viděnou. 

 

http://www.ceskateleviz

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
europoslanec