19. října 2011

Revoltu v pěti vězeních nechystali Berdychovci ani cizinci

Praha – Chystané nepokoje v několika českých věznicích zlikvidovala v jejich zárodku Vězeňská služba ČR. Deník o tom informoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zároveň uvedl, že je neměli na svědomí členové tzv. Berdychova gangu. Stála za nimi zřejmě nespokojenost vězňů s liknavým postupem soudů při posuzování podmínek pro podmínečné propouštění.

Chystala se v českých věznicích vzpoura nebývalých rozměrů?


Mohu potvrdit informaci, že se připravovaly hromadné nepokoje. Nelze přesněji říci, jaký rozsah mohly mít, protože došlo k jejich zjištění, odhalení a eliminaci na samém počátku příprav.

Týkalo se to odsouzených spojených s Berdychovým gangem?

Ne. Nepokoje se měly dotknout pěti věznic a podle mých informací od Vězeňské služby mělo jít o české vězně.

Pochválil jste příslušníky Vězeňské služby, že akci velmi dobře zvládli. Udělali něco mimořádného?


Dělali dobře svoji práci, ale projevili i zvýšenou aktivitu, kterou momentálně nemohu blíže specifikovat, protože probíhá vyšetřování.

Podle informací Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na úspěšném zásahu a rozkrytí záměru vězňů dozorci spolupracovali i s policisty. Šlo tedy o akci, v níž se propojili odsouzenci s lidmi zvenčí?


Nechci spekulovat o zapojení policejních složek. Mohu jen konstatovat, že primárně tu informaci zachytila Vězeňská služba.

Takže zbraně, kterými vzbouřenci měli údajně disponovat, nepocházely ze světa za vězeňskou zdí?

Ve vězeňských zařízeních jsme neobjevili zbraně, které by se tam dostaly zvenčí. Vězni si začínali vyrábět předměty, které bylo možno užít jako sečné nebo bodné zbraně.

Máte vůbec dost lidí, kteří by hlídali stále rostoucí počet odsouzených?

Vláda v polovině roku zvýšila počet příslušníků Vězeňské služby o 500. Je jasné, že na nárůst vězňů je nutné reagovat i personálními opatřeními. Dbáme také na jejich profesní růst, o který se stará jejich vzdělávací institut.

Sám jste řekl, že vězňů stále přibývá. Musí skutečně všichni sedět za mřížemi?

Nyní dokončujeme novelu, která stanoví pravidla pro tzv. podmínečné propuštění osob, které spáchaly méně závažný trestný čin. Na návrhy ředitelů věznic tímto směrem některé soudy nereagují dost pružně. Chceme změnit kategorizaci věznic a přijmout další opatření, která mají řešit problémy přeplněných věznic.

Jak vypadají české věznice uvnitř? Jsou tam podmínky srovnatelné s našimi sousedními zeměmi?


Určitě jsou srovnatelné se zařízeními na Slovensku a v Polsku. Jinak samozřejmě vypadají věznice v Rakousku a Německu, a to i jeho východní části, kde byly postaveny obrovské areály. To je věc bohatství těch států i otázka ochoty investovat do takových prostor. Děláme vše pro to, aby se stav českých věznic aspoň nezhoršoval.

Měly chystané nepokoje něco společného s životními podmínkami vězňů, nebo měly zamaskovat hromadný útěk?

Je to v šetření, ale dostupné informace říkají, že se vzpoura týkala mimo jiné i ne zcela funkčního institutu podmínečného propuštění. To znamená, že i když jsou splněny zákonné podmínky pro propuštění, soudy na ně řádně a včas nereagují. Řešit by to měla zmíněná novela, jejímž cílem není propouštění vězňů, kteří mají být ve výkonu trestu, ale to, aby soudy bez průtahů posuzovaly, zda bylo zákonným podmínkám učiněno zadost.

(Autor: Kateřina Perknerová)

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti