25. října 2017

Do boje o Hrad nejdu. Rozhodly volby a rodina

(www.blesk.cz) Senátor Jaroslav Kubera ani přes podporu kolegů v horní komoře, ani přes relativní úspěch své strany ve sněmovních volbách nepůjde do boje o Pražský hrad. ODS se ještě k prezidentským volbám nevyjádřila, Kubera se ale rozhodl sám – na základě výsledků ANO i podle přání rodiny, která byla proti. Nechce se mu do předem prohraného boje. Miloš Zeman podle něj jasně zvítězí. Nevěří ale, že by vydržel v čele země dalších pět let.

 
Vy jste sliboval, že se definitivně rozhodnete, jak to s Vaší kandidaturou bude, po volbách. Jak to tedy bude?
 
Včera poté, co Miloš pochválil Piráty, čímž si zajistil další elektorát, tak je to velmi jednoduché. Miloš Zeman má stejný voličský elektorát jako Andrej Babiš. Ty volby ukázaly, kam půjde ta prezidentská volba.
 
Takže do toho nepůjdete?
 
To je ztracený boj. Jediný výsledek toho je, že bych mohl jako (Jan) Fischer si dávat místo titulu „prezidentský kandidát“ a to fakt jako není moje ambice. Za druhé rodina nepolevila, neuhnula, jak říká Kalousek, nesouhlasí zásadně a příští rok mám zlatou svatbu, takže… Bude to tak, jak říkám, Miloš vyhraje.
 
To ale není novinka, že je Miloš Zeman favoritem lednových voleb…
 
No jednu chvíli to jasné nebylo. Ale vyhraje. Já bych se dostal na 12 %, což je málo. To je nedostačující, ale ne ostudné. Ať se kluci teď vystřílej a myslím, že někdy na jaře, až bude hezky a stromy budou zelené a v hospodách se bude dát kouřit, tak se bude dát dělat kampaň, která se tady dělat nedá. To bude situace třeba jiná. On si ukojí své ego, zvítězí, ale nevydrží.
 
Vy už jste dříve mluvil o tom, že tipujete Miloše Zemana na pouhý rok ve funkci, že pak ze zdravotních důvodů odstoupí…
 
To mohou být tři měsíce, půl roku, rok… A když řekne, že končí ze zdravotních důvodů, že ho bolí nohy, tak mu to všichni budou věřit. Na rozdíl od jiných politiků, kde vždy hledají, že to je jen výmluva.
 
A na jaře už Vaše rodina bude případně pro?
 
To já nevím. Ale třeba vyměknou, možná vyměknou i někteří potenciální koaliční partneři Andreje Babiše.
 
Vy pořád uhýbáte ke sněmovním volbám…
 
Volby vyhrál (Andrej Babiš), s tím se nedá nic dělat. I kdyby neudělal nic, tak Miloš mu klidně… Nebude po něm chtít 101 (hlasů ve Sněmovně), jako vždycky chtěl. Jemu bude stačit, když mu řekne, že ho budou podporovat tihle a tihle. A myslím, že se opět dočkáme přeběhlíků. To je takové mraveniště ta Sněmovna, že jsou tam někteří poslanci, kteří ani netušili, že se tam nechali napsat. Teď budou třeba povolní někam přeběhnout.
 
Za Vaším rozhodnutím nejít do boje o prezidenta, nestojí za tím třeba i fakt, že se za Vás úplně nepostavila ODS?
 
Ne, to tak nebylo. Byli jsme domluvení, že do voleb soustředíme všechny síly na ně. To se docela zadařilo. Trend je dobrý. Poptávka po pravici bude.
 
Ptám se ale na to, že nechcete jít do prezidentských voleb…
 
No a Vy byste šla do konkurzu někam do zaměstnání, když byste znala ty, kteří se tam přihlásili? A věděla byste, že není šance? Jen blázen by to dělal. Proč bych to dělal?!
 
Někteří politici říkají, že kdo se bojí, nesmí do lesa…
 
To je sice hezký, ale to říkají politici, kteří pak dostali pět nebo sedm procent. Volby ale nedopadly špatně. Komunisti jsou vyřízení, sociální demokraté se zachovali jako vždycky, sjezd budou mít až v dubnu. Krásně se ukázalo, že výroky prezidenta, třeba ty v evropské radě, že by mu mohly uškodit. Absolutně mu neuškodily. On ty svoje voliče má a bude si je rozšiřovat.
 
(Autor: Zuzana Štíchová)
 
Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor