4. září 2017

Učitelské mzdy a školní rok

(Novinky.cz) V pátek jsme sledovali polodemonstraci učitelů k výši mezd a začíná školní rok. A o peníze jde vždy až v první řadě. Tak tomu dnes věnuji komentář. 

 
Zaprvé nechápu televize a média, že tak vážně sledují odborářské akce a prohlášení. Pokud budeme mluvit upřímně, odbory (nejen školské) jsou filiálkou sociální demokracie. Tedy, když tato partaj (a jejích ministři školství) vládne, jsou odbory zticha. Když je jejich vláda u konce a bude vládnout někdo jiný, začínají se probouzet ze zimního spánku, křičet a demonstrovat. Když si každý učitel položí otázku, jak mu pomohly celostátní odbory za posledních 25 let, dojde k tomu, že nijak. Taky proto drtivá většina učitelů není odborově organizovaná.
 
Za druhé celá diskuse se vždy točí okolo toho, kolik se plošně přidá. Tedy kolik ministr financí přisype (zvýší státní dluh) do celého systému. Ministr financí buď zcela souhlasí a volá, že on chce navýšit ještě víc (pokud je před volbami a sám kandiduje), nebo se brání a mluví o nějakých ekonomických aspektech (pokud před volbami není nebo sám nikam už nekandiduje).
 
Ale plošné přisypávání nejvíce ze všeho připomíná situaci, kdy máte dům, kde je zima. Je tam zima proto, protože je děravá střecha, dům nemá izolaci, a dokonce ve sklepě jsou vymlácená okna a táhne pak ze sklepa mráz po celé budově. Nedá se to vytopit. Zástupci nájemníků požadují, aby majitel přisypal víc peněz na vytápění a propálilo se o 20 % víc plynu nebo uhlí.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství