4. května 2012

Jsem lepší než Sobotka, ale házet špínu na něj nebudu

Proti unii bych nevolil tak silné výrazy jako Václav Klaus, říká jeden z kandidátů ODS pro přímou volbu prezidenta Evžen Tošenovský. Situaci své strany vidí kriticky, Petr Nečas je podle něj osamělý, nemá dostatečnou podporu místopředsedů. Tošenovský připouští, že stranická politika je v Česku v krizi, ale proklamovaná nestranickost kandidátů Jana Fischera a Jana Švejnara je podle něj jen čistý kalkul. Vlastní šance na zvolení vidí výš než padesát procent.

Chcete se stát prezidentem. Co to do vás vjelo?

Mnoho kamarádů a lidí, kterých si vážím, mě přemlouvalo, že bych do toho měl vstoupit, takže nakonec jsem nad tím začal sám uvažovat. Je to velké rozhodnutí. Je to výzva.

Co tak najednou? Když jste před deseti lety mohl něco skutečně reálně změnit a stát se předsedou ODS, couvl jste.

Byla to jiná doba. ODS byla nervózní, odcházel Václav Klaus, po třech měsících debat jsem byl už lidsky naštván, protože jsem si vyslechl řadu nehezkých věcí. Přijít tehdy z Ostravy do Prahy bez odpovídajícího týmu lidí by bylo nerozumné. A jsem dodnes přesvědčen, že jsem udělal dobře. Ta doba chtěla jiného člověka, většího ranaře, méně zahloubaného do sebe, než jsem já.

Mirek Topolánek do sebe zahloubaný opravdu nebyl. Vedl ODS dobře?

Jeho největší problém byl v tom, že se pod tlakem pokoušel stylizovat do poloh, které pro něj nejsou přirozené. Když cítil odpor Prahy, stylizoval se do pozice intelektuála, když tlak ještě vzrostl, začal sklouzával k poloze drsného Valacha. Přirozený, tedy otevřený, usměvavý a kamarádský vydržel být jen asi tři měsíce. Potom se už pokaždé pokoušel nacpat sám sebe do nějaké formy, a to je vždycky špatně. Petr Nečas je zase introvert, je hloubavý, neřeší věci impulsivně jako Topolánek. Jeho problém je, že se nemůže spolehnout na své místopředsedy. Nikdo mu nekryje záda. Miroslava Němcová je spíš předsedkyní sněmovny než místopředsedkyní, Pavel Drobil má svůj mediální problém, Alexandr Vondra taky. A vztahy s Pavlem Blažkem jsou jemně řečeno nevyrovnané. Nečas toho musí zvládat víc, než by bylo zdrávo. ODS přestala generovat nové lidi s ambicemi

Co se s ODS za Topolánka a Nečase stalo? Preference strany jsou na dně, aféra střídá aféru.

Osobně mi to velmi vadí, protože jsem značku ODS za svým jménem nikdy neschovával, ať už jsem kandidoval kamkoli. Problém je v tom, že strana přestala generovat nové lidi s ambicemi. Nepřicházeli lidé z radnic, ochabla vnitřní konkurence. A někteří si to vyložili tak, že si mohou užívat víc byznysu než skutečné ideové politiky. Jednotliví lidé to nezvládli a u některých mě to vysloveně překvapilo.

U koho?

Hlavně u Pavla Béma. I když nevím, co je realita a co jen mediální interpretace. Znal jsem ho jako velmi schopného a pracovitého člověka, skvělého rétora. Byl v důležité pozici, pro ODS to byl obrovský náraz. Obecně ale pevně věřím, že ODS si uvědomí, co má dělat, a zase se zvedne. Není to problém jen její, po takových sinusoidách se pohybují i jiné strany, třeba ČSSD.

Jenže o žádné straně se nedá říci to, co prohlásil Mirek Kalousek o ODS, totiž, že je to spíš konfederace regionálních kmotrů.

Kalousek by se měl podívat hlavně na svoji stranu. On rád vypouští silná slova na adresu kohokoli a nesnáší, když totéž někdo udělá jemu. U nás na severní Moravě vůbec nemám pocit, že by ODS řídili nějací kmotři.

Jste tři roky europoslancem. Nepřipadá vám, že trochu ztrácíte kontakt s českou politikou a reáliemi?

To vůbec ne. Když jste v Bruselu, musíte mít přehled o tom, jak se na různé problémy dívají česká ministerstva. Dojem, že jsem někam zmizel, je dán tím, že nejsem každý týden v českých médiích.

Tak pojďme zkusit malý test. Kdo je nyní ministrem kultury?

Je to žena.... za TOP 09... nebo spíš za Starosty... To jste mě dostal.

Alena Hanáková. A kdo je nyní generálním ředitelem Českého rozhlasu?

Pan Du...

 ... Duhan. Tak si přiznejte, že jste kontakt přece jen trochu ztratil.

Pochopitelně, nežiju v tom každodenně. Ale přehled o dění na politické scéně mám. V evropském parlamentu jste zavalen zase jinými reáliemi, kterých si v Česku vůbec nikdo nevšímá.

Budete prezidentem?

To bude dlouhá cesta. Teď jsem kandidát na kandidáta.

V čem jste lepší než Přemysl Sobotka?

Takhle tu diskusi nepovedu. Já jsem Tošenovský, mám za sebou bohatou osobní historii, ale takhle negativně to stavět nebudu. To, že jsem přesvědčen, že jsem lepší, to je jasné, to bych tady nebyl. Ale nebudu vyjmenovávat slabosti Přemka Sobotky, kterého znám dvacet let. Nejsem ten typ, který by na soupeře vytahoval špinavosti, jako se to děje v amerických primárkách. Asi bych tedy nebyl dobrý typ na amerického prezidenta.

Tak řekněte své přednosti.

Dvacet let v politice, přes primátora Ostravy, hejtmana, europoslance. To je zkušenost, která je velmi cenná.

Jak vidíte v procentech své šance, že se stanete prezidentem?

Stavím je hodně vysoko. Určitě nad padesát procent. Moje zkušenost je taková, a platí to i ve sportu, že pokud někdo příliš rychle vystartuje, tak pak závod těžko dodýchává. Já jsem do toho vstoupil nyní, projedu v rámci primárek celou republiku, moje šance porostou.

Proč vede v průzkumech Jan Fischer a v závěsu je Jan Švejnar, kteří teatrálně odmítají podporu jakékoli partaje?

Je to od nich taktická hra. Politické strany si nyní prožívají těžké chvíle. Je to prostě mediální kalkulace, která možná není ani jejich, ale spíš jim to někdo poradil. To, co dělají, není dobré. Člověk má být čitelný, má být jasné, kde stojí. Říkat, že se nebudu bavit s politickými stranami, protože jsou špinavé, je kalkul. Pokud to říkají, tak nerozumím tomu, proč si chtějí sednout na vrchol politického piedestalu. Nesouhlasím, že Klaus chce Česko odvést z EU

Kdo udělal víc pro Česko? Václav Havel, nebo Václav Klaus?

Nechci se vytáčet, ale oba udělali velký kus práce pro republiku. Oba fungovali v rozdílných dobách, jsou jiné lidské typy. Hodnocení je věcí historie.

Václav Havel Česko dovedl do EU, Václav Klaus v druhém funkčním období dělá všechno možné, aby naopak Česko z EU vyvedl. Čemu dáváte přednost?

Nesouhlasím s tím, že Václav Klaus chce odvést Česko z unie. On EU kritizuje a unie si o to sama dost hlasitě říká. Něco o tom vím, protože sedím v europarlamentu. Jeho kritika je na místě. Já osobně bych ale volil jinou formu kritiky než Václav Klaus. Já nejsem euroskeptik, jsem eurorealista. Nesetkával bych se s minoritními euroskeptickými politiky a osobnostmi. Je škoda, že se kolem Václava Klause nevytvořila skupina vysokých evropských představitelů, kteří by chtěli korigovat směr, jímž se EU ubírá.

Jaký je vůbec váš názor na integraci?

Je důležité, aby existoval evropský útvar, který nemá hranice, kde se volně obchoduje, ale snaha o centralizaci všeho možného skrze evropskou komisi je nebezpečná. Ve srovnání s Václavem Klausem jsem víc pro společná evropská řešení, ale rozumím jeho kritice.

Má Česko přijmout euro?

Pokud se eurozóna nevyrovná se současnou situací, tak bych řekl, že skoro nikdy. Nyní by to bylo pro Českou republiku obrovské nebezpečí. Ale odpověď, že nemáme euro přijmout nikdy, ze mě nedostanete. Možná se povede problémy vyřešit.

Máme podepsat fiskální unii?

Ne. Ona vlastně už přestala fungovat, protože ji dohromady nikdo není schopen dodržet.

Proč jsme právě my, Češi, v rámci EU takoví problémisté?

Nejsme. My si to říkáme sami a někteří nás takhle účelově nálepkují. Jindy zas tlačili na pilu Poláci a vůbec si neuškodili. My se přece nemusíme chovat s vědomím toho, že jsme menší než Polsko nebo Británie. Máme stejná práva vyjadřovat se k tomu, co se nám líbí a co ne. Jsme stejně hodnotní jako každý jiný stát. Jestli se na nás Sarkozy mračí, je to jeho věc. Dovedete si představit, co by se asi dělo ve Francii, kdyby se šestadvacet zemí rozhodlo, že skončí společná zemědělská politika, což je de facto podpora francouzského zemědělství?

Pokud budete prezidentem, bude mít Česko zase dvojí zahraniční politiku jako při úřadování Václava Klause?

Společně s vládou bych hledal řešení, a pokud by něco naráželo na mé přesvědčení, velmi razantně bych používal všech ústavních možností, jak to dát najevo. Ale vysloveně proti ministerstvu zahraničí bych nešel. A určitě bych nepoužíval slovník a metody Václava Klause.

Metody?

Tím mám na mysli někdy příliš silná slova vyřčená do médií.

Co vás napadlo, když jste viděl slavnou scénku "Václav Klaus a chilské pero"?

Překvapilo mě to. Vím, Václav Klaus je mediálně vycvičen a překvapilo mě, že si neuvědomil, že je stále sledován kamerami. Běžně se z takových akcí podpisová pera odnášejí jako suvenýr, ale řeší se to několika slovy: "Mohu si to pero nechat"? 

(Autor: Petr Honzejk)