25. května 2017

Interpelace na ministra dopravy ve věci diskriminační mýtné v Německu

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra dopravy Dana Ťoka ve věci diskriminační mýtné v Německu.

 
Petr Bendl:
Vážený pane ministře, Ministerstvo dopravy se rozhodlo nepřipojit k žalobě na Německo ohledně zavádění mýta, které zvýhodňuje německé řidiče před ostatními, a proto mě zajímá, co tedy konkrétního, jestli něco jiného děláte pro to, aby naši řidiči v Německu nebyli diskriminováni, nebo jenom jestli čekáte, jak dopadne žaloba, kterou podaly jiné státy. Děkuji vám.
 
Ministr dopravy ČR Dan Ťok:
Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tady pan poslanec Bendl prostřednictvím pana předsedajícího neřekl úplně pravdivou informaci. Za prvé, Ministerstvo dopravy se nerozhodlo, toto je záležitost, kterou probíral výbor pro Evropskou unii celé vlády a celá vláda se rozhodla, že nebude iniciovat žalobu proti Německu kvůli mýtu, nebo kvůli dálničním známkám, abych byl úplně přesný. Ta situace ohledně diskriminace a nediskriminace není totiž tak jednoduchá, aby šlo říct, že tady jednoznačně k diskriminaci dochází. Nicméně vláda na výboru pro Evropskou unii přijala usnesení, že sama nebude iniciovat žalobu, nicméně pokud se některý z členských států Evropské unie rozhodne žalobu podat, tak Ministerstvo dopravy má přinést materiál, ve kterém přijde s analýzou, zdali se k takovéto žalobě přidat, nebo nepřidat. Takže toto je výsledek z pondělního zasedání vlády, kde se tato věc probírala, a existuje na to i usnesení. Děkuji.
 
Petr Bendl:
Já velmi děkuji za odpověď. Nevěděl jsem tuhle informaci, nemáme tak rychlý servis, abychom věděli, co všechno vláda projednala a jaké jsou její definitivní usnesení. Obrátím se tedy na pana premiéra napříště. Vy ho určitě vybavíte informacemi. Děkuji vám.
 
 
Petr Bendl

poslanec PČR