22. května 2017

Rozhovor pro Události ČT: Návrh rozpočtu na příští rok

(ČT 24) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

 

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu Událostí ČT.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo financí představilo základní čísla nejdůležitějšího zákona roku - rozpočtu na ten příští. Andrej Babiš při té příležitosti řekl, že je to zřejmě jeho poslední tisková konference ve funkci ministra. Stát bude hospodařit s padesátimiliardovým schodkem počítá se zvýšením důchodů, platů, některých sociálních dávek a dotací do zdravotnictví. O 8,5 miliardy vzrostou taky příjmy obcí kvůli štědřejšímu určení daní.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/:
Prioritně chceme zvyšovat výdaje na důchody, tam chceme navýšit o 501 korun, to znamená 4,2 % navíc. V porovnání s rozpočtem 2017 je to navýšení o 21,6 miliardy korun. Potom druhá největší položka jsou platy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A základní platy státních zaměstnanců se mají zvednout už od listopadu o 10 %. Kromě vyšších výdajů počítá rozpočet i s vyšším výběrem daní a sociálního pojištění, a to skoro o 70 miliard. S navrženým padesátimiliardovým schodkem souhlasí i další koaliční strany ČSSD a lidovci.

Petr VAŠEK, redaktor:
Andrej Babiš přinesl na svou zřejmě poslední tiskovou konferenci ve funkci ministra financí první návrh nejdůležitějšího zákona roku. Výdaje mají růst na všech ministerstvech. Nejvíc peněz navíc musí stát příští rok najít na penze, platy a sociální dávky.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/:
Zvyšujeme výdaje na dávky nemocenského pojištění, je v tom samozřejmě zahrnuta vyšší nemocenská při déletrvající nemoci, otcovská poporodní péče a pečovatelská dovolená.

Petr VAŠEK, redaktor:
Premiér Bohuslav Sobotka ale už po Babišově tiskové konferenci upozornil, že skutečný schodek může být nakonec jiný.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
My navrhujeme 50 miliard, nicméně o té skutečnosti rozhodne mimo jiné také naše schopnost čerpat evropské fondy.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:
Samozřejmě je optimální, aby byl rozpočet přebytkový, ale také je zde obrovské množství peněz, které se investují a které také zvyšují platy.

Petr VAŠEK, redaktor:
Navržený deficit 50 miliard je sice o 10 miliard nižší než letos, ale zároveň také o téměř 112 miliard horší číslo než minulý rok. A právě to kritizuje opozice.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Je velmi smutné a je to obviněním té vlády, že po čtyřech letech hospodářského růstu není schopna předložit vyrovnaný rozpočet.

Petr VAŠEK, redaktor:
Opozice navíc tvrdí, že se vláda snaží návrhem na rychlý růst platů a důchodů i státních dotací do zdravotnictví zavázat české voliče.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Končící pan ministr financí prostě spěchal, aby volební dárky oznamoval on, a ne jeho konkurenti.

Petr VAŠEK, redaktor:
Andreje Babiše by měl do konce května tady na ministerstvu financí nahradit poslanec Ivan Pilný. I on počítá pro příští rok s rozpočtových schodkem 50 miliard korun.

Ivan PILNÝ, nastupující ministr financí; poslanec /ANO/ /Týden v politice, 21. 5. 2017/:
Doufám, že přes všechny ty nárůsty mandatorních výdajů, že by se nám mohlo i příští rok podařit dosáhnout lepšího výsledku právě proto, že ekonomika funguje.

Petr VAŠEK, redaktor:
Právě téměř 3% růst ekonomiky by měl přinést do rozpočtu desítky miliard korun. Celkem hodlá stát příští rok i díky hospodářskému růstu na daních vybrat o téměř 70 miliard víc než letos. Petr Vašek, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Rozpočet na příští rok má ale ještě další priority, především armádu. Pro ni se počítá s navýšením sumy skoro o 5,5 miliardy na celkových zhruba 58 miliard korun. Podíl výdajů na obranu by tak měl dosáhnout 1,13 % HDP. Připomínám, že podle dohody by členské státy NATO měly na armádní výdaje vyčlenit minimálně 2 %, ale většina zemí to neplní. Víc peněz, konkrétně o miliardu, má směřovat i na sport. Celkový návrh pro tuto oblast činí 7 miliard. Státní dluh na konci letoška zůstane na hodnotě 1 bilion a 613 miliard. Proti loňsku žádná změna. Podle Andreje Babiše nynější vláda od konce roku 2013 umazala z tohoto závazku celkem 70 miliard. Zákon o rozpočtových pravidlech ukládá ministerstvu financí, aby návrh rozpočtu předložilo do konce května. Základní parametry pak kabinet schvaluje do 20. června. Sněmovna materiál projednává většinou na podzim, pevný termín nemá. Konečné ano ale musí padnout do konce roku. A já už teď živě zdravím předsedu ODS Petra Fialu. Vy tedy kritizujete navržený padesátimiliardový schodek, na druhou stranu rostou platy, rostou důchody. Kde konkrétně byste škrtal, anebo přidával v tom návrhu vy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji. Ano, my kritizujeme rozpočet se schodkem 50 miliard, to je naprosto neuvěřitelné, aby v době konjunktury, ekonomického růstu, příznivých makroekonomických ukazatelů vláda připravila takovýto rozpočet s tímto deficitem. Navíc podle nás to, že se teď přidává některým skupinám a někteří si to opravdu zaslouží, tak je takové jenom výběrové. My jsme pro to, aby z toho ekonomického růstu měli něco všichni a toho by se dalo dosáhnout snížením daní, po kterém my voláme. Divím se, že k tomu vláda nepřistupuje a považuji takové další zadlužování za mimořádně neodpovědné. A jedna věc se tady ukazuje, ministr Andrej Babiš nemluvil pravdu, říkal cosi o svých úspěších a o tom, jak bude vyrovnaný rozpočet. Vyrovnaný rozpočet tu nemáme, ale máme tu něco, co snad ani nelze brát vážně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá. Vy byste tedy z toho, co říkáte, předpokládám, navrhoval rozpočet přinejmenším vyrovnaný.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, my už jsme loni, když se připravoval rozpočet na letošní rok, tak jsme říkali, že můžeme ten deficit snížit minimálně o 30 miliard korun a ukazovali jsme, v kterých položkách. Ale podívejte se, jak vláda vlastně tady plánuje. Na rok 2016 si naplánovala rozpočet se sedmdesátimiliardovým deficitem a nakonec jsme skončili s šedesátimiliardovým přebytkem. Tohle není odpovědná politika vlády. My si myslíme, že v rozpočtu lze najít spoustu úspor, například kdyby se seškrtaly některé zbytečné dotace, kdyby se zadresnily sociální dávky, nezapomeňme taky, že jenom každoročně díky ekonomickému růstu přibývá v rozpočtu 50 miliard korun v průměru. To jsou všechno částky, s kterými by měla vláda odpovědně nakládat a podle mě by měla udělat jediné - nechat více peněz lidem. Ti si s nimi nejlépe poradí. To znamená snížit daně. Ale taky bychom měli investovat, ale my neinvestujeme do silnic, do dopravy, do výzkumu, tady prostě tato vláda v těchto základních věcech selhává.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobře, a vláda taky říká, že vlastně to, že příjmy mají růst zhruba o 70 miliard, je i zásluhou EET, kontrolní hlášení a dalších opatření, která zavedla. Připouštíte, že mají alespoň nějaký význam?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, já jsem k tomuto velmi skeptický. A nakonec když se podíváte do zahraničí, kde také mají ekonomický růst a také mají vyšší příjmy daní, tak tam seriózně vždy mluví o tom, že to je díky makroekonomickým ukazatelům, že to je díky vyšší spotřebě lidí, že to je díky ziskům podnikatelů a nepřipisují si tyto věci vlády. Vláda může nastavit mantinely, které fungují dlouhodobě. A proto my říkáme: teď máme ekonomický růst, tak ho, prosím, využijme. Nechme víc peněz lidem, snižme daně, investujme do infrastrukturních věcí, jako jsou silnice, jako je výzkum, to bude ovlivňovat naši budoucnost, a to vytvoří podmínky pro podnikatele a zaměstnavatele, aby se nám i v časech, kdy ta konjunktura nebude tak vysoká, dařilo dobře.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Říká předseda ODS Petr Fiala. Děkuju vám, že jste byl hostem Událostí.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda strany