11. července 2016

Devadesátka ČT24: Vyšetřovací komise k reformě policie si zve klíčové aktéry. Vláda selhala

Sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývá spornou reorganizací celostátních policejních útvarů, vyslechne některé státní zástupce, policisty, ministry i ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) vláda selhala, proto došlo na zřízení sněmovní skupiny. Zdůraznil také, že závěr může být výhradně politický.

Reorganizaci policie se věnovala Devadesátka ČT24, všechny otázky diváků a odpovědi Pavla Blažka najdete na stránkách pořadu.
 
 
Vláda selhala, na řadě je komise, říká její předseda Pavel Blažek

„Až se dostaví (předvolaní lidé) ke komisi a uvidí její složení, držím palce kolegům v komisi, aby jim ti lidé vůbec vypovídali. Komisi jsem nepodpořil a jako jediný poslanec jsem nepodpořil ani složení. Protože práci té komise nevěřím.“

„Protože selhaly ostatní orgány státu v této věci, tedy jak vláda, tak, zdá se, ministerstva, která nejsou schopna se dohodnout, jak to většinou bývá při jednání vlády, tak sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, jako určitý orgán, který se možná dobere k určitému závěru,“ řekl k roli vyšetřovací komise předseda komise a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek v Devadesátce ČT24.
 
Zdůraznil zároveň, že závěry komise mohou být výlučně politické. Půjde podle něj o shodu členů komise na určitém vysvětlujícím popisu. Pak podle jeho slov může komise podle svého závěru navrhnout řešení od personálních, legislativních změn, nebo třeba doporučit pozastavení reorganizace a podobně. „Nic víc od toho nelze čekat, ale ono to není málo,“ soudí Blažek.
 
Blažek při jednání komise nabádal k tomu, aby byly budoucí výslechy vedeny co možná nejobjektivněji. Podle něj by bylo selháním, kdyby se z vyšetřování stal stranický souboj.
  
 
 
 
JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
expert pro spravedlnost