24. srpna 2015

Změňme sociální výhody, ať není migrace tak atraktivní

Přehrada, kterou se Makedonie pokusila postavit proudu uprchlíků na hranicích s Řeckem nevydržela: tisíce Syřanů, Iráčanů a Afghánců proudí do Srbska, drtivá většina pak dále na sever, nejčastěji směřují do Německa nebo Velké Británie.Právě Německu dochází trpělivost a bojí se, že očekávaných až 800 tisíc lidí nepojme. Proto německá vláda vystoupila se zatím nejostřejší kritikou Evropské unie, která je podle Berlína laxní, pomalá a neschopná stanovit tak potřebnou jednotnou azylovou politiku.

Fiala: Je třeba velmi důsledně bránit hranice

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčen, že Unie nepotřebuje kvóty a přerozdělování, které chápe jen jako přenášení problémů do zemí, kde ještě nejsou.

Abychom vyřešili příčiny nebo je aspoň zmírnili, na to je potřebný společný evropský postup, včetně vojenského, radí politik.

„Jde o to rozbít související organizovaný zločin, pašeráctví a obchod s lidmi nejen ve Středozemním moři. Stejně tak je třeba pomáhat lidem v místech konfliktu, zlepšit jejich lidskou situaci i humanitární podmínky v uprchlických táborech.“

Společnou politiku kvót Fiala odmítá. „Dívat se, jak se sem valí uprchlíci, které si potom nějak přerozdělujeme, žádná cesta není.“

„Je třeba najít společný postup a velmi důsledně bránit hranici. Musí ale následovat práce s tranzitními zeměmi, je třeba posílit návratovou politiku, změnit sociální výhody a zvýšit tlak na integraci, aby imigrace nebyla tak atraktivní,“ doporučuje Fiala.

I když Česká republika kvóty odmítla, přišla s návrhem dobrovolných kvót, připomněl politik. „Ostatní země se svými návrhy nebyly tak velkorysé,“ dodal.

„Nevěřím, že dobré řešení azylové politiky je to, že problémy s velkým počtem imigrantů z jedné země přesuneme do všech zemí Evropské unie. To je jako by vám někdo v bytě rozbil okno, a vy jste to chtěl opravit tím, že si rozbijete všechna další okna,“ kritizoval evropskou migrační politiku Petr Fiala.