16. července 2015

Dělá dohoda z Řecka protektorát eurozóny?

Řecko splácí bolestný politický účet za pondělní dohodu s věřiteli. Tamní poslanci výměnou za nemalé evropské peníze schválili první klíčový balík reforem, jen ale za pomoci opozice a padání hlav ministrů. Věřitelské země schvalování teprve čeká. Řecko má svou dohodu s věřiteli. Za jak vysokou cenu a na jak dlouho? V pořadu Pro a proti se střetli europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Pavel Poc (ČSSD).

„Zvítězila ideologie nad racionálním uvažováním,“ zhodnotil dohodu s věřiteli poslanec Evropského parlamentu za ODS Jan Zahradil

Podle něj by byl odchod Řecka z eurozóny z ekonomického hlediska nejjednodušší, narušil by ale ideologický obrázek eurozóny.

„To by bylo nepřijatelné pro evropské lídry a kupodivu i nepřijatelné pro současnou řeckou reprezentaci, která se za cenu toho, že zůstane v eurozóně, nechala donutit k opatřením, které z Řecka činí protektorát eurozóny,“ tvrdí europoslanec.

Ten pochybuje, jestli je toto řešení dlouhodobě udržitelné a jestli řecká společnost vůbec ví, do jakého experimentu se pouští.

„Zřejmě si pan Tsipras vybral cestu eurozóna za každou cenu, ale ta cena je hodně vysoká a pravdou je, že lídři ostatních zemí na něj tlačili, aby v eurozóně zůstal,“ shrnul Jan Zahradil

Zahradil: „Je to ukázka zmatení pojmů u velké části evropské veřejnosti. Jestliže si řecká veřejnost napřed odhlasuje v referendu, že žádné tvrdé reformy, škrty a privatizace nechce, a zároveň dává najevo, že se chce zůstav v eurozóně, tak se staví sama proti sobě. Nemůžete mít jedno bez druhého… Lídrům eurozóny se povedlo donutit Řecko k reformám a k setrvání v eurozóně za velmi vysokou cenu. Jestli tato cena bude dlouhodobě pro Řeky udržitelná se ukáže, ale hlavně se ukáže, jestli je to cesta, která řecký problém řeší. Já si to nemyslím.“
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany