2. září 2014

Kdybych tu nebyl coby starosta spokojený, tak tu ani nežiji

Jaroslav Němeček se narodil ve Zlíně, chvíli s rodiči bydlel v Holešově-Všetulích, a to asi tři roky, poté se přestěhovali do Pohořelic. Od roku 1994 je v této obci starostou a patří tím mezi služebně nejstarší a nejúspěšnější starosty za ODS.

Nad Napajedly, na návrší vystupujícím od levého břehu řeky Moravy, leží vesnice Pohořelice. Upoutává pěknou polohou s dalekým výhledem do údolí Moravy a Dřevnice, a pozornější návštěvník zde navíc nalezne i historickou památku, která napovídá, že vesnice měla v minulosti významnější postavení a pestřejší osudy, než se na první pohled zdá. Na okraji nevelkého parku stojí jednopatrový zámek prostých tvarů zaujímající půdorys ve tvaru písmene U.

 
 
 

Kontrastně k této jednoduché budově vystupuje výrazná, působivá architektura barokního kostela, který je se zámkem přímo propojen průchodem ve výši prvního zámeckého patra, takže obě stavby, funkčně i architektonicky zjevně rozdílné, tvoří spolu jeden komplex. Takto se v úvodu svých obecních stránek i v nedávno vydané zajímavé publikaci o obci prezentují Pohořelice. V čele obce stojí už řadu let sympatický a vstřícný starosta Jaroslav Němeček.

„Když k nám někdo přijde či přijede, vyjde si na blízký kopeček a rozhlédne se, může nádherně vidět Napajedla a Otrokovice, má je jako na dlani. Také může vidět Kroměříž a Prostějov, za krásného počasí jsou dokonce vidět Jeseníky či Hostýnské vrchy," říká s úsměvem starosta obce Jaroslav Němeček.

V obci se podařilo dotáhnout do konce vyřešení nepřehledné křižovatky: vznikl tam kruhový objezd s několika výjezdy. „Byl už nutný. Křižovatku jsme už nějak museli řešit, protože se v ní nikdo nevyznal," podotýká Jaroslav Němeček.

 

Fungují zde dva obchody, byť menší, větší se tam ovšem podle slov starosty neuživí. Důvod? Osmdesát procent lidí jezdí za nákupy do městských supermarketů. Ty, co tak v obci jsou, bojují o přežití, nemají to jednoduché. Zhruba čtyři sta metrů to totiž lidé z Pohořelic mají do Napajedel, kilometr pak do Otrokovic, kde je hned několik marketů.

„Jeden obchod se nachází přímo na našem zámku, což je ve středu obce, dostupová vzdálenost je tak pro všechny stejná. Druhý je v dolní části obce ve směru na Komárov, a to v rodinném domě. Market na vesnici nepatří, tady má být spíše jen koloniál, prodej přes pult," podotýká starosta obce. Jak sám říká, Pohořelice jsou prý dobře blbě postavená obec. „Nejsme už vesnice, ale spíše předměstí. Developer už totiž začíná od Napajedel směrem k nám stavět rodinné domy. Nebude to tudíž trvat dlouho, a budeme aglomerace Zlínsko. Koneckonců Kvítkovice jsou už téměř spojené s Otrokovicemi, Malenovice zase se Zlínem," vysvětluje starosta. Tento fakt jej ale netěší, v devadesátém roce se prý totiž odtrhli od Napajedel a samostatnost by si obec ráda zachovala. „Jak říká staré přísloví, bližší košile než kabát," zdůrazňuje Jaroslav Němeček.

Podle něj je situace jiná, dříve totiž prý byli tamní obyvatelé „Pohořeláci". Dneska je ale více než padesát procent lidí přistěhovaných, a to z měst. K Pohořelicím tak už vřelý vztah nemají a postrádají tam jak už zmíněné velké obchody, tak kupříkladu větší vyžití pro děti, koupaliště či tenisové kurty.

 

V obci funguje také mateřská a základní škola. „Mateřinku chtějí rodiče dětí využívat, ale školu už ne. To chtějí raději do města, což vysvětlují například tím, že tam mají práci a je to pro ně jednodušší. Ovšem naše škola je historická, je jaksi postavená a funguje. Mnozí to nevnímají, ale máme v ní mimo jiné nejmodernější nábytek přizpůsobený danému dítěti. Mnozí přistěhovalí z města si ale myslí, že jsme tu sto let za opicemi," stýská si Jaroslav Němeček.

V pohořelickém zámku se nyní nachází pětadvacet sociálních bytů Domova pokojného stáří. Klienti tam mají k dispozici lékaře, pedikúru, manikúru, holiče, vířivé vany, knihovnu nebo také klub důchodců s restauračním provozem, součástí areálu je i přilehlý tříhektarový zámecký park, který obec průběžně dává do pořádku. Chybí ještě upravit cestičky a vybavit jej mobiliářem.

„Rádi bychom také do budoucna dali dohromady sportovní areál. Nejedná se o nový, ale chceme jen opravit ten starý ve směru na Oldřichovice. Slouží převážně fotbalistům. Není až tak škaredý, ale zázemí už neodpovídá dnešnímu trendu," poznamenává starosta.

Jaroslav Němeček

lídr kandidátky
místopředseda místního sdružení
starosta