23. června 2015

Matematika jako rukojmí ministrů školství

České školství potřebuje v první řadě stabilitu. Snad nikoho nepřekvapí, že nejlepších výsledků dosáhneme v situaci, kdy necháme učitele učit. S každým předěláváním vizí, základních koncepcí a cílů školství však ubíráme čas učitelům na pedagogickou činnost a také na jejich vlastní sebevzdělávání.

Sporný bod  

S nástupem nové ministryně školství se znovu otevřela otázka na základní směřování českého školství. Jedním ze sporných bodů se stala povinná maturita z matematiky.  
Její prosazování přitom bylo nejlepším počinem jinak často a oprávněně kritizovaného Marcela Chládka.  
Povinná maturita z matematiky znamená rozhodnutí o tom, jaké chceme školství a co mají umět žáci a studenti. Je opravdu přehnané chtít po maturantech, aby uměli obstojně česky, domluvili se cizím jazykem a orientovali se v nejzákladnějším jazyku, kterým knámmluví příroda?  
Ano, matematika je také jazyk, kterým umíme popsat chování a vlastnosti od elementárních částic až po biologické, ekonomické, ale třeba i společenské subjekty.  
Jen díky matematice jsme obklopeni technickými a technologickými vymoženostmi. Právě v matematice žáci rozvíjejí své analytické schopnosti, bez nichž se v profesním, ale i praktickém životě neobejdou.  
Statistická čísla jsou navíc na straně matematiky. Česká republika má dnes druhý nejvyššípodílprůmyslunaHDPv Evropské unii (EU). Můžeme opakovaně číst o problémech s tím spojenými, ale také díky průmyslu, závislém na absolventech technických oborů, máme třetí nejnižší nezaměstnanost v EU.  
A technické obory – to je především matematika!  

Povinná maturita  

Povinná maturita z matematiky samozřejmě není samospásné řešení, ale důležitý stabilizační prvek pro náš vzdělávací systém. Na jeho konci jsou studenti připraveni analyzovat a samostatně řešit reálné problémy jak v technických oborech, tak i v těch humanitních. Vsadit raději z ideologických důvodů na první pohled snadnější cestu, kde všichni žáci sice budou mít maturitu, ale ne znalosti matematiky, jeobrovskýhazards budoucností České republiky.

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

zastupitel statutárního města
poslanec PČR
děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice