14. srpna 2014

TISKOVÁ ZPRÁVA

Město Kdyně vítá částečné prominutí odvodu za údajné porušení rozpočtové kázně. Proti pochybnému postupu ministerstva financí se ale bude dál bránit soudní cestou.

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

Město Kdyně vítá částečné prominutí odvodu za údajné porušení rozpočtové kázně.

Proti pochybnému postupu ministerstva financí se ale bude dál bránit soudní cestou.

 

Kdyně, 12.  srpna 2014: Město Kdyně vítá rozhodnutí o částečném prominutí odvodu, který mělo platit za údajné porušení rozpočtové kázně při stavbě centra vodní zábavy. Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad  jako příslušný orgán  poskytovatele dotace vyhověl žádosti města a rozhodnutím, které město  obdrželo  8. srpna tohoto roku,  snížil odvod na částku 11.245.488 korun. Proti postupu státu a rozhodnutí ministerstva financí, které po Kdyni původně požadovalo 110.203.570 korun, se ale město dál bude bránit soudní cestou.

Kdyně měla paradoxně pochybit tím, že snížila náklady na stavbu bazénu o 16 procent oproti původně vysoutěžené částce. Na údajné porušení rozpočtových pravidel ukázal audit poskytovatele provedený až dva a půl roku po skončení projektu a uvedení bazénu do provozu. Žádná z předchozích sedmi kontrol na pochybení neukázala a případem se později odmítnul zabývat i Úřad pro hospodářskou soutěž.

Rozhodnutí o částečném prominutí odvodu je především dobrou zprávou pro město. Považujeme ho za důležitý mezikrok v úspěšné obraně proti pochybnému postupu státu a šikaně, které jako obec navzdory odpovědnému hospodaření čelíme. Ačkoliv jsme opakovaně prokázali, že snížení rozsahu výstavby a ušetření veřejných finančních prostředků nemohlo mít vliv na výsledek veřejné soutěže, rozhodli původně oba státní orgány -  poskytovatel dotace i ministerstvo financí - v náš neprospěch,“ komentoval čerstvé rozhodnutí poskytovatele dotace kdyňský místostarosta ing. Vladislav Vilímec. Ten zároveň zdůraznil, že ani na minutu nepřipouštěl možnost, že by město vracelo celou dotaci.

Nadále se ale rozcházíme v názoru na samou podstatu věci. Je navíc zarážející, že poskytovatel dotace v průběhu ani po ukončení výstavby neměl žádné námitky proti tzv. snížení rozsahu díla z jasně popsaných důvodů a přišel s nimi až s více než dvouletým odstupem.  Po částečném prominutí odvodu je samozřejmě pozice města jiná. Nově vyčíslená částka nemůže zásadním způsobem narušit finanční stabilitu města, která je příkladná. Nevidím však jediný důvod, proč bychom měli přestat usilovat o celkové vítězství města v této záležitosti,“ dodal Vilímec.

Kontrolní orgán ani ministerstvo financí svá tvrzení založená na hypotézách neprokázaly, proto jsme vůči rozhodnutí ministerstva financí v odvolacím řízení podali správní žalobu. Město Kdyně není jediné, které zakouší neseriózní a nepředvídatelný postup ze strany státu. Možná jsme ale jedni z prvních, kteří se ozvali. My nemáme potřebu ohýbat hřbet, protože jsme se nedopustili ničeho nezákonného a naopak jsme postupovali s péčí řádného hospodáře. Věřím, že u soudu uspějeme, byť nás netěší, že se samosprávy musí domáhat svých práv vůči státu soudní cestou,“ uvedl starosta města Kdyně Jan Löffelmann.

Dřívější žádost o prominutí odvodu a zároveň podání žaloby správnímu soudu vůči Ministerstvu financí schválilo Zastupitelstvo města Kdyně.

Jiří Krofta

PR manažer ODS PK