22. března 2016

Světový den vody

"Stále četnější výkyvy počasí na celém světě, ale i u nás, mají jednoho společného jmenovatele – vodu. Buď je vody příliš mnoho a lidé čelí riziku větších či menších povodní, nebo je vody příliš málo, a společnost řeší rizika následků sucha. Obojí jsme na území ČR jen v posledních třech letech zažili a zažívat budeme jistě i v letech následujících," píše v komentáři pro server EuroZprávy.cz expertka ODS pro zemědělství a rozvoj venkova Veronika Vrecionová.

Proto je výzvou pro nás všechny uvedená rizika minimalizovat. Voda se i u nás postupně stává významnou strategickou surovinou.

K tomu, abychom se mohli suchu nebo povodním efektivněji bránit, je třeba lépe porozumět procesům, které probíhají v přírodě. Musíme poskytnout větší prostor pro názory odborníků, kteří se vodou dlouhodobě zabývají. Letos se díky dostatku dešťových srážek a nakonec i sněhu podařilo zřejmě odvrátit hrozbu sucha a deficitu podzemních vod z loňského roku. Tím se ale nesmíme nechat ukolébat.

Hlavním problémem naší země, jak dnes už většina lidí ví, je neschopnost krajiny zadržovat vodu, což vede jak k rizikům sucha, tak povodní. I samotné ministerstvo zemědělství nedávno oficiálně přiznalo, že vodní erozí je ohroženo ne 50 procent, ale již dvě třetiny zemědělské půdy, což dokazuje, že se stav naší krajiny zhoršuje. Rostou tak rizika ohrožení majetků obecních i soukromých.

Je to ale právě ministerstvo zemědělství, která má v rukou zásadní nástroje na snížení těchto rizik.

Ing. Veronika Vrecionová

expertka ODS pro zemědělství a venkov
senátorka PČR

Štítky: