7. září 2014

25. kongres ODS

Postřehy z kongresu očima delegátů

V pátek 5. září 2014 byl svolán 25. kongres ODS. Předseda ODS Petr Fiala zahájil kongres za účasti delegátů a hostů  krátce po 14,00 hod  v prostorách Fórum Karlín. Po úvodním klipu "Stoupáme nahoru" přednesl předseda více jak hodinu trvající úvodní projev, který naleznete zde.

Následovalo představení nového programu - 14 tezí občanských demokratů.

Petr Fiala společně s Evženem Tošenovským poděkovali za dlouholetou práci starostům měst a obcí  a ocenili ty, kteří ve své funkci starosty či starostky pracují již šest volebních období.

Přítomným se v rámci nadcházejících senátních voleb představili také kandidáti do senátu.

Jaké postřehy a dojmy z 25. kongresu ODS si odezli přímo sami delegáti Pardubického kraje?

"Jako účastník všech kongresů ODS od roku 2008 mohu konstatovat, že atmosféra toho 25-tého byla z mého pohledu v mnohém  jiná. Již úvodní slovo našeho předsedy, muselo všechny přesvědčit, že jeho mediální nálepka „akademik - suchar“ je opravdu jen nálepkou  (všem opravdovým svobodným občanům  a přesvědčeným demokratům doporučuji si ho poslechnout!) Prostě jsem odjížděl s dobrým pocitem a vím, že je nás dostatek k tomu, abychom ODSku poctivou prací dostali zase tam, kam patří."

Luděk Pinta – delegát za OS Chrudim


"Asi většina z Vás již četla nějaké komentáře ke kongresu který proběhl minulý týden v pátek v Pražském kongresovém centru Fórum. Někdo z Vás si snad i pustil úvodní spot nebo i celou úvodní přednášku pana profesora Fialy.

Pro ty kteří tak zatím neučinili, mám jen jednu radu. Pusťte si to. A řekněte i známým ať si proslov poslechnou. Nemá smysl aby Vám někdo dával výtah toho, co pan předseda řekl a jak to myslel. Obnova ODS musí začít u nás. A to, že si pustíme jeho proslov je asi to nejmenší. Je to sice dlouhé (něco přes hodinu), ale myslím, že se nudit nebudete. Pan předseda Fiala mluvil jasně, přímo a konkrétně. Na tradiční proslovy které zaznívali z úst dřívějších představitelů ODS je i docela vtipný. Krátký proslov měl na kongresu i pan senátor Kubera a věřte mi, že tentokrát byl Fiala lepší. Přesto si od pana senátora vypůjčím jeho již notoricky známé "U nás dobrý. A co vy?" 

David Urbánek - delegát za OS Pardubice

„25. Kongres ODS byl jiný. Nejdřív se zdálo být známkou masochismu zaplatit si, abych možná poslední letní den netrávil u vody, ale v obleku v centru Prahy. Stálo to však za to.

Kongres byl jiný. Neřešil základní programová témata, změny stanov nebo volbu nového vedení.

Víc než kdy jindy ukázal, že ODS není cizí ironie či sebeironie. Kongres ukázal snad všem nevěřícím, že ODS je v těžké opozici víc sexy, je atraktivní a zábavná. A kdo tomu doteď nevěřil, už teď ví: Petr Fiala fakt není nudný akademik.

A kdo by snad dosud pochyboval, musel uznat, že všichni představitelé ODS nejmíň o hlavu převyšují lídry ostatních politických subjektů. Nejen Petr Fiala je skvělý. Kdo nevěří, ať si proslovy přečte nebo poslechne, komentovat je nemá smysl. A bez obav – je čemu se i zasmát, ODS není partou sucharů.“

Petr Máca  - delegát za OS Ústí nad Orlicí

"Kongres měl být údajně jiný než kongresy předchozí. A byl jiný! Konečně! Nejen po organizační stránce. Slova pana předsedy nemá ani smysl komentovat, neboť mě nenapadají výrazy, aniž bych jeho proslov jimi nesnižoval. Jednotlivé bloky navodily někomu chybějící optimistické pohledy na budoucnost naší strany. Starostové, kteří jsou v čele svých obcí 6 volebních období, zasluhují nejen náš obdiv a zasloužené poděkování, ale zároveň jsou dobrým příkladem našich možností. Představení kandidátů do Senátu ČR ukázalo, že jsme nominovali morální autority, osobnosti, které jsou úspěšné ve své profesi, které ma jí spousty chvályhodných zájmů. Kandidáty slušné, vzdělané. Díky za takový Kongres, vedení ODS!

 Pavel Brandejs - delegát za OS Svitavy



Štítky:
25. kongres ODS