14. října 2015

RWE zmodernizovala teplárnu v Králově Dvoře, ceny tepla by se díky tomu měly snižovat

RWE investovala 71 milionů korun do modernizace teplárny v Králově Dvoře. Kompletní rekonstrukce a rozšíření dosavadního provozu zvýší spolehlivost dodávek elektřiny a tepla do bezmála 5 000 domácností. Zefektivnění výroby a distribuce by mělo vést k poklesu cen v následujících letech. Rekonstrukci a stavební práce zahájila RWE loni v listopadu. Do konce roku bude zařízení ve zkušebním provozu.

„Modernizací teplárny a zatím části přidružených rozvodů se nám podařilo snížit tepelné ztráty jak při výrobě, tak i při distribuci. Díky tomu uspoříme zákazníkům v Berouně ročně jeden a půl až dva miliony korun. Ceny pro domácnosti by se podle našich propočtů měly v následujících letech snižovat,“ řekl Zdeněk Kaplan, CEO RWE Energo, a dodal: „Dvě nově instalované kogeneračníjednotky umožňují výrobu elektrické energie i v letním období. Spolehlivost dodávek posilujeme i rekonstrukcí rozvodů. Právě jejich netěsnosti způsobovaly v minulých letech problémy.“

Rekonstrukce zahrnovala modernizaci provozu teplárny v Králově Dvoře a sekundárních rozvodů v okrsku výměníkové stanice VS2 v Berouně. RWE přestavěla dosud nevyužívané prostory výtopny, do kterých instalovala nový horkovodní kotel o výkonu 2,2 MW a dvě kogenerační jednotky o elektrickém výkonu 1,560 MW a maximálním tepelném výkonu 1,709 MW. V rámci modernizace došlo také k instalaci souvisejícího strojního a elektrozařízení, montáži nového potrubí, kouřovodů, prvků měření a regulace a k dalším stavebním úpravám objektu a komínů.

V místě dnešní teplárny byla již v roce 1346 založena huť. V roce 1860 tam byl zahájen provoz vysokých koksových pecí a o dvacet let později se pro zařízení začal používat název Králodvorské železárny. Po druhé světové válce byl podnik zestátněn a v následujících čtyřech dekádách došlo k postupnému rozšiřování provozu o slévárnu a válcovny ocelových pásů.

V roce 1994 byla ukončena přeměna státního podniku na akciovou společnost a její vnitřní transformace na několik firem. V květnu 2003 odkoupila od společnosti Králodvorské železárny teplárnu Králův Dvůr firma Harpen ČR. Z té se v rámci integračních procesů uvnitř skupiny RWE stala 1. dubna 2013 společnost RWE Energo.

Petr Vychodil

předseda místního sdružení