14. října 2015

RWE zmodernizovala teplárnu v Králově Dvoře, ceny tepla by se díky tomu měly snižovat

RWE investovala 71 milionů korun do modernizace teplárny v Králově Dvoře. Kompletní rekonstrukce a rozšíření dosavadního provozu zvýší spolehlivost dodávek elektřiny a tepla do bezmála 5 000 domácností. Zefektivnění výroby a distribuce by mělo vést k poklesu cen v následujících letech. Rekonstrukci a stavební práce zahájila RWE loni v listopadu. Do konce roku bude zařízení ve zkušebním provozu.

„Modernizací teplárny a zatím části přidružených rozvodů se nám podařilo snížit tepelné ztráty jak při výrobě, tak i při distribuci. Díky tomu uspoříme zákazníkům v Berouně ročně jeden a půl až dva miliony korun. Ceny pro domácnosti by se podle našich propočtů měly v následujících letech snižovat,“ řekl Zdeněk Kaplan, CEO RWE Energo, a dodal: „Dvě nově instalované kogeneračníjednotky umožňují výrobu elektrické energie i v letním období. Spolehlivost dodávek posilujeme i rekonstrukcí rozvodů. Právě jejich netěsnosti způsobovaly v minulých letech problémy.“

Rekonstrukce zahrnovala modernizaci provozu teplárny v Králově Dvoře a sekundárních rozvodů v okrsku výměníkové stanice VS2 v Berouně. RWE přestavěla dosud nevyužívané prostory výtopny, do kterých instalovala nový horkovodní kotel o výkonu 2,2 MW a dvě kogenerační jednotky o elektrickém výkonu 1,560 MW a maximálním tepelném výkonu 1,709 MW. V rámci modernizace došlo také k instalaci souvisejícího strojního a elektrozařízení, montáži nového potrubí, kouřovodů, prvků měření a regulace a k dalším stavebním úpravám objektu a komínů.

V místě dnešní teplárny byla již v roce 1346 založena huť. V roce 1860 tam byl zahájen provoz vysokých koksových pecí a o dvacet let později se pro zařízení začal používat název Králodvorské železárny. Po druhé světové válce byl podnik zestátněn a v následujících čtyřech dekádách došlo k postupnému rozšiřování provozu o slévárnu a válcovny ocelových pásů.

V roce 1994 byla ukončena přeměna státního podniku na akciovou společnost a její vnitřní transformace na několik firem. V květnu 2003 odkoupila od společnosti Králodvorské železárny teplárnu Králův Dvůr firma Harpen ČR. Z té se v rámci integračních procesů uvnitř skupiny RWE stala 1. dubna 2013 společnost RWE Energo.

Petr Vychodil

předseda místního sdružení
člen místní rady
místopředseda oblastního sdružení
člen regionálního smírčího výboru
starosta
zastupitel
krajský zastupitel
uvolněný starosta města