6. února 2013

Rožnov a další obce plánují akce proti těžbě v Dole Frenštát

Představitelé Rožnova pod Radhoštěm, Frenštátu pod Radhoštěm, Trojanovic a Kunčic se v pondělí 4. února sešli v Trojanovicích, aby projednali přípravu akcí podporujících zákaz těžby v Dole Frenštát. „Naším cílem je především zasypání Dolu Frenštát a odstranění černých staveb, mimo jiné těžních věží," uvedla starostka Rožnova Markéta Blinková s tím, že vedení OKD má nového ředitele, kterého chce Sdružení co nejdříve vyzvat ke schůzce. „Na tomto setkání představíme naše stanovisko, které je neměnné, a spočívá v tom, že musí být úplně zakázána těžba v Dole Frenštát, důl samotný musí být zasypán," doplnila starostka Blinková.


Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu v roce 2012 aktivně vystupovalo především v otázce odstranění staveb s propadlým kolaudačním rozhodnutím (jedná se celkem o 56 staveb) a připomínkovalo také surovinovou politiku a energetickou koncepci státu.


„Na dubnovém jednání zastupitelstva města předložím zprávu o činnosti Sdružení za rok 2012 a také představím aktivity, které plánuje Sdružení na letošní rok. Není dobré polevit a myslet si, že těžba a její otázka je uzavřena," uzavřela Markéta Blinková.