2. listopadu 2012

Zlínský kraj zrudne, povedou ho komunisté. A bývalí komunisté

Poprvé v historii Zlínského kraje přizval vítěz voleb ke spolupráci komunistickou stranu. A to navzdory tomu, že zde dostala nejméně hlasů ze všech krajů v zemi a že byly i jiné možnosti. Ukázalo se navíc, že komunistickou minulost má osm z devíti krajských radních.
Velmi reálná se například zdála koalice s lidovci, jejichž lídr Jiří Čunek dostal nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Příští čtyři roky však kraj povede spojenectví ČSSD, KSČM a Zemanovců.
Komunisté mají v radě kraje dva zástupce, ukázalo se však, že nebudou nijak osamocení. Komunistickou minulost má totiž osm z devíti radních kraje. Lubomír Nečas (SPOZ) sice do strany vstoupit nestačil, ale přiznává, že kdyby nepřišel 17. listopad, udělal by to.
"Od roku 1988 jsem byl takzvaný kandidát," řekl. Proto mezi bývalé členy KSČ počítáme i jeho. Jediný člen krajského vedení, kdo nepodepsal a ani se o to nepokoušel, je Taťána Nersesjan (ČSSD).
Komunisté nyní mají v koalici dva zástupce, Jaroslava Kučeru a Ivana Mařáka. Ten odmítá, že by komunistická minulost kolegů byla klíčem k sestavení koalice.
"Tohle jsem vůbec netušil, věděl jsem o Františku Čubovi, jinak o nikom. Určitě to ale není důvod, proč jsme se nakonec dohodli," reagoval Mařák. "Bývalí komunisté jsou ve všech stranách a 23 let po revoluci už to nemá smysl řešit," dodal.
Když odmítli Čunka, odřízli Vsetínsko
Lidé ovšem návrat komunistů do vládních funkcí vnímají a řeší. Někdo je vidí rád, jiný ne.
"Snad půjdu navrhnout přejmenování Zlínského kraje na Gottwaldovský," reagoval třeba jednatel Moštárny v Hostětíně Radim Machů.
Ze Vsetína zase zaznělo: "Lidé na Vsetínsku, kteří dali hlas Čunkovi, mohou mít pocit, že je kraj odřízl. To je chyba," uvedl v odpovědi lékař Michal Ziegler. Komunisté samotní mu v radě nevadí.
"Nebezpečí vidím v Zemanovcích, malá strana, která chce rozhodovat a být vidět," doplnil. Většina oslovených i mimo anketní odpověď zmínila, že za výsledkem vidí nízkou volební účast. V kraji totiž přišla jen necelá pětina voličů. Na tom mohli vydělat komunisté i lidovci, kteří mají disciplinované voliče. V celé zemi byla volební účast ani ne poloviční.
"Jsem z toho v šoku. Je to hodně mizerná odměna za to, že jsme se nechali před rokem 1989 od komunistů mlátit a zatýkat," řekl zlínský právník a signatář Charty 77 Stanislav Devátý.

 

Poprvé se noví radní i zastupitelé sejdou 7. listopadu. Jestli je termín, který padl na komunistické oslavy Velké říjnové socialistické revoluce symbolický, kraj nekomentoval.

Autor: Petra Procházková

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/zpackane-volby-daly-totiz-silu-komunistum-f2a-/domaci.aspx?c=A121027_1846422_zlin-zpravy_ppr