8. října 2019

V pohybu je život

Sylva Knedlová (* 1934), rozená Pešková, se po celý život věnuje dvěma věcem: sportu a učení. Díky vedení rodičů se stala členkou Sokola a později se věnovala zejména gymnastice a atletice. Od mládí pečovala o mladší sourozence a především sestru Boženku, která v době Druhé světové války těžce onemocněla. Od roku 1990 působí v zastupitelstvu Fryštáku a za tu dobu prošla všemi volenými funkcemi. Paní Knedlová je členkou místního sdružení ODS ve Fryštáku.

Sylva Knedlová, rozená Pešková, přišla na svět 1. ledna 1934 ve Zlíně. Pocházela ze šesti dětí. Její matka vykonávala práci porodní asistentky a otec byl zaměstnancem v lisovně Baťových závodů. Rodina se účastnila na životě Sokolské obce a udržovala styky s Baťovými. Sylva byla například focena na jejich reklamní prospekty. Od Baťových dostávali také k testování dětskou obuv. Za Druhé světové války byl Sylvin otec zatčen gestapem pro poslech zahraničního rozhlasu. Krátce před únorovým pučem roku 1948 odjela její starší sestra Marie s manželem, který pracoval jako inženýr pro Baťův závod, do Indie. Brzy nato se Sylvin bratr Oldřich pokusil s dvěma kamarády o útěk do zahraničí. Jako jediný z trojice přežil, ale byl zadržen a několik let si pak odpykával trest v jáchymovských uranových dolech. Po propuštění sloužil u PTP stejně jako jeho bratr Jan. Od mládí Sylva sportovala. Cvičila gymnastiku, věnovala se baletu a pod vedením Dany Zátopkové sbírala ceny v atletice. Po absolvování základní školy a ročního kurzu byla překvapivě přijata na zdravotní školu. Po roce studia přešla na Pedagogické gymnázium v Kroměříži. Po maturitě nastoupila dálkové studium pedagogiky pro střední školy v Olomouci s aprobací pro tělesnou výchovu a český jazyk. Učila pak převážně ve Fryštáku, kde se seznámila se svým budoucím manželem a založili společně rodinu. Během své praxe se coby nestraník potýkala s řadou problémů. Společně s manželem jim byl například krácen plat o osobní ohodnocení, na které neměla podle tehdejších pravidel nárok. Celý život se věnovala aktivně sportu, zastávala řadu sportovních funkcí v různých organizacích (náčelnice okresu i kraje v UVČSTV a posléze i členka předsednictva) a po roce 1989 působila i v zastupitelstvu. I v důchodu stále učí na Základní škole Fryšták.


Více na https://www.pametnaroda.cz/cs/knedlova-sylva-1934

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Veřejnosti je přístupná online od roku 2008 jako databáze pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století a zažili dva totalitní režimy — nacismus a komunismus. Příběhy pamětníků ukazují, jak tyto režimy ovlivňovaly životy jednotlivců, a umožňují nahlédnout jejich podstatu.

Paměť národa je přístupná pro všechny zájemce, registrované i neregistrované, pro studijní účely jako další pramen poznávání minulosti nebo pro poučení o naší historii.

Sbírku Paměť národa spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum (latinsky po válce), založená v roce 2001 novináři a historiky, kteří si uvědomili, jak podstatné je zaznamenat osobní vzpomínky na druhou světovou válku a komunismus.

Post Bellum sbírku spravuje ve spolupráci s partnerskými organizacemi – Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Při dokumentaci a archivaci svědectví spolupracuje Post Bellum také s Českou televizí a desítkami partnerů z Evropy, Ruska, USA a dalších zemí.

Příběh Sylvy Knedlové byl zdokumentován v rámci projektu Příběhy regionu - Střední Morava.

Štítky:
30 let svobody