18. března 2019

Sport (nejen) ve Zlíně

Místní sdružení Občanské demokratické strany ve Zlíně zve širokou odbornou i laickou veřejnost na otevřené diskuzní setkání „Sport (nejen) ve Zlíně“ s poslancem Parlamentu České Republiky Jakubem Jandou, bývalým reprezentantem ve skocích na lyžích. Jeho spoludiskutujícími budou Bohumil Kožela, dlouholetý zlínský hokejový hráč, trenér a funkcionář, a Zdeněk Grygera, bývalý český fotbalový reprezentant a současný sportovní ředitel FC Fastav Zlín. Akce se uskuteční v pondělí 25. března od 17:00 v Alternativě – kulturním institutu ve Zlíně.

Tématem debaty bude podpora sportu ze strany státu a města, současné problémy, které oblast sportu tíží a možná východiska a řešení. Jakub Janda se dlouhodobě aktivně angažuje například v záměru vzniku Národní sportovní agentury a nedávno navrhl, aby její sídlo bylo v Ostravě, intenzivně se také zabývá projektem revitalizace skokanského areálu ve Frenštátě pod Radhoštěm s cílem uspořádat zde Světový pohár mužů v roce 2023. Zlínská ODS se v rámci zastupitelstva a rady města zase podílí například na přípravách rekonstrukce Zimního stadionu Luďka Čajky, která jsou už v pokročilé fázi, a v rámci komisí zástupci ODS spoluutvářejí doporučení radě k řešení problematiky sportu ve městě.

Jakub Janda je rodákem a patriotem z Frenštátu pod Radhoštěm, bývalým vrcholovým sportovcem a olympionikem. Svou profesionální sportovní kariéru odstartoval vstupem do Světového poháru roku 1996. Je držitelem českého rekordu ve skoku na lyžích z roku 2003 ve slovinské Planici a držitelem vítězství světového letního Grand Prix 2005. Třikrát stanul na stupních vítězů Světového poháru. V roce 2006 se stal jeho vůbec prvním českým držitelem a zároveň také vítězem Turné čtyř můstků. Českou republiku čtyřikrát reprezentoval na Olympijských hrách. Od roku 2008 se jako člen ODS aktivně věnuje politice, zejména v tématech sportu, tělovýchově a tělesné kultury. Od roku 2018 je předsedou Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky.

Bohumil Kožela s hokejem začínal v pěti letech v rodném Uherském Ostrohu na mrtvých ramenech řeky Moravy. Žákovská léta strávil na přírodním ledě tamního hokejového klubu až do svých 15 let. Od roku 1953 studoval na průmyslové škole strojnické ve Zlíně, kde pokračoval v dorosteneckém týmu HC Spartak a následně i za muže až do vojny, kterou v letech 1957–1959 absolvoval v tehdy druholigové Dukle Zvolen. Následoval návrat do Zlína, kde se hokej sjednotil pod hlavičku TJG a klub otevřel umělou ledovou plochu. Tehdy Gottwaldov postoupil do národní hokejové ligy. Následně i s Koželou v sestavě postoupil poprvé do nejvyšší soutěže. Až do sezony 1967–1968 oblékal barvy Gottwaldova. Připsal si 6 ligových sezon s bilancí 156 zápasů 19 gólů a 18 asistencí. Odehrál i tři ročníky v druhé nejvyšší soutěži. V sezoně 1968–1969 odešel na hostování do Vsetína, kde ukončil hráčskou kariéru. V dalších sezonách pracoval v klubu jako trenér juniorů a mnohokrát i u mužů jako hlavní trenér v první národní hokejové lize úspěšným postupem a třikrát jako zachránce prvoligové příslušnosti. V 70. letech pracoval v trenérsko-metodické radě klubu. V roce 1976 absolvoval první ročník trenérské školy, kterou opustil po pracovním zařazení na vedoucího konstrukce. Na počátku 80. let vstoupil do vedení klubu jako vedoucí sportovního úseku. Od té doby pracoval v různých funkcích ve vedení klubu. V letech 1988–1989 ve funkci předsedy klubu, následně v představenstvu společnosti a od roku 1997 do roku 2003 jako generální manažer. V souvislosti s poslední funkcí se angažoval i ve vedení APK. V letech 1999–2001 působil jako viceprezident a 2001–2004 jako prezident APK, z čehož vyplývala jeho činnost ve výkonném výboru svazu ČSLH. Proto měl v roce 2004 jedinečnou možnost předat na „svém“ domácím stadionu Luďka Čajky mistrovský pohár Miroslavu Okálovi. Dnes je členem návrhové komise Síně slávy českého hokeje.

Zdeněk Grygera začínal s fotbalem v Holešově, poté byl do osmnácti ve Zlíně a do léta 2000 v Drnovicích, odkud přestoupil do Sparty, kde stal jedním z klíčových mužů obrany. V červenci 2003 přestoupil do Ajaxu Amsterdam. Na začátku roku 2007 se s půlročním předstihem dohodl na přestupu s italským Juventusem, který pak v létě realizoval. V létě 2011 odešel do anglického Fulhamu. V letech 2001–2009 oblékal dres české fotbalové reprezentace, za níž odehrál celkem 65 zápasů. V roce 2013 svou úspěšnou kariéru ukončil. Od roku 2015 působí jako sportovní ředitel zlínského fotbalového klubu FC Fastav Zlín, který je účastníkem nejvyšší české soutěže.