MUDr. Vít Kaňkovský

Povolání: ortoped, poslanec
*1970

Politická příslušnost: KDU-ČSL

Životopis

MUDr. Vít Kaňkovský se narodil v roce 1970 v Brně. Od dětství žije na Vysočině. Vystudoval Gymnázium O. Březiny v Telči a Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po promoci krátce pracoval v Brně v Nemocnici Milosrdných bratří jako chirurg, od roku 1996 se věnuje oboru ortopedie a traumatologie pohybového aparátu. Úspěšně složil z tohoto oboru I. a II. atestaci a absolvoval několik zahraničních stáží v Německu a Rakousku. Od roku 2000 pracuje v havlíčkobrodské nemocnici, kterou v letech 2006–2011 vedl jako ředitel. V současné době zastává funkci primáře centrálních operačních sálů a centrální sterilizace a nadále se věnuje práci ortopeda a traumatologa.

Do komunální politiky vstoupil jako nestraník v roce 1998, od té doby zastává funkci městského zastupitele v Třešti, v roce 2012 vedl jako nestraník kandidátku KDU-ČSL pro volby do Zastupitelstva Kraje Vysočina a přivedl ji k zisku 7 mandátů, mandát krajského zastupitele obhájil i v letech 2016 a 2020. V roce 2013 v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval na 3. místě a byl díky preferenčním hlasům zvolen poslancem. Mandát následně obhájil i v roce 2017. Ve Sněmovně se prioritně věnuje zdravotní a sociální politice a zastává pozici místopředsedy výboru pro zdravotnictví. Dlouhodobě akcentuje řešení problémů zdravotnictví v regionech a snižování rozdílů v dostupnosti zdravotní péče ve velkých městech a na venkově.

V roce 2017 získal ocenění Gentleman silnic za pomoc při záchraně života těžce zraněného motorkáře. Za tento čin převzal i Záslužnou medaili Kraje Vysočina. Vít Kaňkovský je ženatý, s manželkou Magdalenou a 4 dětmi žije v Třešti na Jihlavsku.

V rámci KDU-ČSL zastává funkci předsedy krajské organizace KDU-ČSL na Vysočině, je členem Celostátního výboru a předsedou zdravotní komise KDU-ČSL.