2. ledna 2013

Předem vybrané střepy informací a vzpomínek

Ne nadarmo se říká, že každému našemu dni, týdnu a natožpak roku bychom měli věnovat své vlastní osobní ohlédnutí. Přesto se mi zdá, že nás stále častěji a stále s větším důrazem a intenzitou informují zprostředkovaně jiní.

Skoro všichni čteme noviny, posloucháme rádio, díváme se na televizi a v poslední době nás čím dál více pohlcuje všudypřítomný internet. Všechna tato média nám nabízejí informační zkratku a náš obraz dne, týdne či roku je potom určen zejména událostmi, které právě tato média ukazují, zdůrazňují, komentují či připomínají. Jedná se vlastně o jakési předem někým vybrané střepy z vybraného dne, týdne či roku.

Tyto střepy nebo chcete-li informace jsme si bohužel ve většině zvykli docela odevzdaně konzumovat a co bývá ještě horší, jaksi automaticky si z nich často sestavujeme, a následně přijímáme za svůj ucelený obraz o životě, který žijeme. Máme totiž přirozenou tendenci zapomínat, že se jedná pouze o střepy, často o střepy účelově vybrané. Takto vybrané střepy nejsou a ani nemohou být uceleným a pravdivým obrazem života, který žijeme. Je tomu tak například proto, že spousta dalších jiných střepů, tedy informací nám totiž z různých důvodů chybí.

Protože je začátek roku, dovolím si i já Vám nabídnout několik střepů, které jsem ve městech svého senátního obvodu v roce 2012 viděl a zachytil a které mě z různých důvodů zaujaly.

Viděl jsem, jak v Polné slavnostně zpřístupnili chrám Nanebevzetí Panny Marie, zaznamenal jsem vynikající třetí místo Jihlavy v celosvětové „olympiádě“ měst, mám radost z úspěšné prezentace třešťských betlémů v Praze nebo z úspěchů Brtnice v soutěži Zlatá jeřabina, těší mě po více než dvaceti letech opravená Štěpnická a další ulice v Telči, vnímám úspěšné aktivity Dačic v rámci národní sítě Zdravých měst v ČR a určitě je moc dobře, že ve Slavonicích úspěšně dokončili rekonstrukci čistírny odpadních vod a byla zahájena stavba Spolkového domu.

Dočetli jste samé pozitivní zprávy? Ano, četli jste správně, vybral jsem a v jedné větě vyjmenoval samé pozitivní střepy, samé pozitivní informace. Udělal jsem to schválně, a to proto, že dnes a denně vidím, že nejen v našich městech, ale i obcích se mnoho věcí daří. Svým maličkým souborem střepů a střípků z našich měst jsem to nyní na začátku roku chtěl připomenout a možná tím i náš životní obraz alespoň trochu doplnit a zároveň takto trochu neobvykle zároveň popřát šťastný nový rok.

RNDr. Miloš Vystrčil

člen místní rady