13. prosince 2012

Europoslanci ODS varují před bankovní unií

Štrasburk - Evropský parlament nebude zatím hlasovat o dohledu nad evropskými bankami a dalšími součástmi tzv. bankovní unie. Po krachu jednání unijních ministrů financů minulý týden musí parlament počkat na oficiální podobu nového návrhu, teprve potom obnoví vyjednávání se členskými státy.

Europoslanci ODS se rozhodně staví proti jakémukoliv pokusu zapojit národní fondy pojištění vkladů do nově vznikajícího systému pojištění vkladů. To by podle mluvčího europoslanců ODS pro hospodářské a měnové otázky Ivo Strejčka fakticky znamenalo, že čeští střadatelé budou ručit svými vklady za vklady střadatelů v bankách v jiných částech eurozóny.

Dosud předkládaný návrh rovněž omezuje roli České národní banky a předává její pravomoci do rukou centrálních bankéřů mimo Českou republiku. „ČNB jako dohledový orgán nad stabilitou českého finančního sektoru musí mít poslední slovo, kterým bude moci zabránit převádění aktiv a vkladů z českých bank mimo území ČR. ČNB dlouhodobě odvádí na českém bankovním trhu dobrou práci a nevidím důvod, proč by měla být nahrazena nadnárodní institucí, která bude sledovat jiné zájmy, než je stabilita českého bankovního trhu a jistota pro české střadatele,“ uvádí Strejček.

ODS také požaduje, aby pravidla rozhodování v tzv. Evropské bankovní autoritě byla nastavena tak, že zamezí soustavnému přehlasovávání nečlenů bankovní unie jejími budoucími členy.

Návrh umožňuje přeměnu dceřiných bankovních společností v pobočky, což představuje pro Českou republiku značné riziko. „V takovém případě by mohlo docházet k tzv. vnitrofiremní finanční pomoci bez vlivu českých orgánů bankovního dozoru, což ve svém důsledku znamená ohrožení stability finančních institucí na českém území,“ uzavírá Strejček.