24. září 2021

Strážníci na rozcestí

Mezníkem vzniku novodobé městské policie bylo vydání zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii, účinného od 1.1.1992. Tímto zákonem získala městská policie status samostatného městského subjektu a její zaměstnanci se poprvé stali strážníky s příslušnými pravomocemi.

Každodenní činnost strážníků vyžaduje zvláštní kvalifikaci se speciálními nároky na fyzickou kondici, která je důležitým předpokladem pro výkon zásahů vůči podezřelým osobám páchající přestupky, přečiny a zločiny, vůči narušitelům veřejného pořádku s projevy agresivity po požití alkoholických nápojů, omamných a psychotropních látek apod. Toto permanentní nasazení, které je zcela specifické, brání vykonávat tuto činnost efektivně až do dosažení důchodového věku. Strážníci ve věku od 50, resp. 55 let, už tak nejsou schopni v žádoucí kvalitě plnit úkoly městské policie.

A tady vzniká asi největší problém městské policie současnosti. Strážníci stárnou. Průměrný věk strážníků městské policie se zvyšuje. Rozmezí 40 – 45 let není výjimkou. Noví a mladí nepřicházejí. Nutně potřebujeme novou generaci strážníků. Je potřeba před dnešní strážníky postavit vizi, co bude v jejich předdůchodovém věku. Zároveň motivaci pro výkon povolání strážníka v aktivním fyzickém věku. Jinak v horizontu 10 let riskujeme zhoršení bezpečnosti ve městech.

Inspirovat se možná můžeme na Slovensku. Řešením by mohlo být zvláštní sociální pojištění strážníků. Jde o příspěvek za práci u městské policie, kdy oprávněnou osobou na uplatnění nároku je příslušník městské policie, jehož pracovní poměr u městské policie skončil a který je měsíčně vyplácen např. za následujících podmínek:

• Dovršení věku nejméně 56 let a pracovní poměr u městské policie trval nejméně 25 let.
  • Nárok zaniká dovršením důchodového věku.
  • Výška příspěvku je 60% průměrné mzdy strážníka.
  • Pojistné platí příslušník městské policie, jehož pracovní poměr u městské policie trvá.
  • Sazba pojištění je 3% z vyměřovacího základu sociálního pojištění.

Systém by měl fungovat na bázi samofinancování. Šlo by o doplnění zákona o obecní policii.

Vím, že se tím zabývali již mnozí. Mě ten problém také zajímá a návrh řešení mi připadá logický.

Vždyť po strážnících přece chceme, aby všichni byli v ulicích, a ne v kanceláři!!!!!

Ing. Libor Turek, Ph.D.

předseda oblastního sdružení