29. března 2019

V oblasti památkové péče se od loňska změnilo snad jen to, že kraj pro rok 2019 dal do rozpočtu na obnovu památek pouhých 10 milionů

Zastupitel ODS Jiří Kulhánek v Listech Ústeckého kraje odpovídal v rubrice „Můj názor“ na otázky: „Co podle vás úspěšný zápis na seznam UNESCO může přinést nejen danému místu, ale celému regionu a kraji? Může podle vás být přínosem nejen v oblasti cestovního ruchu?“ Mezi nominacemi usilujícími o zápis na seznam kulturních památek UNESCO jsou hned tři místa v Ústeckém kraji. Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří, Pevnost Terezín a Žatec – město chmele. O 22 hornických lokalitách v Krušných horách by komise této prestižní značky měla rozhodnout už letos v létě.

Milí čtenáři, téma uvedené v záhlaví této rubriky, kam můžeme jako zastupitelé vyjadřovat své názory pouze na připravená témata, je stejné jako před rokem. Krajské noviny jsou prostě kreativní. V oblasti památkové péče se od loňska změnilo snad jen to, že kraj pro rok 2019 dal do rozpočtu na dotační titul obnova památek pouhých 10 milionů. Vloni po naší intervenci, bylo milionů dvacet. Kde ale brát, když je potřeba nakoupit drahé autobusy a provozovat drahou dopravu v režii našeho kraje. Ony také chybí peníze na dofinancování provozu v domovech pro seniory v našem kraji, jedná se o několik desítek miliónů. MPSV dostalo za úkol od předsedy vlády šetřit, a tak kraj dostal méně. Kdopak a z čeho ztrátu dofinancuje?

Zajímavé téma pro názor zastupitelů se nabízí i po posledním březnovém zasedání zastupitelstva kraje, kdy došlo k rozkolu v koalici mezi KSČM a ČSSD. Příčinou jsou prý změny v kompetencích a také ve výsledku personálního auditu, který si nechal kraj zpracovat. Audit stál cca 2 mil. z veřejných peněz a je pravděpodobně „tajný“. Výsledek dorazil na kraj již v říjnu loňského roku a dodnes jej znají zřejmě jen zasvěcení, byť jsem jej chtěl poslat již vloni v listopadu, letos v lednu a naposledy v březnu na zastupitelstvu. Copak zajímavého asi audit objevil? Pravděpodobně zjistil to, co už víme dávno i bez auditu. Nadbytečné počty úředníků, nekoncepční vedení úřadu a s tím spojené naddimenzované výdaje úřadu. Tak až se k auditu konečně dostaneme a budeme jeho výsledky zavádět do praxe, tak jistě ušetříme zdroje například i na památky, a nejen na ty, které aspirují do zápisu na seznam UNESCO.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje