9. listopadu 2022

Koalice SPOLU oslovila předsedy klubů a zkouší odblokovat patovou situaci v Praze

(www.ods.cz/region.prazsky) Dnes se uskutečnilo první jednání předsedů pražských zastupitelských klubů koalice SPOLU pro Prahu, Pirátské strany a hnutí STAN. Důvodem schůzky, kterou iniciovala koalice SPOLU, je snaha odblokovat patovou situaci v Praze a sestavit stabilní a transparentní pražskou vládu, která bude reprezentovat výsledky voleb a přání Pražanů.

„Setkali jsme se v příjemné atmosféře a vzájemně jsme se informovali, jaká panuje v klubech nálada po ustavujícím zastupitelstvu. Vzali jsme na vědomí, že předseda pirátského zastupitelského klubu Daniel Mazur jednal jako zástupce Aliance. Na našem postoji, kdy preferujeme městskou koalici na vládním půdorysu, se v tomto směru stále nic nemění. Vyjádřil jsem připravenost reagovat za koalici SPOLU na nabídku Aliance obratem, protože nemáme zájem jednat s Aliancí, ale jen s Piráty a STAN. Dnešní schůzka každopádně potvrdila zájem a připravenost potenciálních koaličních partnerů na dalším vyjednávání, a proto jsme se dohodli na dalším společném jednání předsedů klubů na tento pátek,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček s tím, že s těmito závěry seznámí vyjednávací týmy a domluví následný postup.

Koalice SPOLU pro Prahu stále věří ve vytvoření většinové koalice na vládním půdorysu, jejímž smyslem je nejen spojení liberálně konzervativních stran, ale také podpora Prahy současnou vládou ČR. „Většina klíčových staveb, které jsou dlouhá léta nesmyslně zastavena, se bez podpory státu neobejde. A proto chceme pro Pražany vytvořit natolik pevné vedení města, které dokáže s nynější vládou nejen komunikovat, ale společně dokáže posunout tak potřebné projekty, jako jsou kupříkladu okruhy a spojení na letiště, kupředu,“ uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Tuto variantu koalice navíc podpořili všichni předsedové vládních stran vyjma předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše. Z postojů a vyjádření Pirátů je evidentní, že prozatím dávají přednost účelově vytvořené povolební alianci s Prahou sobě před koalicí, která nabízí stabilitu a efektivní řešení problémů Prahy. „My nejsme ti, kdo brzdí vyjednáni koalice na vládním půdorysu. Chceme se domluvit, a proto jsme zkusili zvolit jinou cestu – přes předsedy klubů. Osobní animozity opravdu musí jít stranou. Pražané potřebují silnou a efektivní vládu. Jen doufám, že už si to uvědomil i dosluhující primátor Hřib, který svým dosavadním jednáním moc uzavření koalice na vládním půdorysu nepřispíval,” uzavřel předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.