30. září 2013

Občané jako pokusní králíci v experimentu uzavírání Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu

„Nábřeží žije“, to je název podivného experimentu schváleného radou hlavního města Prahy pod vedením primátora Hudečka (TOP09), který spočívá v uzavření Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu po dobu pěti sobot mezi 8. a 22. hodinou. V těchto dnech se nábřeží mění v pěší zónu ohraničenou křižovatkami Smetanovo nábřeží/Národní třída a Křížovnická/Platnéřská.

Podle organizátorů, jimž jsou Útvar rozvoje hlavního města Prahy a iniciativa Auto*Mat, tím prý na nábřeží vznikne unikátní prostor pro prezentaci aktivit občanů, institucí a podniků působících v jeho okolí.  Tyto akce mají mít údajně přínos pro dlouhodobé zlepšení podmínek pro život v Praze a pomohou rozvoji otevřené diskuze o podobě centra Prahy a jeho dopravního zklidnění. Co je jejich reálným výsledkem? Musím zmínit diskutabilní kvalitu programu, jehož hlavní náplní je komerční prodej nejrůznějších produktů. Nelze opomenout ani podivnou organizaci, kdy mezi pěšími návštěvníky projíždějí tramvaje, k dispozici není hygienické zajištění, chybí WC i možnost umytí rukou. Vše zmíněné však může být věcí názoru a je možné, že některým lidem se tento typ akcí líbí. Co ale není otázkou vkusu, a bohužel ani nebylo předmětem nějaké diskuse, je jednoznačně negativní dopad tohoto experimentu na kvalitu života mnoha obyvatel Prahy 1. Uzavření Smetanova nábřeží, které patří k páteřním komunikacím v centru města, jim totiž způsobuje i při slabším víkendovém provozu nemalé problémy. Především dochází k přesunu odkloněné dopravy do přilehlých ulic a uliček Starého Města a Malé Strany, které na takový nápor dopravy nejsou ani zdaleka dimenzované. Na mnoha místech tak vznikají zácpy a dopravní chaos, který obyvatelům spolehlivě mění klidnou sobotu v peklo. Aby toho neměli málo, tak řadě z nich toto dopravní omezení komplikuje jejich cesty za vlastním programem, neboť třeba jen domů z nákupu. Ke svým obydlím se totiž musejí prokousávat složitými objížďkami a stát v již zmíněných zácpách. To považuji za nepřípustné a absolutně nefér. Copak obyvatelé Prahy 1 nemají právo na normální, nikým neomezovaný život a bydlení? Proč musejí trpět jen proto, že někdo dostal nápad udělat si na nábřeží piknik? Bydlení v centru Prahy má svá specifika. Jeho kvalitu snižují davy turistů, často popíjejících a hlučných. Občanům komplikují život časté sportovní, kulturní i společenské akce. Přesto tu bydlí a snaží se vést normální sousedský styl života a tím zachovat příjemnou atmosféru lokality. A nyní přijde někdo, bohužel dokonce ve spolupráci s primátorem, a dá jim pod „bohulibou záminkou“ zklidnění ránu přes záda v podobě dopravního šílenství přímo pod okny. Myslel vůbec někdo na tyto občany? Vzal je v potaz při plánování těchto experimentů? Jsem přesvědčena, že ne a nehodlám tomu jen nečinně přihlížet. Spolu s kolegy z ODS Praha 1 uděláme vše proto, abychom tomuto nesmyslu zabránili a nedopustili jeho opakování, nebo nedej bože rozšiřování. Občané Prahy 1 již začali sepisovat petici. My ji maximálně podpoříme a hodláme využít i další cesty, jak se ozvat. Jako zastupitelé Prahy 1 za ODS připravujeme otevřený dopis primátorovi hlavního města Prahy a všem zastupitelům, ve kterém vyzveme k zastavení podobných pokusů na lidech a respektování práva obyvatel Prahy 1 na normální život.

JUDr. Jaroslava Janderová

členka MR MS ODS Praha 1