25. září 2013

Podpora kvality ve školství

Po roce 1989 vznikla živelně řada středních a vysokých soukromých škol, kde v mnoha případech byla přednostní ekonomická stránka projektu než ta výchovně-vzdělávací.

Hlavním cílem tak bylo naplnění tříd, a to bez ohledu na předpoklady a schopnosti samotných studentů. To zmiňovaným školám umožňuje podpora ze strany státu díky tzv. normativům, lidově řečeno „paušálu na hlavu“. Konkrétní důsledky celého systému se pak projevují na snižování kritérií pro přijímání studentů a diskutabilní úrovni závěrečných zkoušek, které jsou mezi sebou často neporovnatelné. Jako člověk s dlouholetou pedagogickou praxí jsem pro zavedení standardů ve školství, jejichž prioritou bude kvalita studentské základny na školách, nikoliv kvantita.

V poslední dekádě se objevil trend zakládání soukromých středních škol, v rámci kterých jsou nároky kladené na uchazeče o studium cíleně snižovány tak, aby byl přijat vyšší počet studentů, který pak škole přináší více „peněz na hlavu“. Z pohledu svobodného přístupu ke vzdělání by se tento stav mohl jevit jako trend pozitivní. Nicméně, podíváme-li se na problematiku z pohledu kvality, leckdy bychom těžko rozeznávali, zda jde o vzdělávání, nebo spíše jen o podnikatelský záměr zakladatelů vzdělávací instituce. V mnohých případech výuka na jednotlivých soukromých středních školách skutečně pokulhává.

Dle oficiálních statistik se úroveň našeho školství v porovnání s jinými evropskými zeměmi neustále propadá. Je více než nutné celý systém středního a návazně i terciárního vzdělávání optimalizovat, adaptovat jej na potřeby pracovního trhu a nastavit funkční mechanizmy pro další rozvoj do budoucna. Chci se proto zaměřit na vybudování standardů, které by kvalitu vzdělávání podporovaly. Jedině tak bude naše školství schopno dostatečně kvalitně připravit naše potomky na konkurenční prostředí této moderní a dynamicky se vyvíjející společnosti.

Mgr. Karel Hanzlík

uvolněný starosta obce
předseda místního sdružení
1. místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady