16. ledna 2013

Irské předsednictví může oslabit bruselskou fobii z odlišných názorů

Menší státy většinou mívají na evropskou integraci realističtější pohled, což je patrné i z priorit, na které chce předsedající Irsko klást v příštím půlroce důraz. Mohli bychom se tak dočkat nastolení některých témat, která byla doposud eurofederalistickou většinou opomíjena. Ve Štrasburku to řekl šéf europoslanců za ODS Jan Zahradil, který ve svém projevu zároveň popřál Irům mnoho úspěchů.

 
Mezi očekávání spojená s irským předsednictvím EU lze podle Jana Zahradila zařadit i upevnění transatlantických vztahů, které byly v posledních letech odsunuty na druhou kolej, nebo dotažení řady mezinárodních obchodních smluv rozšiřujících tržní obzory Evropské unie, jejichž přijetí se právě v Evropském parlamentu stalo rukojmím v politickém soupeření.
 
 
Celý projev Jana Zahradila:
 
„Pane ministerský předsedo, paní ministryně, 
 
rád Vás vidím zase po několika týdnech, vzpomínám na naše setkání v Dublinu, a přeji Vašemu předsednictví úspěch. Těším se na něj. 
 
Věřím, že to bude předsednictví zdravě realistické, jak to tak většinou bývá u předsednictví těch menších evropských zemí. 
 
Líbí se mi, že jste ve svých prioritách zmínili mezinárodní obchod. Máme tady řadu rozdělaných mezinárodních smluv, bohužel někdy v tomto parlamentu se právě obchodní politika stává tak trochu rukojmím politického soupeření, které do toho nepatří. Na to si asi budete muset zvyknout a doufám, že se Vám to podaří prorazit.
 
Stejně tak se mi líbí, že jste ve svých prioritách zmínili důležitost transatlantických vztahů. To se tady bohužel často neslyší. Fakt je, že za Obamovy administrativy se Spojené státy věnují trochu jiným oblastem světa, než je zrovna Evropa, tak doufám, že i to se podaří s Vaší pomocí změnit. 
Pokud jde o budoucnost Evropy, bohužel tady existuje určitá fobie z jiných názorů. Různí eurofederalisté odmítají slyšet alternativní vize Evropské unie. Já jsem přesvědčen, že ani to nebude Váš případ a že přispějete k plodnému dialogu v této věci. 
 
Takže Vám přeji aby, jak už jsem řekl v Dublinu, Vaše předsednictví bylo jako irská whisky. Aby mělo chuť, aby mělo barvu a aby ho bylo pokud možno plná sklenice.“ 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení