20. prosince 2012

Svým protivníkům ustupovat nebudu

Na začátku roku to vypadalo, že má má Prahu a pražskou ODS pevně v rukou. Teď už ne. Primátor Bohuslav Svoboda problémy nezastírá. "Pravdou je, že přišlo období, kdy se zaktivizovaly určité skupiny, které se pokusily situaci zvrátit v můj neprospěch," připouští v rozhovoru.

- Kdy ten tlak započal?

Výrazně zesílil v souvislosti s děním v Dopravním podniku a počínáním pana ředitele Liche. Až do té doby to bylo v podstatě všechno v pohodě. Problém se netýká jen ODS, protože celé to probíhalo v režii předsedy dozorčí rady pana Nouzy z TOP 09. Příznačné je, že to bylo v okamžiku, kdy se ve firmě začaly vyjednávat nové podmínky smluv, které byly doposud pro hlavní město i Dopravní podnik velmi nevýhodné, například smlouva na nákup tramvají.

- v tom spatřujete onen zlomový okamžik?

Ano, to cítím jako zlomový bod. A pravdou je, že boj o pana Liche jsem prohrál, protože náš koaliční partner se postavil za svého předsedu dozorčí rady. A stál proti mému názoru i názoru Zdeňka Tůmy, volebního lídra TOP 09. Na to navázala snaha některých skupin, aby na jednání pražského regionálního sněmu ODS došlo k převolení vedení. Cílem nepochybně mělo být, abych byl odvolán z funkce předsedy pražské ODS a následně abych skončil i ve funkci primátora. Velice rychle se ale ukázalo, že většina delegátů má jiný názor.

- Teď se tedy cítíte pevný v kramflecích?

Nyní tu situaci vidím jako stabilizovanou. Náš postoj - jak my chápeme pravicovou politiku, tedy jako politiku postavenou nejen na myšlence volného trhu, ale i na morálce a slušnosti - má, doufám, v pražské ODS většinovou podporu. Jak dlouho to vydrží, to v politice nikdy nedokážete odhadnout.

- Mluvíte mlhavě o skupinách, které jdou proti vám. Koho konkrétně považujete za klíčového protivníka - bývalého šéfa pražské oDS Borise Šťastného, nebo s ním pojeného podnikatele Tomáše hrdličku?

Myslím, že politicky schopnější je pan Hrdlička a že ten stojí v pozadí většiny příběhů.

- S hrdličkou býval v časech primátora Pavla Béma spojován i lobbista roman Janoušek. Na jeho jméno již nikde nenarážíte?

Ne, nenarážím. Vídávám ho pouze na fotografiích v novinách.

- Jak si například vysvětlujete, že řady vašich věrných opustil náměstek Josef Nosek? Přetáhli ho "hrdličkovci"?

To si nemyslím. Já to vnímám jako názorový střet, který se týká vývoje v Dopravním podniku. Náš problém je tedy primárně v odborné rovině, kdy já například říkám, že se má o změnách dopravního systému více diskutovat se starosty městských částí. Že to má i jisté politické konsekvence, to je ale pravda.

- za dva roky budou další volby? Chtěl byste i po nich zůstat pražským primátorem?

Ta otázka je předčasná. Teď na ni neumím odpovědět.

- Tak jinak. Pan hrdlička a lidé kolem něho vás za volebního lídra už určitě chtít nebudou. Ulehčíte jim práci?

Určitě neulehčím.

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor