19. prosince 2012

Poslanci ODS navrhnou změnu zákona, která pravomocně odsouzeným zákonodárcům odejme plat

Již na začátku roku předloží poslanecký klub ODS návrh změny zákona o platech, která zamezí tomu, aby pravomocně odsouzení poslanci či senátoři pobírali po dobu výkonu trestu plat.

Poslanci se na tom usnesli dnes na mimořádném zasedání poslaneckého klubu v reakci na včerejší pravomocné odsouzení poslance Romana Pekárka. Poslanci ODS ho také opakovaně vyzvali, aby bezodkladně složil poslanecký mandát.
 
„Pokud jde o výkon mandátu, nezbývá nám než Romana Pekárka znovu vyzvat, aby poslanecký mandát bezodkladně složil. Považujeme za nemožné, aby pravomocně odsouzená osoba vykonávala poslanecký mandát,“ uvedl po jednání klubu jeho předseda Marek Benda. „Přijdeme ale také s konkrétním návrhem zákona, který stanoví, že pravomocně odsouzení zákonodárci nebudou po dobu výkonu trestu za úmyslný trestný čin pobírat plat, který jim jinak přísluší za výkon mandátu,“ shrnul iniciativu poslanců ODS Benda.
 
V této souvislosti také připomněl, že například vazebně stíhanému Davidu Rathovi se již v tuto chvíli nevyplácejí z rozhodnutí předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové poslanecké náhrady. „Na vazebně stíhané osoby ale musíme nahlížet jako nevinné. K odejmutí platu poslanci či senátorovi chybí ale právní instrument i po pravomocném odsouzení,“ uvedl Benda, který také zmínil, že takový zákon může na rozdíl od nové úpravy zániku mandátu vstoupit v účinnost ještě v tomto volebním období.
 
„Předpokládám, že náš návrh bude mít podporu napříč sněmovnou. Zákon předložíme co nejdříve a budeme ho chtít projednat ve zrychleném režimu již na únorové schůzi Poslanecké sněmovny,“ zakončil Marek Benda.
Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení