18. prosince 2012

Přetahování o "Klausovu výjimku" jde do dalšího kola

Brusel - Ani po roce a půl neustávají v Evropském parlamentu tahanice o přistoupení České republiky k tzv. Protokolu Polska a Velké Británie o uplatňování Listiny základních práv EU (nepřesně "Klausova výjimka", ačkoli o výjimku nejde a Listina v České republice platí).

Celý proces ideologicky motivovaných obstrukcí kolem Protokolu podle české europoslankyně Andrey Češkové jasně ukazuje, jak se v evropské politice může zacházet s přísliby a s vůlí menších členských států.
 
"Přistoupení k Protokolu bylo České republice písemně přislíbeno prezidenty a premiéry členských států na summitu v roce 2009. Logicky tedy není nejmenší důvod, aby jednomyslné rozhodnutí hlav států zpochybňoval nebo blokoval Evropský parlament. Nicméně přesně to se teď děje," vysvětluje Andrea Češková. "Europarlament nemá pravomoc o takových věcech rozhodovat, musí ale nejprve vydat své stanovisko, kterým se potom státy mohou nebo nemusejí řídit. Potom stačí jeden poslanec, který kolem celého procesu vytváří konflikty a produkuje zjevně diletantské zprávy, které není možné schválit, a celý proces stojí."
 
Případu se v europarlamentu před rokem a půl ujal britský liberální europoslanec a předseda Unie evropských federalistů Andrew Duff. Europoslanci nyní dostávají na stůl v pořadí již třetí materiál.
 
"Celé odstavce si zjevně protiřečí," říká Andrea Češková. "Duff nejprve uvádí, že Protokol je výjimkou, a proto oslabí právní ochranu občanů České republiky. V dalším odstavci pak konstatuje, že se o výjimku nejedná. Tvrdí, že Protokol zpřesňuje Listinu, což je pravda, nicméně následně argumentuje, že Protokol naopak vnáší do evropského práva zmatek. Tvrdím, že jediným, kdo vnáší do celé situace zmatek, a to záměrně, je za vydatné pomoci našich socialistů právě Andrew Duff. To musíme jednoznačně odmítnout."
 
Jak zdůrazňuje Andrea Češková, Česká republika má svou listinu základních práv a svobod, kterou se přes dvacet let řídí, aniž by vznikaly pochyby o právní ochraně občanů. 
JUDr. Andrea Češková

poslankyně EP
místopředsedkyně místního sdružení