18. prosince 2012

Studenti, nevzdávejte se!

Vážení studenti, milí přátelé na jihu Čech, symbolem dnešní doby je bohužel ke škodě nás všech velká občanská pasivita mnoha lidí, sílící nedůvěra k demokracii a nízká volební účast, která v posledních krajských volbách přivedla zcela absurdně komunisty do vedení řady našich krajských úřadů. Nadávání u piva na všechny a na všechno není řešením. Proto si nesmírně vážím mladé generace na jihu Čech, že zvedla svůj hlas nesouhlasu s touto situací.

Urputná mocichtivost spolu s rafinovanou demagogií patří k základním vlastnostem komunistů, ale za vrcholnou nestydatost lze dnes považovat jejich snahu proniknout do vedení školství v našich krajích prostřednictvím lidí, kteří si zachovali své stalinské myšlení a nestydí se za minulost své strany, která za 41 let vlády v naší zemi zcela zdevastovala naše školství a po desítky let lámala páteř statisícům mladých lidí a ničila jejich existence, kdy jim bránila ve studiu, výběru zaměstnání i nezbytném získávání zkušeností v zahraničí.

Nevzdávejte se, nenechte se odradit prvními neúspěchy, nenechte se zastrašit a neposlouchejte demagogy, kteří vám budou tvrdit, že jste nezralí a nezkušení. Oni by si zasloužili pětku z dějepisu na vysvědčení. Kdybyste mohli projít prostorem a časem a nahlédli do zrůdné atmosféry Gottwaldových 50. let i zatuchlosti Husákových 70. let, byli byste bezesporu ještě radikálnější ve svých požadavcích a činech.

Nenechte si vnutit myšlenku, že všichni politici jsou stejně špatní a patří do jednoho pytle. Tato myšlenka předchází nástupu všech pádů demokracie a nástupu režimů, které dusí především mladé lidi. Naučte se rozlišovat a buďte na politiky nároční. To je cesta k nápravě společnosti. Svoboda a sebeúcta jsou dary, které si nenechte za žádnou cenu vzít. Vím, o čem mluvím. Moji rodiče byli komunisty zbaveni svobody v nejlepších letech a já ji potom získal zpět po mnoha letech až ve zralém věku.

Vážím si vaší odvahy, názorů i aktivity. Máte můj obdiv a posilujete mou víru v tom, že to s naší zemí stále ještě není tak špatné, když v řadách její mladé generace jsou lidé jako vy.

MUDr. Přemysl Sobotka

předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR