Mgr. Martin Rybár

Povolání: projektový manažer
*1990

Politická příslušnost: KDU-ČSL

Životopis

Mgr. Martin Rybár

Se narodil se na začátku roku 1990 v Plzni. Jeho tatínek pochází z Přeštic a jeho rodina zde prožila velkou část života. Maminka je veterinářkou a mimo jiné má Na Pohořku ordinaci pro malá zvířata. I díky tomu má vřelý vztah ke všemu živému. Základní školu vychodil v Přešticích, kde se zapojil mj. také do oddílu národní házené, ale skautovat začal v Příchovicích. Obě aktivity mu zůstaly dosud.

Gymnázium absolvoval v Blovicích a na roky strávené na této škole má jen ty nejlepší vzpomínky. Také se do Blovic rád a často vrací nejen na akce gymnázia. Vysokou školu vychodil v našem krajském městě v Plzni. Je absolventem Katedry politologie a mezinárodních vztahů ZČU. Studium na ZČU mu umožnilo vyjet na studijní pobyt v rámci programu Erasmus. Za studijní destinaci si vybral univerzitní město Cluj v Rumunsku. Proč právě Rumunsko? Protože „na západ jezdí každej a ten znám z vyprávění.“

Po VŠ začal pracovat v Praze, ale domů se vrací co nejčastěji, protože doma je doma. Působí ve firmě, která staví optické sítě a poskytuje komunikační služby. V této firmě vystřídal několik pozic, mimo jiné byl vedoucím jednoho z obchodních úseků a aktuálně se věnuje jako projektový manažer výstavbové části.

V průběhu středoškolských a vysokoškolských studií se začal aktivně zajímat o dění v Přeštících a o politiku jako takovou. Prvních komunálních voleb se zúčastnil v roce 2014 jako nezávislý na kandidátce KDU-ČSL. Do této strany následně v roce 2016 vstoupil. Proč právě KDU, když se sám označuje za ateistu? Na tuto otázku má jednoduchou odpověď: „Hledal jsem stranu, která má co největší sociální rozměr, ale zároveň klade důraz na soukromé vlastnictví, rozumné hospodaření s veřejnými statky a odpovědnost vůči budoucnosti“. Sám se označuje za středopravého velmi umírněného konzervativce. 

Do komunální politiky v Přešticích zasáhl hned v následujících komunálních volbách, kdy se stal jedním ze dvou hybatelů a zakladatelů uskupení SPOLEČNĚ 2022, které ve volbách získalo 15,7 % hlasů.