Mgr. Karel Haas

Povolání: právník, trenér mládeže, poslanec
*1973

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Mgr. Karel Haas je členem ODS od roku 2008, když do ODS vstoupil ne lacině na vrcholu, ale po tzv. oranžové tsunami v krajských volbách 2008.

Co se politických zkušeností ve veřejném prostoru týká, tak se angažuje především v komunální politice. Druhé funkční období je členem Zastupitelstva města Pardubic, třetí funkční období pak členem Zastupitelstva Městského obvodu Pardubice IV. V roce 2018 byl lídrem kandidátky ODS pro komunální volby v Pardubicích. 

V roce 1997 absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a celý život se profesně pohybuje ve finančním sektoru. Zastával manažerské pozice v IPB Pojišťovně a České pojišťovně. Několik let byl členem dozorčí rady IPB Pojišťovny a ČSOB Pojišťovny. Od roku 2005 do současnosti je firemním právníkem ve skupině ČSOB. Odborně právně publikuje (např. jako člen autorského kolektivu nakladatelství Wolters Kluwer pro komentář k novému občanskému zákoníku).

V osobním životě nadšenec pro všechny druhy letních i zimních vytrvalostních sportů (osobní rekord v maratonu 2:52 hod.) a celoživotní dobrovolný trenér dětí v orientačním běhu.

V politice, v práci i v osobním životě zastánce myšlenky, že člověk má „mít a držet“ silné věcné názory, i když třeba nemusí být v daném okamžiku populární a vítězné (lepší člověk se silným názorem, byť třeba menšinovým, než alibista bez názoru).