8. ledna 2013

O dětinskosti gest

Napsal jsem již několikrát, že s přímou volbou prezidenta nesouhlasím, protože je to zcela populistický a drahý špás. A nyní se k tomu všemu vlivem jakési předvolební hysterie přidal český člověk. Ten, který k volbám sice moc nechodí, proč taky? Který ale u piva zkritizuje, protože je odborníkem na vše, kompletně celou českou politiku a nejenom ji.
Čím dál tím víc jsem zděšen malostí a hloupostí mnohých. Sundávání podobizny prezidenta, byť, myslím, není povinnou součástí vybavení škol či úřadů, je prostě ubohé. Kdo sundával podobizny Havla? A sundávali by dnes jeho portréty ti, co tak činí se současným prezidentem, kdyby to byl on, kdo by vyhlásil tuto amnestii? A proč to vlastně dělají?
Je smutné, jak se necháme zblbnout mediální pseudobouří, vyvolanou jen díky historicky první volbě prezidenta republiky. A o tom jsem přesvědčen.
Fakta jsou taková, že prezident využil své ústavní právo. Ústavní! Ústava je přeci tím hlavním zákonem, podle kterého se náš stát řídí. Všichni ti, co sundávají podobiznu prezidenta Václava Klause, by tedy měli především bombardovat své poslance a senátory, aby změnili ústavu. Tedy pokud chtějí prezidenta republiky zbavit této pravomoce.
Je irelevantní, zda s rozsahem – nebo dokonce vůbec se samotným principem amnestie souhlasím či nikoli. Amnestie je výsostným právem prezidenta. A Václav Klaus ji tedy rozhodně nijak nednaužíval. Vyhlásil jednu. Václav Havel čtyři...
Sundávání podobizny prezidenta republiky je dětinské gesto. Asi jako za zdí hrozit učitelovi, že mně dal pětku z dějepisu. Je ale žel typicky české.
V případě škol by mě potom velice zajímalo, jakým způsobem nestranně a objektivně tento krok zdůvodnili žákům. To by možná mohl být i podnět pro Českou školní inspekci...

Mgr. Josef Kopecký

ředitel ZŠ Sopotnice
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel