20. prosince 2012

Významné události roku 2012

Konec roku se nám blíží a rozhodl jsem se proto udělat krátkou rekapitulaci letošního roku, který přinesl spoustu témat k diskuzi a řešení.

V Pardubicích se opět odehrála spousta bitev, některé dopadly lépe, některé hůře. Vezmeme-li to hned od začátku roku, první na řadu přijde optimalizace dopravy a nové jízdní řády. Tato kauza vám jistě neunikla a některých se i konkrétně dotkla při dojíždění do práce či školy. Jsem velice rád, že jsme za ODS vyjadřovali k tomuto tématu své názory a děkuji Petru Tupcovi za jeho příspěvky, ať už do tisku či na web. Dalším velkým mezníkem pro nejen pardubickou ODS vidím v prezidentských primárkách. I v naší oblasti dostal důvěru MUDr. Přemysl Sobotka.

První půlrok byl pak zejména ve znamení dokončení rekonstrukce plaveckého areálu. Tahanice ve vedení PaP o.p.s. měla za následky odvolání našich členů a ve finále i ředitele společnosti Jana Ľuptovského. Nicméně rekonstrukce se sice protáhla, ale dokončena byla alespoň před letní sezónou, což považuji za dobrý strategický krok vzhledem k začátku prázdnin. Jaké byly problémy s investicemi do areálu asi není třeba diskutovat. Kolik ovšem bude stát provoz, to ukáže až čas.

Před létem pak opět vzplanula jiskra pod bublajícím kotlem – Tyršovými sady. Začalo se kácet, pak se zase přestalo kácet. Do poslední chvíle nebylo jasné, kde bude stát letní kino. Ve finále společnost D.I.S. odstoupila od smlouvy a my můžeme začít skoro „nanovo“. K problematice revitalizace se ODS vyjadřovala poměrně často a to beru za skvělý signál, že jsme stále „ve hře“ a umíme vysvětlovat naše postoje a zasvětit veřejnost do této problematiky.

Podzim už se pak nesl samozřejmě v rytmu krajských voleb. Kampaň jsme zvolili mírnější, spíše osobního charakteru namísto velkolepých meetingů. Pardubická oblast získala pro ODS v kraji nejvíce hlasů, což mě velice potěšilo. V kraji jsme pak vybojovali celkem 6 zastupitelů, včetně Jany Smetanové, která se odvolala na výsledky voleb ve svém okrsku. Začali jsme také konečně řešit dopravní situaci u Parama, při které se znovu objevila hrozba v podobě nevybuchlé vojenské munice. A trnem v oku se opět staly městské obvody.

V následujících bodech jsem pak vybral další témata, která zahýbala oblastní ODS: 

  • pronájem dostihového závodiště J. Váňovi
  • prodej areálu Hůrka a vytvoření Pernštejn City
  • přestavba areálu bývalé továrny Prokop
  • Elektrárny Opatovice – odměny členům dozorčí rady včetně primátorky Fraňkové, kauza s Czech Coal o uhlí
  • rekonstrukce křižovatky Na Trojici
  • rekonstrukce Přednádraží
  • zachování hřiště v Trnové
  • změna ve vedení gymnázia Dašická a demonstrace studentů
  • rekonstrukce třídy Míru
  • exploze v Synthesii
  • změny územního plánu Pardubic

Během roku se nám podařilo uspořádat několik akcí pro veřejnost, jako jsou oblíbené dětské dny, tradiční Modrý den na koupališti nebo setkání s Přemyslem Sobotkou. Mezi členskou základnu také zavítali hosté Jiří Pospíšil a Marek Benda a já jen doufám, že se nám i v příštím roce podaří pozvat do Pardubic další zajímavé osobnosti. Děkuji tímto oblastní manažerce ODS za pomoc při organizování návštěv. Je také na místě poděkovat Mladým konzervativcům, kteří na některých akcích také pomáhali.

 

Další rok je za námi a my musíme hledět znovu vpřed. Co tedy vidím jako důležité do nového roku 2013 pro ODS? Pokračovat na zlepšení komunikace mezi vedením ODS a nižšími úrovněmi, ale také navazovat komunikaci od členské základny směrem k ODS, zvát naše politiky na debaty se členy a předkládat jim naše připomínky či požadavky.

Co určitě vidím jako důležité je prosazovat svoje názory a seznamovat s nimi své voliče. Letos jsme se zatím prezentovali více než 110 různými články v novinách a na webu ODS. To je pro mě skvělým signálem a věřím, že i v příštím roce dosáhneme minimálně stejného počtu. Chci zde proto poděkovat všem autorům, kteří se podílejí na psaní článků.

Bezpochyby je dalším důležitým hlediskem i otevřenost ODS veřejnosti – pořádání veřejných setkání s našimi členy, ať už formou dětských dnů, diskuzních besed, neformálních setkání nebo tematických konferencí o aktuálních tématech. 

 

Co bych přál do nového roku Pardubicím a naší oblasti je určitě posun ve stavbě rychlostní silnice R35, revitalizace Tyršových sadů a rekonstrukce třídy Míru. To jsou projekty, na kterých bychom měli v příštím roce zapracovat opravdu tvrdě a pomoci je dotáhnout do konce.

 

Na závěr chci všem členům a příznivcům ODS popřát hezké svátky vánoční a úspěšný vstup do roku 2013. Ať jsme všichni plní energie, chuti pracovat a prezentovat výsledky práce ODS v tom nejlepším světle.

 

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení