6. dubna 2020

Jsme svědky hřejivé solidarity a ochoty vzájemně si pomoci

Situace v České republice není v těchto dnech jednoduchá. Pandemie koronaviru zasáhla tak či onak život každého z nás. O jejích aspektech jsme hovořili s radním pro zdravotnictví Pardubického kraje Ladislavem Valtrem (ODS). Nešlo nám o konkrétní počty nakažených či testovaných v regionu, neboť čísla jsou aktuálně zveřejňována v jiných médiích, ale o obecnější pohled.

Pane radní, jak Vy osobně prožíváte tuto korona situaci, jaké budou podle Vás dopady na život kolem nás?

Všichni čelíme nové situaci, která zde ještě nebyla a ta náhlá nejistota umocněná přirozenou obavou lidí o zdraví své i blízkých, způsobuje nápor na psychiku všech. Zdravotnicky se plně se ztotožňuji například s lékařem profesorem Tomášem Zimou z Univerzity Karlovy, že koronavirus nevymýtíme, můžeme jej určitým způsobem držet na uzdě, můžeme získat imunitu a zvyknout si podobně jako na chřipku, ale to je běh na dlouhou trať, na léta a desetiletí. Je dobré, že je infekce rozložená v čase, nemůžeme se ale zapouzdřit, udělat plexisklovou hranici kolem České republiky a čekat, jak to dopadne v okolí.

Očekával bych též, že vláda zveřejní nějaký plán, kdy a na základě jakých parametrů se budou opatření uvolňovat. Pokud je nyní prodlužujeme ještě o deset dní, protože je hodně případů, tak co za těch deset dní? Případů bude ještě více! Na životy skoro všech obyvatel Česka to bude mít drastické důsledky. Polovina lidí nemá téměř žádné úspory. I tohle je třeba zvážit.

Zdraví a záchrany životů jsou samozřejmě nyní prvořadé, ale přemýšlejme také, jaké přijdou dozvuky a dopady, tím nemyslím „jen“ ekonomické propady, ale i celkové změny v myšlení, v návycích a nových potřebách každého z nás.

Pojďme k nám do Pardubického kraje. Jak je to tady? Například s ochrannými pomůckami. Spoléháte se zde jen na centrální dodávky z Číny?

To určitě ne. Než odpovím konkrétněji, tak k tomu materiálnímu zabezpečení dovolte širší poznámku. Jsem dokonce přesvědčen, že prohlubovat závislost na dodávkách z Číny může být pro naši republiku a celou Evropu z dlouhodobého hlediska nebezpečnější než nechat vir přirozeně projít celým územím, jak to zkusili v Holandsku. Tím neříkám, že bychom měli jít holandskou cestou. Upřednostnil bych regulovat nákazu na uzdě a na českých základech prostřednictvím zdejších dodavatelů. Jít jejich nápaditostí k vlastní soběstačnosti.

Proto jsme se od počátku také v našem kraji snažili hledat lokální řešení a spojovat potřeby našich zdravotníků s nabídkou a možnostmi zapojení zdejších firem, škol a zdejších dobrovolníků. A jsme svědky opravdu velmi hřejivé solidarity a ochoty si vzájemně pomoci. Příkladem jsou různé šicí dílny plátěných roušek či místní výroba desinfekce v pardubické chemické škole nebo ty fascinující skupiny chytrých lidí, IT odborníků a dobrovolníků, kteří se bez váhání a nezištně vrhli do 3D tisků chybějících pomůcek typu obličejových štítů a ochranných masek a mohla dalších.

Pokud jde o ekonomické dopady, neuvažuje Pardubický kraj o přehodnocení priorit v oblasti investice do nemocnic? Nebojíte se, že bude nutné bolestně šetřit? Například v Pardubicích měla být v dohledné době zahájena stavba centrálního příjmu Pardubické nemocnice. A co třeba investice do Automatických mlýnů?

Výkyv celé ekonomiky v souvislosti s koronavirem a logický propad daňových příjmů bude nutně znamenat také méně prostředků v rozpočtu Pardubického kraje. Okamžitá úsporná opatření ve veřejné sféře jsou tedy určitě na místě. Ořezáváním investic do oblasti zdravotnictví by se však určitě začínat nemělo. Nicméně, všechny dosavadní priority Pardubického kraje, nejen v rámci zdravotnictví, ale i další velké projekty včetně Automatických mlýnů a podobně, budou muset být v rozpočtovém výhledu určitě znovu bilancovány, právě s ohledem na reálný předpoklad oslabování toku příjmů.

Příprava stavby centrálního příjmu a centralizace urgentních oborů Pardubické nemocnice (PKN) však každopádně pokračuje. Tento záměr považuji pro PKN za strategickou příležitost. Financování projektu je možné výhodnou půjčkou od Evropské investiční banky. Ponechání této investice v nejvyšší prioritě kraje a zahájení její realizace nejpozději v příštím roce by mělo být dle mého názoru řešitelné.

Týdeník Pernštejn