8. února 2019

Bacily nemusí být vždycky jenom zlé

(Pardubický deník)

Už dva roky je na východě Čech testován projekt, který má především dětem pomoci s posílením imunity a omezením přijímaní antibiotik.

Nadužívání antibiotik, vůči kterým si většina původců nemocí pomalu vytváří odolnost, je celosvětový problém, na jehož řešení se lékařská věda snaží najít odpověď po celém světě. Univerzální klíč zatím neexistuje, nicméně některé výzkumy přinášejí slibné výsledky a nemusí jít ani o nové objevy, ale využití látek, které lidstvo zná již dávno.

LACTOBACILY POMOHOU

Tým výzkumných pracovníků z Výzkumného ústavu mlékárenského, spolu s pracovištěm 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnicí Motol patentoval přípravek, který je popsán ve studii vypracované docentem Zdeňkem Kabelkou a jeho nástupci a byl testován při prevenci proti chorobám horních cest dýchacích. Jde o lactobacily, jež mohou pomoci lidem zbavit se závislosti na antibiotické léčbě metodou obnovy vlastní imunity.

Lactobacily a bifidobakterie patří mezi mikroorganismy, které jsou v mlékárenské technologii využívány ve výrobě sýrů, průmyslových tvarohů a kysaných mléčných výrobků. Tyto mikroorganismy mají kromě potravinářského využití i dle řady seriózních výzkumných studií i významné účinky na lidské zdraví.

POSÍLENÍ IMUNITY

„Celá myšlenka posílení imunity je výsledkem spojení pivovarnické a zdravotnické profese. Místo podávání přípravku formou léku, což byl dosavadní model, se účinné látky přidávají do zmrzlin a limonád – tedy něco, co hlavně děti přijímají daleko ochotněji. Projekt vznikl na východě Čech a dva roky je už testován,“ uvedl radní Pardubického kraje pro zdravotnictví Ladislav Valtr (na snímku).

Původní profesí je Valtr pivovarník, kde tyto bakterie nejsou neznámé. A tak ve spolupráci s Pardubickým pivovarem začaly vznikat limonády, zmrzlina i popcorn.

Kampaň kolem laktobacilů byla viditelná třeba i během Pohádkového festivalu 2018, který měl zároveň tuto prevenci a posilování imunity propagovat. „Stěžejním cílem celé celorepublikové kampaně je motivace dětí k přijímání dostatečného počtu probiotických bakterií, na rozdíl od dosavadní praxe neustálého nasazování antibiotik, díky čemuž dochází k vytvoření rezistence škodlivých mikrobů a zároveň k likvidaci přirozené imunity,“ dodal Valtr.

Pohádkový festival tak dětem základních škol zdarma nabízel limonády, zmrzlinu nelabo popcorn obohacené o tyto potravinářské bakterie, které už v pivovaru umí vyrobit. Navíc ve spojení s projekcí českých pohádek.