25. října 2013

Nevolte natruc, volte ODS

Je velmi zvláštní v těchto týdnech a dnech jako kandidát reflektovat atmosféru ve společnosti před nadcházejícími volbami do Sněmovny. Kdybych ji měl shrnout jedním slovem, pak by to bylo slovo „divná“.

Očekával jsem spoustu černobílých a silných emocí. Byl jsem připraven při kontaktní kampani i na vypjaté chvíle setkání s hrubě nespokojenými voliči, kteří mi jako reprezentantovi ODS budou spílat za všechny chyby a zlo tohoto světa. Bylo jich mnohem méně, než jsem předpokládal. Řada normálních, klidných a věcných rozhovorů, sem tam zvýšený hlas. Na konci ale jakýsi zvláštní otazník. Proč se vlastně konají tyto volby? Lze od nich vůbec něco očekávat?
 
Oč silnější bylo letní volání po urychlených předčasných volbách ze strany některých politiků a médií, o to více je nyní cítit rozpačitost. Jako by bylo cítit, že jde o volby mimo přirozené cykly, volby, v rámci kterých není nikdo schopen dostatečně připravit a představit ucelený program, v rámci kterých nemůže dojít k silnější polarizaci a vyrýsování hlavních osobností jednotlivých stran, které by se pak utkaly v užším výběru o dominantní postavení na politické scéně. Výslednicí je zvláštní bramboračka, v níž spousta voličů vůbec netuší, jaké základní priority ten který subjekt má, lídry stran zná spíše z billboardů a dominantní roli hrají nebanálnější marketinkové strategie, používané obvykle při prodeji zboží každodenní potřeby.
 
Bude vůbec někdo schopen při fragmentaci politického spektra složit vládu? A jaká vláda to vlastně bude, když o těch subjektech skoro nic nevíme, často dokonce ani to, zda jsou napravo, či nalevo? A bude to silná vláda, která vydrží? Nebo půjdeme k volbám za chvíli znovu? Rád bych volil svou tradiční stranu, ale nezklame mě znovu? Nebo naopak: rád bych volil změnu, ale vlastně o těch lidech nic nevím, mluví taky o změně, ale říkají se o nich divné věci. A není nakonec lepší využít prodlouženého víkendu a odjet se zrekreovat? Toto jsou otazníky, které čtu v očích lidí, s nimiž mluvím.
 
Těsně před samotnými volbami bych chtěl jako jeden z lídrů ODS sdělit občanům toto: onen divný pocit zmizí ve chvíli, když se podaří prosadit systémové změny, které učiní náš politický systém přehledným, funkčním a efektivním. Zavedení většinového volebního systému umožní silné vlády s jasným mandátem a zároveň s jasnou odpovědností. Zároveň podpoří znovusjednocení pravice a levice, dnes fragmentovaných do řady stran s podobnými programy, konkurujících si spíše z důvodu historie a osobních animozit. Nechte pro tento proces otevřené dveře. V něm je naděje. Volte tradiční strany. Budete-li volit marketinkové subjekty miliardářů a populistů, kýžená změna k lepšímu se nejen nedostaví, frustrace se naopak prohloubí. S frustrací pak tito političtí podnikatelé budou bojovat jen dalším nakupováním mediálního prostoru a vrtěním psem prostřednictvím stamilionových volebních kampaní. Kupováním médií, kupováním lidí, kupováním naší svobody.
 
Je načase se znovu poprat se skutečnými problémy, které dlouhodobě oslabují naši demokracii a rozhlodávají náš ústavní systém. Je nejvyšší čas postavit populismu jako jasnou hráz vizi zkvalitnění činnosti tradičních, jasně ideově vymezených politických stran a lepšího fungování standardní parlamentní demokracie. Je nás v ODS dost, kteří tento přístup k životu a k dění kolem nás neztratili a jsou připraveni souboj s populisty všech tváří a nezodpovědnou levicí svést.
 
Bije-li Vaše srdce pro pravici, nevolte natruc, volte ODS!!! 
 
Martin Novotný

primátor Olomouce
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady

Štítky:
Volby 2013