27. září 2013

Primátor zahájil Šangri-la - výstavu z jiného světa

Tibet, Nepál, Bhútán, Indie. Zvuky džungle či chrámového zpěvu, vůně santalového dřeva, indického koření, čaje či vonných tyčinek, a především tisíce exponátů ze čtyř exotických zemí, taková je výstava Šangri-la, která byla ve čtvrtek otevřena v olomoucké Sokolské ulici.

Expozice, rozdělená dle jednotlivých zemí i podle náboženských směrů, umožní Olomoučanům nahlédnout do života zemí, které jsou od nás velmi vzdáleny nejen co do počtu kilometrů, ale v jistém smyslu i časově a duchovně. Snad nejlépe si to člověk uvědomí v malé místnosti, v níž před časem meditoval autor výstavy se samotným Dalajlámou. „Věřím, že se na tato daleká exotická místa skoro nikdo z nás nikdy nepodíval, a přitom by si to leckdo velice přál. Díky panu Švaříčkovi si to nyní můžeme v Olomouci vyzkoušet,“ vysekl poklonu pořadateli výstavy primátor Martin Novotný. „Byl jsem velmi zvědav, jak je možné v těchto prostorách vytvořit prostředí buddhistického chrámu, džungle či indické tržnice. Po shlédnutí výstavy musím konstatovat, že ji připravovali skuteční profesionálové.“

Návštěvník, který si prohlíží, nebo, což je důležité, i osahává různé náboženské předměty, součásti výzbroje divokých kmenů či třeba děsivé pekelné stvůry z tibetských klášterů, přitom může jen stěží uvěřit tomu, že výstavu nepořádá žádné renomované muzeum, ale cestovatel Rudolf Švaříček, který všechny vystavené předměty dopravil do našich končin za třiadvacet let soustavného poznávání oněch čtyř vzdálených zemí.

Jak autor výstavy dodává, expozice nemá být určena jen k pasivnímu prohlížení. Během doby konání, tedy do března příštího roku, by se zde mělo odehrát množství zajímavých setkání, jako například sypání mandaly s tibetskými mnichy či šamanský víkend.