3. prosince 2012

Co zmůžou komunisté se školstvím? Docela dost!

Již druhý týden můžou zájemci podepisovat petici proti náměstkovi hejtmana pro školství, kterého minulý týden při ustavujícím jednání zastupitelstva navrhla do funkce KSČM. Hejtman Jiří Rozbořil považuje takový protest za zbytečný, protože podle něj „náměstek jen přerozděluje peníze a školství řídí spíš technicky.“ Tak tomu však úplně není. Jak vyplývá z různých dokumentů a zákonů, pravomoci kraji na poli školství jsou mnohem širší, než jak naznačuje hejtman Rozbořil.

Předně tu jde o pravomoc kraje zřizovat a rušit školy a školská zařízení a povinnost financovat jejich provoz, která rozhodně není jen přerozdělováním přidělených finančních prostředků. Například § 182, odstavec 2 školského zákona uvádí, že „kraj může právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení, které zřizuje, přispívat na další neinvestiční výdaje jinak hrazené ze státního rozpočtu podle tohoto zákona.“ Jak pak asi kraj bude postupovat, když se bude muset rozhodnout mezi školou poslušnou, a tou, která mu nejde na ruku?

Další pravomocí kraje je jmenování a odvolávání ředitelů škol, které zřizuje. Zde je sice jeho pravomoc omezena zmíněným zákonem a v něm přesně stanovenými podmínkami odvolání, ve vztahu k řediteli však plní roli nadřízeného a navíc může prostřednictvím svých zástupců ve školské radě navrhnout jeho odvolání. K tomu mu může sloužit i kouzelná formulka z „Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Olomouckého kraje“ z dubna 2012, podle které „Olomoucký kraj bude nadále věnovat pozornost hodnocení práce ředitelů škol a školských zařízení.“ Díky ní pak může snadno najít někoho nepohodlného a iniciovat jeho odvolání.

Právě poslední zmíněná instituce plní taktéž nezastupitelnou roli v oblasti prosazování zájmů kraje. Školská rada, v níž kromě zákonných zástupců žáků a pedagogů zasedají i reprezentanti zřizovatele, tedy kraje, se totiž podle § 168 zmíněného zákona „vyjadřuje k návrhům školních vzdělávacích programů a k jejich následnému uskutečňování,“ což je v přímém rozporu s tím, co zástupci vládnoucí koalice namlouvají občanům, tedy že náměstek pro školství nemůže ovlivňovat ideologické směřování školy.

Sociální demokraté tedy buď úmyslně matou veřejnost bagatelizací funkce krajského náměstka (proč jej tedy rovnou nezrušili, když je tak nepodstatná a v podstatě úřednická?), nebo ji prostě neznají. Tak i tak, petice proti nástupu komunistů na krajské školství má své opodstatnění.

Mgr. Markéta Záleská

předsedkyně kluku krajských zastupitelů

Štítky:
Olomoucký kraj