26. září 2016

Jak chtějí lídři řešit odchody lékařů a další problémy ve zdravotnictví

Zdravotníkům nabídneme byty

Dalibor Horák ODS

 

 

Co považujete za klíčový problém zdravotnictví v Olomouckém kraji? Váš návrh řešení?

Klíčovým problémem Olomouckého kraje v této oblasti je zejména kritický nedostatek lékařů a středního zdravotnického personálu. K řešení tohoto problému by mohla přispět především nabídka stabilizačních bytů a náborový příspěvek.

 

Jak konkrétně chcete zabránit odlivu lékařů z našeho kraje do zahraničí, a naopak jak chcete zabezpečit, aby byl dostatek zdravotnického personálu v příhraničních oblastech regionu?

Některá zdravotnická zařízení disponují bytovým fondem, který jen potřebuje rekonstrukci, aby mohl být nabízen odborným lékařům a sestrám pro nemocnice a léčebné ústavy. Nevyužité nemovitosti, které by mohly být rekonstruovány pro bydlení praktických i odborných lékařů a sester a vznik nových ordinací, vlastní také města a obce na území kraje. Kraj by v té věci mohl pomoci tím, že by finančně podpořil potřebné investice do nutných oprav a vznik nového bytového fondu. Nabídka bydlení spolu s náborovými příspěvky je základním předpokladem pro stabilizaci potřebného počtu zdravotnických odborníků nejen v odlehlých oblastech kraje.

 

Plánujete zkvalitnění zdravotnické záchranné služby, jejímž zřizovatelem je Olomoucký kraj?

Ke zkvalitnění služeb záchranné služby by mohla přispět pravidelná obnova jejího vozového parku, kterou plánujeme v počtu deseti vozů ročně. Zasadíme se také o dodržování zákona o zdravotnické záchranné službě, k čemuž pomůže náš plán na zintenzivnění obnovy silnic druhé a třetí třídy. Připravujeme se také na intenzivní jednání s ministerstvem zdravotnictví k umožnění nočních letů letecké záchranné služby.

 

 

Štítky:
PS-rozhovor