Mgr. Jakub Janda

Povolání: poslanec, předseda českého skoku na lyžích
*1978

Náměstí Míru 6
744 01  Frenštát pod Radhoštěm
Sokolská třída 1204/8
702 00  Ostrava – Moravská Ostrava

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Jakub Janda se narodil 27. dubna 1978 v Čeladné. Od dětství žije ve Frenštátě pod Radhoštěm, jehož je hrdým patriotem. Má sedmiletého syna Olivera a se svou manželkou Barborou také vychovává dcery Meggie a Willien.

Ve Frenštátě p. R. v letech 1993-1998 absolvoval Integrovanou střední školu služeb-centrum odborné přípravy. V té době také vyzkoušel, jaké je to soupeřit se světovou špičkou – v roce 1996 v Harrachově absolvoval první závod Světového poháru ve skocích na lyžích.

V sezóně 2005/2006 se stal vítězem Světového poháru, což považuje za největší úspěch své skokanské kariéry.

Z Mistrovství světa v Oberstdorfu (2005) si odvezl stříbrnou a bronzovou medaili. Poštěstilo se mu také závodit na celkem čtyřech olympiádách, což považuje nejen za osobní úspěch, ale také jako formu ocenění českého skoku i naší země.

Svou skokanskou kariéru završil v listopadu 2017 na závodech v polské Visle a stal se tak jediným aktivním reprezentantem České republiky a zároveň poslancem v celé historii českého Parlamentu.

Sportovcům se snaží pomáhat jednak jako šéf skokanského úseku Svazu lyžařů ČR, ale i v politice. I tady měl vždy jasno. Do ODS vstoupil v roce 2008 a působil ve frenštátské organizaci strany – do února 2019 byl jejím předsedou. Je také členem Regionální rady ODS Moravskoslezského kraje a předsedou Oblastního sdružení ODS Nový Jičín, kde svůj mandát 14. června 2021 obhájil.

Věnuje se podpoře sportu i na regionální úrovni. V městské radě ve Frenštátě p. R. byl členem Sportovní komise (2010-2018) a od roku 2012 působí ve Výboru pro tělovýchovu a sport Zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Stejně tak je jeho prioritou sport a podmínky jeho rozvoje i podpory v Poslanecké sněmovně.

Je však také členem Petičního výboru a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a předsedou podvýboru pro cestovní ruch a místopředsedou podvýboru pro sport.