16. srpna 2019

Prohlášení zastupitelského klubu ODS k rozpadu již nefunkční koalice v Jablonci nad Nisou

(Jablonec nad Nisou, 15. 8. 2019) - ODS, která je platným vítězem loňských komunálních voleb v Jablonci nad Nisou, zahájí příští týden jednání vedoucí ke vzniku nové funkční vlády. Klub zastupitelů ODS dnes výrazně přispěl k rozpadu již nefunkční koalice v Jablonci, když na mimořádném zasedání zastupitelstva navrhl odvolání Petra Klápště, uvolněného radního pro územní plánování a strategický rozvoj města a jednomyslně podpořil odvolání Štěpána Matka, náměstka primátora pro ekonomiku. Oba radní byli zastupitelstvem odvoláni.

Dlouhodobě jsem agendu uvolněného radního Petra Klápště kritizoval, protože činnost radního pro územní a strategické plánování a participaci včetně jeho podpůrného administrativního a odborného aparátu generovala značnou zátěž na městský rozpočet. Po zohlednění všech výdajů náklady dosahují cca 3,5 milionu Kč ročně, což je cca 14 milionů za jedno volební období.

Jako bývalý náměstek pro ekonomiku města vím, že taková zátěž je pro Jablonec nad Nisou zbytečná. Jsem přesvědčen, a ze zpráv o činnosti pravidelně předkládaných zastupitelům, je zcela zřejmé, že agendu radního, pokud ji město potřebuje, může vykonávat pracovník úřadu, bez dalšího podpůrného aparátu. Pozice uvolněného radního je pouze jakousi politickou trafikou pro člena sdružení Společně pro Jablonec. Je odpovědností vedení města starat se o jeho blaho a o blaho občanů, a ne o trafiky pro kamarády.

K jednání o nové vládní koalici vyzve ODS zástupce Hnutí ANO 2011, přičemž zásadním bodem jednání bude další setrvání Milana Kroupy na pozici primátora a jeho střet zájmů.