4. října 2016

O 1 mld. korun více pro Liberec každý rok!

„Chci o 1 mld. Kč pro Liberec více každý rok. Odkud? No přece od státu. A ten ji vezme kde? No přece z rozpočtu. A v rozpočtu je miliard na rozdávání dost.

A v rozpočtu je miliard na rozdávání dost. A kdyby se nenašla, tak ji vezmeme velkým městům nebo malým obcím. A že ty budou protestovat? No tak něco vymyslíme. Třeba zvýšíme daně. Oni ty ovce živnostníci, zaměstnanci, podnikatelé a firmy to ještě unesou. A my stejně víme nejlíp, jak s těmi penězi naložit. A jak toho dosáhneme? No jednoduše. Pošleme petici premiérovi. A nebo ne. Pošleme petici ministrovi financí a ten to přece zařídí. A až budu v Senátu, tak to prostě prosadím. Áaach, jak je to jednoduché. Sama se divím, že to někdo nevymyslel dříve.“

A teď zase trochu vážně. Myslela jsem, že se v této volební kampani nebudu vyjadřovat ke slibům a kampani svých politických konkurentů. Ale kampaň a sliby Jana Korytáře, náměstka primátora města Liberec pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace, kandidáta Změny pro Liberec do krajského zastupitelstva a do Senátu Parlamentu České republiky, nelze nekomentovat. Jeho hlavní volební tahák „ 800 mil Kč pro Liberec“ je opravdu vrcholem populismu a politické demagogie.
Jak jednoduše chce Jan Korytář uvedené milióny získat, názorně ukazuje jím sepsaná petice, o jejíž podpis žádá občany Liberce. Celou svou argumentaci opírá o zjednodušující a zcela zavádějící srovnání mezi Plzní, čtvrtým největším městem ČR a Libercem, pátým největším městem v ČR. Přestože zákon o rozpočtovém určení daní obsahuje velmi složitý způsob výpočtu koeficientů pro přerozdělení daní z příjmů fyzických a právnických osob a DPH a na výši procentuálního podílu obce na výnosu z daní má vliv nejen počet obyvatel, ale i rozloha katastrálního území obce, počet dětí a žáků navštěvujících školu zřizovanou obcí, ale i počet zaměstnanců v daném katastru, tak Jan Korytář celou svou konstrukci opírá o prostý přepočet na jednoho obyvatele. Přiznám se, že nejsem odborníkem na zákon o rozpočtovém určení daní (RUD) a nevím, jak Jan Korytář ke svým zjednodušujícím výpočtům došel. Je ale zajímavé, že částky, které se v době kampaně objevily na sociálních sítích, se u kandidátů, kteří se ke koeficientu z RUD vyjadřují, neshodují.
Jan Korytář ve své petici uvádí jako příjmy se sdílených daní na jednoho obyvatele následující čísla:
Liberec 11.700,- Kč
Plzeň 20.200,- Kč
Michael Canov uvádí ve svém facebookovém příspěvku čísla trochu jiná, a to:
Liberec 9.900,- Kč
Plzeň 17.400,- Kč
A jaká je realita? Podstatně složitější, srovnání největších měst:
Našli jste tam odpověď na otázku, proč stotisícový Liberec získal v loňském roce ze sdílených daní 1,2 miliardy Kč, zatímco o 67 tisíc obyvatel větší Plzeň téměř trojnásobek – 3,4 miliardy Kč? Já nikoliv.
Ale zároveň jsem nenabyla jako Jan Korytář jednoznačného přesvědčení, že je to nespravedlivé. Nejen, že město Plzeň je větší a má o polovinu více obyvatel než Liberec, ale zjevně do systému přichází z Plzně daleko více peněz z vybraných daní. Ale to je pro Jana Korytáře, který téměř celý život žije z dotací a eráru, jen nepodstatná maličkost. Celý systém přepočtu příjmů ze sdílených daní je velmi složitý, léta je vyvažován a neustále se mění. Navýšení koeficientu pro samotné město Liberec je zcela mimo realitu, navýšení by se muselo týkat i dalších velkých měst, což by znamenalo buď významný zásah do státního rozpočtu nebo snížení příjmu jiných měst či malých obcí. Ale to je jen další detail, který Jan Korytář, až bude senátorem, jednoduše vyřeší.
Myslím, že lepším řešením než štvát lidi, a v tomto případě i města proti sobě, by měla být snaha zejména komunálních politiků o to, aby se v Liberci lidem a firmám dobře podnikalo, aby firmy zaměstnávaly lidi, kteří v Liberci budou chtít žít a utrácet své peníze. A pak bude i více peněz z daní, které se do Liberce vrátí a které budou moci místní politici použít, doufejme, na smysluplné projekty.
Už vidím ty reakce, že já jako kandidátka na senátorku, žádné pořádné volební téma nemám a že kritizuji snahy ostatních pro Liberec něco získat. Ano, já žádné téma typu “doprava zadarmo“, „levnější voda a teplo“ nebo „všichni ostatní kradou“ opravdu nemám. Mé téma pro Senát je práce v Senátu. Poctivá a zodpovědná práce v legislativním procesu, podpora pouze takových zákonů, které jsou spravedlivé ke všem občanům této země. Neslibuji nic, co nejsem schopna splnit a kvůli senátnímu křeslu nebudu vymýšlet chytlavá témata, kterými ohromím své voliče. Na druhou stranu slibuji, že pokud ve volbách do Senátu uspěji, nebudu k libereckým tématům mlčet. A v případě, že se ukáže, že systém přerozdělení daní je skutečně pro velká krajská města nespravedlivý, určitě narovnání systému v Senátu podpořím.
Martina Bufková Rychecká

kandidátka do Senátu za ODS